sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Arktinen viikonloppu


Perjantaina täällä lounaisrannikolla satoi rakeita ja lauantaina oli niin kalseaa, että kävelin kotisatamassa sormet kohmeessa ja untsikan suojissa kuvaamassa kevättä. Ilman lämpötila oli vielä puolilta päivinkin +7, veden +5 ja hyytävää tuulta oli sellaiset 6-7 m/s.Mies laitteli edelleen mittarijuttuja ja peräkaiteeseen lisänarua. Minä nautiskelin venetunnelmista lukemalla ja kaffettelemalla lämppärin lämmössä. Ne hommat, joita pitäisi tehdä, eivät tässä vaiheessa ranteen kuntoutusta onnistu. Olen jo saanut fysioterapeutilta toruja ja uhkaavia varoituksia käden liiallisesta rasittamisesta. Kaminami pysyi siis kotilaiturissa. Nostan purjehduspipoani niille tutuille, jotka seilasivat vappuna ja tänä viikonloppuna yöretkiä näissä arktisissa olosuhteissa. Hyvä te, merten rambot!Vihreä viiri luuli varmaan pääsevänsä jo retkeilemään, mutta siinä se läpätti paikallaan jäätävissä tuulenpuuskissa. Kaminami on saanut lisää kamuja vesille kotisatamassa, mutta vielä on paljon veneitä tulossakin.  
Tykkään ihan valtavasti Ajolanrannan korkeista kallioista ja siitä, miten laiturit mutkittelevat pitkin kallioiden reunuksia. Kalliot näyttävät erilaisilta eri aikaan päivästä - kauneimmillaan ne ovat iltavalossa. 
Saariston sammaleet ja jäkälät luovat pieniä itämaisia puutarhoja, joiden tutkiskeluun en koskaan kyllästy. Erityisiä aarteita ovat pörheät ja täyteläisen väriset "herkkusammalikot", jäkälien kirjailemat abstraktit teokset kallioiden pinnoilla sekä saariston karujen olosuhteiden muovaamat "bonsaipuut".  Lintujen elämä on keväisin niin dramaattista, että ei käy kateeksi. Jotkut vievät kalatkin toisten suusta tai vähintään puolustavat agressiivisilla ilmahyökkäyksillä reviiriään. Isoin ja vahvin ei aina voita, vaan usein se on joku pieni, sinnikäs ja pippurinen. Sitten on se parinmuodostus ja kodin perustaminen, jossa suhdekuviot muistuttavat saippuaoopperaa. Sataman lähelle on hyvä perustaa lintukoto, sillä veneiden tuulimittareissa saa karusellikyytiä ja kaiteilla on erityisen kiva istua kakalla.

Kesän tuloa ei voi onneksi mikään estää. Nyt vain odottelemme, että lämpenisi vähän ja tulisi kuitenkin myös tuulta, jotta merelle olisi kiva lähteä. Onneksi tässä on pientä mukavaa venehommaa vireillä ja veneelle pääsee koska tahansa kaffettelemaan ja kuuntelemaan liplatuksia.

12 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja tunnelmia. Sää oli todella melko viileä viikonloppuna. Me teimme kanssa vain pari päiväreissua. Oletko muuten ottanut osan näistä kuvista sillä sinun 300mm putkella? Onneksi kesä todella on vasta edessä, kyllä se tästä lämpenee. Ja muista tosiaan olla varovainen sen ranteen kanssa, ettei tule takapakkia =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja nyt sunnuntaina meillä sataa tosiaan taivaan täydeltä rakeita. Mies lähti silti veneelle sisähommiin.

   juu, koitan nyt olla varovaisempi ranteen kanssa. Luutuminen ei ole vielä ihan valmis, joten ranteen asento saattaa vielä vääntyä huonoksi esim. lattioiden kuuraamisesta tms. voimaa vaativista hommeleista. Vielä ei ole lupa aloittaa voimaharjoitteluakaan, eli ehkä ei saa roikkua käden varassa veneen kaiteissakaan...

   Kuvat on tosiaan otettu uudella 70-300 mm -putkella, paitsi makrot Galaxy Zoomilla. Molemmat ovat oikein kivoja leluja :)

   Poista
 2. Ihania kuvia! Tässä tuli taas huomattua että aina ei tarvitse lähteä ns. merta edemmäs kalaan. Kauniita kuvia ja tunnelmia on tarjolla ihan jo kotisatamassakin, tosin tuo Ajolanranta näyttää kyllä aivan poikkeuksellisen viehättävältä paikalta.
  Mekin käymme joskus arki-iltaisin ihan vaan fiilistelemässä veneellä. Katsellaan merta ja ohimeneviä veneitä, keitetään kahvit ja nautitaan omasta kesäkodista meren rannalla, keskellä kaupunkia =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku :)

   Ajolanranta on ihana ja paitsi kotisatama myös suojaisa vierasvenesatama Rymättylässä, melko lähellä Naantalia. Siellä on upeat auringonlaskut ja siistit huoltotilat.

   Me olemme ihan samanlaisia: käymme viettämässä veneellä aikaa ja joskus yövymmekin kotisatamassa. Teillä on erityisen hienoa vielä tuo, että kesäkoti on keskustassa! Siinähän voi people watchingin ohella vaikka poiketa hakemassa kaupungilta sushit tai mansikat ja tulla veneeseen kotoilemaan.

   Poista
  2. Mekin yövymme välillä kotisatamassa. On sitä tullut piipahdettua mm. torilla ja kalamarkkinoilla. Niin ja meripäivien aikaan asumme veneellä ja hiippailemme sitten aamuyöstä konserttien ym. hulinan jälkeen veneeseen nukkumaan :)

   Poista
  3. No se on monikäyttöinen vene :) Ihana!

   Poista
 3. Aika kirpakka viikonloppu on tosiaan ollut. No, silloin tulee myös raikkaan kuulaita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja nyt ollaan tosiaan vasta toukokuun alussa, ei ole hoppu merelle, mutta jos lempeämpi sää taas löytäisi tänne niin olemme valmiina. Ensi viikonlopuksi on luvattu jopa +15.

   Poista
 4. Suopeita tuulia ja reittejä alkavalle purjehduskaudelle! terv, Villa Puomin Hanna

  VastaaPoista
 5. Jäin ihastelemaan tuota ylempää lokkikuvaa. Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos NJ :)

   Lentävän linnun löytäminen kameran tarketimeen tuolla pidemmällä 70-300 mm objektiivilla olikin vaikeampaa kuin luulin, mutta ajan ja kärsivällisyyden myötä joskus onnistaakin.

   Poista