sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Purjehtijan aurinko


Aurinko tekee hyvää mielelle ja atooppiselle iholle sekä tankkaa D-vitamiinivarastoja. Se myös kaunistaa merimaisemat välkehtiviksi ja voimakkaan värisiksi ja kultaa purjehdusreissujen muistoja.


Veneilijät altistuvat suuremmille UV-säteilymäärille ennen kaikkea sen vuoksi, että merellä ei ole suojaavaa varjoa ja ulkona oleskellaan pitkiä aikoja. Jos joskus pääsee hetkeksi purjeen taakse varjoon, on siinäkin vielä lähes puolet vallitsevasta UV-säteilystä. Kun vaalean hiekan ja lumen tiedetään voimistavan UV-säteilyä 15-80 %, voi pohtia miten vaalea veneen kansi ja purjeet vaikuttavat säteilyn määrään. Vesi ei juuri heijasta UV-säteilyä, mutta se ei myöskään suojaa siltä. Aurinko tavoittaa uimarin vielä 40 cm syvyydessäkin. Pilvinen sääkään ei välttämättä tarjoa riittävää suojaa. Paksut pilvet heikentävät auringon ultraviolettisäteilyä, mutta ohut pilvipeite päästää lähes kaiken säteilyn lävitseen. Säteily on voimakkainta auringon ollessa korkeimmillaan, jolloin otsoonikerroksen antama suoja on heikoimmillaan, eli kello 11-15 välillä.





Etelä-Suomessa iho pitäisi suojata auringolta huhtikuun puolivälistä syyskuun alkuun, siis lähes koko purjehduskauden ajan. Suojautumisen tarve alkaa kun UV-indeksi on 3-5, eli kohtalainen. Suomessa suurin UV-indeksin arvo on 5-6, joka saavutetaan puolilta päivin etelärannikolla. Päivittäistä UV-indeksiä voi seurata Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.


Liiallisen auringon haitat iholle ja silmille

Pitkään auringossa oleiluun liittyy aina riski, vaikka iho ei palaisi. Aurinko vanhentaa ihoa ennen aikojaan vaurioittamalla ihon elastiini- ja kollageenisäikeitä sekä lisäämällä pigmenttiläiskien kehittymistä. Iho ”muistaa” koko eliniän saamansa UV-säteilyn, eli auringon aiheuttamat vauriot eivät täysin korjaannu. Ihosyövistä mm. melanooman esiintyvyys on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut Suomessa. 90-95 % melanoomista olisi kuitenkin ehkäistävissä auringolta suojautumalla.


Liiasta UV-säteilystä voi tulla silmiin kesälläkin ns. lumisokeus, kivulias tulehdustauti, joka onneksi paranee. Sen sijaan pitkäaikainen altistus säteilylle aiheuttaa silmän mykiössä hitaasti kehittyviä samentumia. Toisin sanoen harmaakaihi voi kehittyä paljon auringossa oleskelevalle jo tavallista nuorempana.


90-95 % melanoomista olisi ehkäistävissä 
auringolta suojautumalla!


Auringolta suojautuminen

Omat toimintatavat
  • Jos mahdollista, hakeudu varjoon kovimman säteilyn aikana eli klo 11-15 välillä. 
  • Auringossa makaava saa nelinkertaisen määrän säteilyä verrattuna pystyasennossa puuhastelevaan. Liikuskellessa säteily myös jakaantuu tasaisemmin eri ihoalueille.
  • Tunne ihotyyppisi sekä sen herkkyys palaa ja toimi sen mukaan. 
  • Hyväkin pohjarusketus vastaa enimmillään suojakerrointa neljä, joten se ei riitä estämään palamista.

Hyväkin pohjarusketus vastaa
        enimmillään suojakerrointa neljä


Vaatteet
  • Paita ja jonkinlainen hattu suojaavat helpoimmin palavat alueet, eli olkapäät, niskan, korvat ja käsivarret. 
  • Kaikki vaatteet suojaavat jossain määrin UV-säteilyltä. Tekstiilien suojakerrointa mitataan UPF-arvona (Ultraviolet Protection Factor).
  • Tummat vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat.
  • Väljät vaatteet suojaavat paremmin kuin ihonmyötäiset.
  • Tiiviit kankaat suojaavat paremmin kuin harvaan kudotut (kuten verkkopaidat tai pitsineuleet).
  • Kuivat vaatteet suojaavat paremmin kuin märät. Tavallisen T-paidan suoja UV-säteilylle on kuivana noin UPF 7 ja märkänä enää UPF 3.
  • Käsittelemättömistä kuiduista polyesteri ja villa suojaavat parhaiten, mutta villavaate menettää kykyään suojata auringolta ajan myötä.
  • Erityisiin UV-suojatekstiileihin on lisätty UV-säteitä imeviä aineita. Näiden high-tech tekstiilien UPF-arvon suositellaan olevan vähintään UPF 30. UPF-arvon 25-39 saaneet tekstiilit suodattavat 96-97,4 % auringon UV-säteilystä.

