keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Kesän makuja - peruna-persikkasalaatti

Tämä ruokaisa salaatti on yksi kesäruokasuosikeistamme. Teen usein salaattipohjan hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin, eli sekoitan perunat, juuston ja salaatinkastikkeen. Salaattipohja säilyy kylmässä seuraavaan päiväänkin, mutta persikat ja pinaatti on lisättävä juuri ennen tarjoilua. Uskoisin että persikan tai nektariinin voisi hyvin korvata myös mansikalla, jos sitä on paremmin saatavilla. Veneillessä haasteena on tuoreen pinaatin saatavuus ja sen säilyttäminen.

Ohje on ollut minulla kauan, enkä muista enää sen alkuperää. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin nimenomaan vuohenjuustoa, mutta en osaa sanoa että oliko se tuorejuusto- vai homejuustoversiota.


Jos joku vielä välttelee perunoita hiilihydraattien vuoksi, niin nykytiedon mukaan uudet perunat ovat superruokaa. Niiden tärkkelyspitoisuus on pieni ja energiaa niissä on 30 % vähemmän kuin pastassa. Perunassa on paljon C-vitamiinia, B-vitamiineja, magnesiumia ja kaliumia. Tässä muutamia helppolukuisia lähteitä uusien perunoiden terveellisyydestä. Sitä tuoretta lähdettä en löytänyt, jossa kerrottiin uuden perunan sisältävän painonhallintaa tukevia aminohappoja, joiden määrä lisääntyy, kun keitetty peruna on jäähtynyt - eli juuri salaattikäytössä.
IL 8/2009: Neljä yllättävää terveyshyötyä perunasta
IL 6/2010 Peruna on terveyspommi
Aamulehti 9/2011: Myytti murtui - peruna ei lihotakaan vaan hoitaa terveyttä

Peruna-persikkasalaatti (4:lle)

4 kpl    persikoita tai nektariineja
750 g   uusia perunoita
150 g   fetajuustoa tai vuohenjuustoa paloina
150 g   tuoretta pinaattia
            suolaa
            mustapippuria

salaatinkastike
2 rkl    punaviinietikkaa
2 rkl    sinappia
1 rkl    hunajaa
3 rkl    oliiviöljyä


  1. Keitä uudet perunat, anna niiden jäähtyä hieman ja leikkaa ne kuutioiksi. Ripottele perunoille hieman suolaa, jos säästit niiden mineraaleja jättämällä suolan pois keitinvedestä.
  2. Pese persikat huolellisesti ja kuutioi ne. Voit myös kuoria ne leikaamalla hedelmän pintaan ristiviillon ja kastamalla ne perunoiden keitinveteen, jonka jälkeen kuori on nyljettävissä irti.
  3. Laita paloitellut perunat, juusto ja persikat kulhoon.
  4. Sekoita salaatinkastike ja kaada se kulhoon muiden ainesten päälle. Sekoita hyvin. Perunat imevät kastikkeen makua parhaiten, kun ne eivät ole jäähtyneet vielä täysin kylmiksi.
  5. Lisää huuhdetu pinaatti salaattiin.
  6. Ripottele päälle vielä hieman mustapippuria.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti