maanantai 7. toukokuuta 2012

Purjehtijakurssin II viikko – ensimmäinen ilta merellä


Ensimmäisen nelituntinen purjehdusilta oli aurinkoinen ja leppoisan tuulen myötä suhteellisen lämmin. Selvisin sittenkin kesäisemmilä vaatteilla ja tennareilla (eikä siis tarvinnut liputtaa Ruotsia sini-keltaisella offshore-takilla).

Kurssin alussa saimme jokainen oman purjehtijakurssin suorituskirjan, johon keräämme suoritteita opeteltavista taidoista. Rakastan tällaista systemaattisuutta! Pidän sitä tärkeänä juuri sen vuoksi, jotta tietää mitä osaa ja minkä verran mitäkin on vielä harjoiteltava. Suorituskirjat, oppimispäiväkirjat ja kaikenlainen opitun reflektointi tukee oppimista.
Tänään harjoittelin purjeiden nostoa, laskua ja reivaamista Linjett 33:ssa sekä koneajoa ja rantatumista Targassa. Kaikki rantautumisten harjoittelu on hyväksi, mutta omalla veneellämme tulee tietysti olemaan omat oikkunsa mm. tuplaperäsimen vuoksi, ja sen myötä vaaditaan vähän erilaiset toimintatavatkin.

Mukavinta oli kuitenkin harjoitella vendoja ja jiippejä 606:lla. Siinä kohtaa meitä oli opettajan lisäksi kaksi oppilasta veneessä. Aiemmin olen ollut parin kokeilun perusteella täysi kömpelys jatkopinnan kanssa: sotkeuduin tuohon ylimääräiseen yläraajan niveleen ja hätätilanteessa meni jo suunnatkin sekaisin. Nyt se alkoi alkoi sujumaan jo vähän paremmin, mutta pitäisi varmaan sisällyttää kesän treeneihin myös 606-purjehdusta, jotta hommaan tulee vähän rutiinia. Omaan veneeseemme tulee nimittäin myös jatkopinna. Eräs läheinen lohdutteli, kun haikailin ruoria: "No onhan pinna paljon urheilullisempi!" Sovitaan näin ja sovitaan myös, että harjoittelen sillä ohjailua enemmän. Mutta juu, kivasti meni kuitenkin: ei tullut vahinkojiippejä, ei jääty ruotsinlaivojen alle ja päästiin jopa hallitusti pelkillä purjeilla laiturista ja laituriin.

Olen aikas väsy, mutta vieläkin ihan täpinöissä. Miestä naurattaa kun norkoilen okkarissa kireänlököttävässä purjehduskerrastossa - yleensä se on ollut hänen kotiasunsa purjehduspäivän päätteeksi.Ensimmäisen purjehduspäivän suoritukset

Opintokokonaisuus 1
X
Rikin osien tunteminen

Rungon läpivientien sulkeminen

Turvavälineiden sijainti

Keulapurjeen vaihto ja viikkaus
X
Moottorin käynnistys ja pysäytys

Isopurjeen asettelu paikoilleen
X
Isopurjeen sitominen puomille

X
Lepuuttajien asettelu

Paalusolmun teko
Opintokokonaisuus 2
X
Ohjailu moottorilla ajaen
X
Viittojen tunnistaminen
X
Väistämissäännöt
X
Isopurjeen nostaminen
X
Isopurjeen jalustaminen

Keulapurjeen nostaminen
X
Keulapurjeen jalustaminen
X
Ruorimiehenä luovittaessa
X
Ruorimiehenä avotuulella

Veneen selvitys purjehduksen päätyttyä
Opintokokonaisuus 3

Kartan lukeminen

Kompassin lukeminen

Kiikarin käyttö

Purjehduksen suunnittelu
X
Isopurjeen reivaaminen

Ohjailu ”mies yli laidan” -tilanteessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti