torstai 29. toukokuuta 2014

Kihti TwoStar 2014 osa 3 - Kipparin haastattelu


Kaminamin ensikisat ovat onnellisesti ohi ja sen jälkeen olemme eläneet intensiivisesti kisan jälkihuumassa. Jokainen seilattu maili ja strateginen ratkaisu on puitu, pieniä sankaritekoja ihailtu ja hosulointeja naurettu. Venettäkin tuli niin ikävä, että sitä piti käydä jo maanantai-iltana vähän paijaamassa. Haastattelin vielä Kipparia hänen kokemuksistaan Kihti TwoStarista ja Kaminamista kisakäytössä.Mitä mieltä olit kisan ratavalinnasta? Kaksi kolmasosaa tuosta radasta oli luovia ja se oli varsin pitkä 6-8 tunnin tavoiteaikaan...

Nnnooo... En olisi itse valinnut tuota rataa niistä kuudesta vaihtoehdosta. Laskin että kolmosrataan menee isolta osalta veneitä yli kahdeksan tuntia, oli tuulen voimakkuus sitten mitä tahansa, koska suurin osa reitistä oli luovia. Nyt kun sää oli kiva ja oli hyvät eväät niin mikäs siinä oli seilata, rata oli kuitenkin mielenkiintoinen. Jos sää olisi ollut huono, niin mielipide voisi olla toinen.
Miten miehistön tiimityö mielestäsi sujui? Isi-Kipparihan ehti treenaamaan Kaminamilla vain kolme kertaa ennen kisaa. 

Mielestäni se sujui tosi hyvin. Molemmat tiesivät mitä kuuluu tehdä, jolloin toista ei tarvitse opastaa. Toki nyt oli sillä tavalla helppoa, että purjeita ei vaihdettu montaa kertaa. Hiljaisella tuulella ei ole kiire ja asioiden suunnittelulle jää aikaa. Toisaalta tuulet olivat epästabiilit, jolloin autopilottia ei voitu juurikaan käyttää ja se tarkoitti että toinen oli koko ajan sidottu ohjaamiseen.

Kaminami on rakennettu meille vauhdikkaaksi perheveneeksi saariston tuuliin. Millainen Kaminami oli kisaveneenä näissä olosuhteissa?

Kauheasti ei ollut vielä tässä vaiheessa odotuksia Kaminamista kisaveneenä. Käsitykseni hyvästä huviveneestä on pitkälti sellainen kuin hyvä kisavene on. Funktionaalisuus, kuten istumalaatikon malli, hyvä purjehdusergonomia ja takilan trimmattavuus ovat kaikki tärkeitä ominaisuuksia ja ne toteutuvat Kaminamissa. Kuten kaikki modernit veneet, joissa on pienet peräsimet ja kölit, niin Kaminamissakin on helppo hukata vauhtia ohjaamalla sitä vähän epätarkasti. Eli siinä mielessä Kaminami on myös haastava vene, jonka purjehtiminen vaatii keskittymistä.

Olitko tyytyväinen Kaminamin purjeisiin vai olisitko kaivannut jotain erilaista?

Erityinen kevyen tuulen fokka, joka olisi vähän nykyistä st-fokkaamme suurempi, olisi ollut näissä keveissä tuulissa luoviessa hyvä. Muuten olin tyytyväinen nykyisiin purjeisiin ja siihen, miten ison genaakkerin käyttö helpottui nyt kun nostoissa ja laskuissa käytettiin sukkaa.
Opitko jotain uutta Kaminamista kisan aikana?

Purjehtiessa oppii aina tuntemaan venettään paremmin. Jokainen tunti vesillä tuo varmuutta siitä, miten vene reagoi eri olosuhteissa. Kisan aikana jotkut aiemmat havainnot Kaminamista saivat vahvistusta. Esimerkiksi tuntuma siitä, missä vaiheessa vesipainotankit on otettava käyttöön luovilla. Talven aikana asennetut vesipainotankkien uudet hallintasysteemit olivat nyt ensimmäistä kertaa käytössä ja toimivat näppärästi.
Mitä tekisit kisassa toisin jos voisit?

Isoin virhe, johon olisi pystynyt vaikuttamaan, oli purjeiden trimmi radan ensimmäisessä laajassa tyvenessä. Pienempänä juttuna ehkä myös takilan säätö normikireydestä löysemmäksi, koska tuuli oli keskimäärin ottaen hiljainen.
Mikä oli kisan hienoin hetki?

11.92
Oletko tyytyväinen Kaminamin kolmanteen sijaan?

Olen erinomaisen tyytyväinen siihen.
Mitä mieltä olit kisasta kokonaisuutena? 

Mielestäni se oli hemmetin kiva kilpailu, jossa mielenkiinto säilyi loppuun asti. Oli kiva nähdä, että mukana oli paljon veneitä. Muilla oli ehkä vähän enemmän seuraa toistaan kuin meillä. Tämä oli ensimmäinen kaksinpurjehduskisa itsellenikin ja tätä voi ihan suositella. Ei se tee kisasta yhtään vähemmän kilpailullista, vaikka miehistöä onkin vähemmän. Hienoa että on kisoja, joihin voi lähteä vähän keveyemmälläkin asenteella ja miehistöllä, esimerkiksi pariskuntana. Niin ja eväät olivat hyvät ja niitä oli riittävästi!
Oliko hauskaa? Aiotko kisata Kaminamilla jatkossakin?


Oli hauskaa aika lailla koko ajan. Kilpapurjehduksessa on jotkut omat juttunsa, mitä huvipurjehduksessa ei ole. Toisaalta oma huvipurjehdukseni on hyvin lähellä kisapurjehdusta; purjeita vaihdetaan paljon ja vauhdista nautitaan silloinkin. Kyllä joihinkin kisoihin tulee varmaan lähdettyä Kaminamilla jossain vaiheessa jatkossakin...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti