torstai 8. toukokuuta 2014

Inspiroivaa lukemista purjehduksesta


Hankin hiljattain Sailventures -blogin Vellamon vinkistä Naispurjehtijat ry - Sailing Ladies (Naps) julkaiseman uuden kirjan (2014): Nyt napsahtaa! Naispurjehtijan tieto- ja taitokirja.Lähes 200-sivuinen kirja on innostava ja hyvää mieltä nostattava tilkkutäkki purjehduselämästä naisten näkökulmasta. Vaikka siinä on paljon hyödyllistä tietoa, se ei ole lainkaan raskassoutuinen, vaan esittää useimmista aihepiireistä kepeään sävyyn perusteet, joista voi edetä hankkimaan itse syvällisempää tietoa. Kuvat, aihepiirien vaihtelevuus ja maltillinen määrä aiheeseen liittyviä mainoksia luovat yhdessä aikakauslehtimäisen lukukokemuksen.Kirjan sisältö on kirjoitettu ihmisen, ei veneen näkökulmasta. Ihminen laittaa veneessä herkullista ruokaa, huolehtii itsestään ja ulkonäöstään, harrastaa jonkinlaista näpertelyä, sisustaa ympäristönsä mieleisekseen, suojelee luontoa jne. Veneessä eletään niukoissa olosuhteissa, joissa erilaiset käytännön kokemuksesta nousseet niksit helpottavat arkea. Mm. näitä aiheita löytyy kirjojen sivuilta heleiden kuvien värittäminä. Tuoreena marttana innostuin erityisesti mm. vene-elämän pikkunikseistä, ruokaohjeista ja ruuanlaittoon liittyvistä käytännön vinkeistä.

En ole koskaan ollut purjehdusreissussa ulkomailla, joten kappale välimerenpurjehduksille valmistautumisesta oli jo sinänsä seikkailu. Se antoi järkeviä vinkkejä reissuun valmistautumiseen ja varusteiden pakkaamiseen. Myös veneen osto-opas oli loistava: fiiliksellekin jätetään tilaa ostopäätöksessä, mutta kaupan perustan luovat järkifaktat ovat jopa matemaattisesti laskettavissa - kirja kertoo miten ja listaa tärkeimmät tarkistettavat asiat. Myös veneen huollosta ja veneen muotojen vaikutuksesta sen ominaisuuksiin oli vakuuttavan oloiset kappaleensa.Kaiken kaikkiaan kirja oli valoisa, positiivinen, purjehdukseen innostava (sanoinko sen jo?) ja erityisesti meitä naisia voimaannuttava paketti. Yes we can ja voin vilpittömästi suositella tätä kirjaa! Toivottavasti Naispurjehtijat kokoavat joskus vielä kirjan seikkailuistaan merellä - siellä kun aina sattuu ja tapahtuu sekä jänniä että hassuja. Siis jotain sellaista kuin Tua Ranisen kirja: Löytöretkeilijä Pata, Olli Pirhosen toimittama: Maailman valloittajat - veikka Gustafsson, Thomas Johansson ja Timothy Kopra tai lentoemäntien työstä kertova: Taivas mikä työpaikka. Olisi kiva lukea tarinoita, joissa naiset ovat sankareita ja oivaltavia, osaavia selviytyjiä merellä.Eikä niiden seikkailujen tarvitse edes olla suuria...P.S. Kirjan voi tilata Naispurjehtijoiden sivuilta, eli täältä hintaan 20 € + postikulut.


8 kommenttia:

 1. Kuulostaa varsin mukavalta teokselta =). Ja taitaa sopia myös moottoriveneilijälle, vai mitä? Minusta oikein mukava idea, että on tehty veneilyaiheinen kirja myös naisveneilijän näköulmasta =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Katinka, sopii varmasti myös moottoriveneilijälle. Täytyy nostaa pipoa naisille, jotka ovat jaksaneet harrastaa tällaisenkin projektin :)

   Poista
 2. Kiva kiva! Minusta tuo on myös oikein mainio teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Sekin on todella ilahduttavaa, että jotkut uskaltavat lähestyä purjehdselämää vähän erilaisesta ja laajemmasta näkökulmasta.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, laitetaan tilaukseen!

  Tickler

  VastaaPoista