Omia UV-suojapaitojani: Henry Lloyd (harmaa)
ja hupullinen väljä Kathmandu (valkoinen)

Tavallisista vaatteista
         väljän malliset, tiiviit,
   tummat ja kuivat
             suojaavat parhaiten auringolta


Aurinkolasit ja hattu
  • Käytä varjostavaa hattua ja aurinkolaseja suojaamaan silmiäsi.
  • Hyvät aurinkolasit sekä suodattavat UV-säteilyä että peittävät myös sivuilta silmään pyrkivän säteilyn.

Oakleyn aurinkolaseihin saa vaihdettua erilaisia linssejä sään mukaan.


 Aurinkosuojavoiteet
  • Aurinkovoide on toissijainen suojamuoto, joka täydentää vaatetuksen antamaa suojaa.
  • Suojakertoimen on oltava vähintään 15. 
  • Apteekeissa myydään täysin peittävää sinkkipastaa (mekaaninen suoja UV-säteitä vastaan), jolla voi suojata arkoja alueita, kuten nenää ja poskipäitä.
  • Voide kannattaa levittää puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, sillä voide pysyy huonosti hikisellä iholla. Toinen kerros voidetta kannattaa levittää jo puolen tunnin auringossa oleskelun jälkeen.


Näitä kasvoille tarkoitettuja aurinkosuojavoiteita olen viimeaikoina käyttänyt:
Dior Capture Totale SK35 ja Biotherm Sun SK15


Aurinkovoiteen suojakertoimen
               on oltava vähintään 15


Ravinto joka tehostaa ihon omaa aurinkosuojaa
  • Lykopeeni auttaa ihoa suojautumaan UV-säteilyltä. Tomaatin sisältämä lykopeenin määrä lisääntyy tomaattia kypsennettäessä. Lykopeeniä on eniten tomaatin kuoressa, joten pienemmissä tomaateissa lykopeenia on runsaammin. 
  • Betakaroteeni tummentaa ihon pigmenttiä ja auttaa siten jonkin verran suojaamaan ihoa auringolta. Hyviä betakaroteenin lähteitä ovat porkkanat, bataatit ja kurpitsat. 
  • Flavonoidit, joita saa mm. tummasta suklaasta ja vihreästä teestä, auttavat osaltaan ihoa suojautumaan.
  • Luteiini ja zeaksanthiini suojaavat silmiä UV-sätelyn haitallislta vaikutuksilta muodostamalla valoa suodattavaa pigmenttiä silmänpohjan alueelle. Luteeiinia on runsaasti pinaatissa ja muissa tummanvihreissä kasviksissa. Zeaksanthinia saa mm. paprikasta.

Tomaattien, porkkanan, bataatin ja kurpitsan  syöminen auttaa suojaamaan ihoa,
        pinaatin sekä paprikan ainesosat
suojaavat silmiä auringolta


Hups - tulipa pitkä postaus... Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun saakka ja saitte ehkä lisäintoa huolehtia omasta ja läheistenne terveydestä aurinkoisilla purjehdusretkillänne!



Keskeisimpiä lähteitä:
Hyvä Terveys nro: 5/2012


2 kommenttia:

  1. Hieno postaus, monipuolinen. Tärkeetä asiaa :-). Olen ihmetellyt sitä, ettei solariumista varoitella enää kuten aikaisemmin. Vanhentaa ihoa ihan hirveästi.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Viherrys.
    Olen ihmetellyt samaa: solariumeista ei enää varoitella. Jokunen itsepalvelusolarium vielä sinnittelee katukuvassa, mutta ehkä osa ympärivuotista rusketusta kaipaavista valitsee jo nykään itseruskettavat voiteet tai ruiskuruskistuksen? En tiiä...

    nimim. Kalkkiveneen matruusi ;)

    VastaaPoista