perjantai 25. toukokuuta 2012

Liivien kirjo




Jatkan eiliseen tekstiin saamani kommentin innoittamana vielä hieman aiheesta veneilyliivit. Kirjoitin helmikuussa uusien liivien hankinnasta  ja totesin siinä hankkivani sekä paukkuliivit että kelluntaliivit.



Tämän kevään olen käyttänyt pelkästään noita Spinlock Deckvest paukkuliivejä ja ne ovat olleet ainakin takin päällä ihan mukavat. Ne eivät rajoita yläraajojen liikkeitä ja liivien paino jakautuu sopivaan kohtaan hartioita – se istuu kuin kevyt ja ergonominen reppu. Lisäksi ne ovat kivasti sporttisen näköiset. Pienenä miinuksena jalkaremmit takertuvat joskus housujen kankaaseen ja rajoittavat pidempiä loikkia ja kurkotuksia mm. rantautumisissa. Suunnitelmissa on hankkia kevyemmälle kelille myös kelluntaliivit. Ne ovat tosiaan kevyet, pehmeät ja lämpimät, mutta… eivät kovin turvalliset.


Kaikki myynnissä olevat liivit ovat CE-hyväksyttyjä, mutta niille on määritelty eri CE-luokat. CE 50 N (Newtonin) kelluntaliivit, eli veneilyliivit tai kyljistä avoimemmat melontaliivit, lasketaan kelluntapukineiksi. Jos niiden kanssa joutuu veden varaan, vaatii pelastautuminen erinomaista uimataitoa. Itselläni sitä ei valitettavasti ole. Meripelastajat kutsuvat kelluntaliivejä ”raatoliiveiksi”, koska niiden suurin etu on, että ne riittävät ruumiin kelluttamiseen. Jos vaikkapa puomi sattuisi kopsahtamaan päähän ja tippuisi veteen tajuttomana, ei kelluntapukine käännä pudonnen kasvoja automaattisesti ylöspäin. 50 N liivejä suositellaan lähinnä rantakäyttöön. Mieheni käyttää näitä ratapurjehduskisoissa, koska niissä ei ole mitään rensseleitä, joista voisi jäädä johonkin vaarallisesti kiinni kisan tuoksinnoissa.


50 N melontaliivit (kuva Marinekauppa.com)
Baltic Dinghy Pro
50 N kelluntaliivit (kuva: Marinekauppa.com)














100 N liivit ovat jo varsinaisia pelastusliivejä. Ne ovat yleensä oransseja ja kelluttavuus on vatsapuolella, jolloin ne kääntävät veden varaan joutuneen automaattisesti kasvot ylöspäin.
 
100 N pelastusliivit (kuva: Marinekauppa.com)

Paukkuliivit ovat yleensä 150 N pelastusliivejä. Avomeri- ja ammattilaiskäyttöön on olemassa järeämpiä ja samalla myös painavampia 275 N paukkuliivejä, joissa on mm. tuplakoneisto. Joistain löytyy pärskeiltä suojaava huppu, joka helpottaa hengittämistä kovemmassa aallokossa. Paukkuliivien jalkaremmien käyttämättä jättämisestä on ikäviä tarinoita mm. paukkuliivitesteistä ja pelastautumisharjoituksista kertovissa artikkeleissa. Ilman jalkaremmejä paukkuliivi voi liukua pois päältä tai nousta painamaan kaulaa niin, että hengittäminen vaikeutuu. Ks esim. Venemestari-lehden paukkuliivitesti 2010 ja Venetti 2011 paukkuliivivertailu . Liivien valinnassa huomioitavista  ominaisuuksista kirjoitettiin jokin aika sitten myös luuvartti blogissa

150 N Spinlock Deckvest, joita itse käytän (kuva: Piplers)

150 N. ilmatäytteiset pelastusliivit.
150 N Baltic Winner (kuva: Marinekauppa.com)











Vesiliikenneasetuksessa (1997 2§) on säädetty, että jokaiselle miehistönjäsenelle on oltava veneessä (CE-) hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku, joka vastaa kantavuudeltaan henkilön kokoa ja painoa. Käyttöpakkoa laki ei kuitenkaan määrää, siksi päätimme omasta perhekohtaisesta käyttöpakosta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti