tiistai 4. elokuuta 2015

Untsikassa Hankoilemassa Itämeren Portissa


Torstaina 23.7 elimme jo 13. lomapäivämme aamua Tammisaaren saariston merikarhusatma Matgruvanissa. Sieltä oli enää alle 20 mailin pyrähdys Hankoon. Vastainen tuuli oli tyyntynyt 5-6 m/s ja pääsimme etenemään lähes koko matkan purjeilla. Alkumatkasta oli eilisen kovemman tuulen (12-15 m/s) jäljiltä vähän enemmän allokkoa, mikä oli ihan mukavaakin. Kun veneessä oli hiljainen vauhti (5-6 solmua), se kulki kallellaan ja purjeissa oli painetta, niin aalloissa mentiin kuin silkkitiellä keinahdellen. Kaminamin terävä nenä leikkasi noin 45 asteen kulmassa lähestyviä aaltoja kuin kuuma veitsi voita. Kuvassa aallokko oli jo aika lailla tasoittunut.Ensimmäiset kolme varttia pääsimme luovimaan yhtä kylkeä ja sen jälkeenkin tarvittiin vain muutama venda Hankoon. Tänään taisi olla optimikelit, sillä Hangonväylällä mentiin purjein molempiin suuntiin - sivumyötäistä tai melkein yhtä kylkeä luovia.Moni oli suositellut yöpymään Hangon Itäsataman edustalla saaressa sijaitsevassa Itämeren Portin vierasvenesatamassa. Satamassa on runsaasti käteviä aisapaikkoja ja pienet lautat kulkevat jatkuvasti satamakonttorin edustalta mantereelle. Lauttamatka kestää vain muutaman minuutin, eikä se näköjään keiku kovalla tuulellakaan. Tyhjiin paikkoihin voi mennä, jos sen edessä ei ole puna-keltaista kartiota ilmoittamassa varauksesta. Kannattaa muuten katsoa paikan numero laiturista ennen kuin marssii satamakonttoriin maksamaan sitä.Saaressa on oma ravintolansa: Hangon Portti, jonka gourmet-tyyppisen ruokalistan saa tutkittavakseen jo etukäteen satamakonttorista. Me ruokailimme tällä kertaa mantereella, joten sataman ravintolan makuelämäyksiä en osaa kommentoida.Vietimme Hangossa kaksi yötä ja tuuliset päivät, jolloin Hangon Russarön mittauspisteellä puhalsi 14-16 m/s. Kaminami oli hyvin kiinni aisapaikassaan, eikä satamaan tietenkään tullut aallokkoa. Tuulen ujellusta mastossa hillitsimme taas laskemalla takilan löysäksi, eli pumppaamalla maston alas.Itämeren Portin satamamaksu on hieman korkeampi (37 €) kuin Hangon Itäsatamassa, mutta toisaalta siihen sisältyy kaikki, myös sähkö ja lauttamatkat mantereelle. Tilat ovat siistimmät, eikä rannan mahdollinen meno ja meininki häiritse. Laivakoirille on Itämeren Portissa jopa oma ulkoilusaarensa.Saunat ja wc-tilat ovat modernit ja kauniit. Naisten sauna on kuulemma uusittu aivan hiljattain. Lasiseinäisestä pukuhuoneesta ja suurelta saunaterassilta on upeat näkymät merelle. Ainoana pienenä miinuksena voisi sanoa, että pukuhuoneessa on vähän niukasti naulakoita ja penkkejä. Toisella seinustalla tilaa vie muhkea sohva, jonka luksusominaisuudet eivät tee vaikutusta silloin kun tarvittaisiin lisää naulakoita. Rannassa on myös pikkusaunoja, jotka voi varata erillisestä maksusta venekunnan käyttöön. Jos saavut satamaan jo ennen kello 15.00, niin huomaa että koodisi toimii sauna- ja suihkutilojen ovella vasta kello 15.00 alkaen. Wc-tiloihin ei tarvita koodia.
Meillä oli sattumalta samassa laiturissa monta tuttavavenettä, joista kolme oli miehen hyviä kilpapurjehduskavereita perheineen ja lisäksi oli vielä yksi tuttu kisaava merikarhuperhekin. Olihan se mukavaa jutustella aina ohimennen tuttujen kanssa. Siinä tuli ensimmäisenä iltana vähän kiire siivota Kaminami ja pedata keula, kun tuttavaperheemme nuorukainen Robin tuli vähän yllättäen kylään. Mies esitteli ensin Kaminamia ulkoa ja sisätilat nähtyään Robin totesi: "Siistii!", joten ilmeisesti onnistuin pikasiivouksessani varsin hyvin...?Kyllä - kevytuntsikka on kesävaate! Jos käveli tuulensuojassa ja aurinko paistoi, tarkeni T-paidassakin, mutta enimmäkseen tämä takki oli se, joka toi kesälämmön. Huomasimme taas, että emme ole kotikonnuilla, kun satamassa riitti niin paljon Kaminamin ihmettelijöitä. Joskus oli hassua seistä muutaman metrin päässä laiturilla tuttujen kanssa juttelemassa ja seurata sivusilmällä, kun joku miesporukka kiertelee ympäri meidän Kaminamia ja koputtelee (kyllä!) sen runkoa. Se oli siis niin hassua, että ensin leukani loksahti auki ja sitten tyrskähtelin nauruun. Onkohan se veneen koputtelu vähän samanlainen primitiivinen tarve, kuin potkiskella autonrenkaita tai leperrellä söpöille vauvoille?Hangon aktiviteeteista lisää seuraavassa postauksessa...


8 kommenttia:

 1. Hei! Onpa hauska lueskella sun postauksia tutuista paikoista 😊
  Itse asiassa bongasinkin Kaminamin maston ja vähän sinistä kylkeä Itämeren portissa. Olisin tullut moikkaamaankin, jos olisi tullut sopiva hetki, mutta ainoa kerta kun näin teidät livenä, te istuitte lautassa ja odottelitte lähtöä "mantereelle". Minä puolestani odottelin kuivurin valmistumista ja yritin pitää junioreitani aisoissa. Varsinkin meidän 5v oli villillä tuulella ja juoksenteli ympäriinsä laiturilla, joten mulla oli täysi työ saada pidettyä jälkikasvun aisoissa... Seuraavana aamuna herätessämme te olittekin jo ehtineet jatkaa matkaa, joten nyt minulta jäi Kaminamin tarkempi ihailu väliin. Mutta siis ihan oikeastiko jotkut käyvät koputtelemassa teidän veneen kylkiä ihan pokkana...?!?

  Onneksi saatiin taas kesäisempiä kelejäkin, joten toivottelen teille mukavia loppukesän purjehduksia!

  t. Hann

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi että, olisipa ollut hauska tavata! Joo-o, jotkut koputteluvat Namusta "salaa" ja vieläpä useammasta kohdasta :D

   Mukavia purjehduksia teillekin! Juuri alkoikin se kauden paras vaihe: elokuun vähemmän ruuhkaiset kesäpäivät.

   Poista
 2. Olisipa todellakin ollut hauska tavata! Kevyt untuvatakki on kyllä ollut aivan ehdoton varuste tänä kesänä. En muista käyttäneeni sitä milloinkaan yhtäjaksoisesti näin pitkään kuin tänä vuonna -kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä olisikin :) Ihan kaikki taisivat tosiaan olla tuona viikonloppuna Hangossa...

   Kevytuntsikka on kyllä mahtava keksintö. Toivottavasti siitä tulee ikuinen klassikko, jotta sen saatavuus pysyy jatkossakin.

   Poista
 3. Hangon Itämerenportti on pieninä annoksina nautittuna mukava, siisti ja merellinen satama. Siellä aina jotenkin aistii avomeren raikkaan tuulen ja yleensä on kirpeän aurinkoista. Minusta ainoa miinus on, ettei saunasta ole mitään luontevaa uintimahdollisuutta. Käsittääkseni miesten puolelta kylläkin, mikä on mielestäni suurta epätasa-arvoa :(. Täällä kannattaa varoa myös erilaisia häppeningejä, joita on muitakin kuin Hangon regatta. Tuttavapariskunta juuri tilitti joltain viikonlopulta, että satamamaksu oli nostettu 100 euroon. Aika suolaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhohh... satanen on jo suolainen hinta! Itämeren Portin satamatoimistossa olikin joku kyltti, jossa luki epämääräisesti, että Hangon Regatan ja Poker Runin aikana erityishinnoittelu. Tuohan on suunnilleen triplahinta... Mutta jos tulee satamaan pitkän päivän jälkeen väsyneenä ja nälkäisenä, niin siinä saattaa olla valmis maksamaan melkein mitä vaan, kunhan ei tarvitse enää etsiskellä huilipaikkaa.

   Poista
 4. Portissa on kyseisinä viikonloppuina tuplahinta, ei siis triplahinta. Tämä johtuu siitä, että joudumme palkkaamaan vartijoita, siivoojat käyvät useammin ja roskiset tyhjennetään niinikään useammin; kaikki tämä satamassa olevien viihtyvyyden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Antti H valaisevasta kommentistasi!

   Tottahan jokainen veneilijä osaa arvostaa sitä, että isojen tapahtumien yhteydessäkin on siistiä ja rauhallista! Tuo hinnannousu tuntui aluksi vähän hatusta vedetylle, mutta sen taustalla on siis merkittävä muutos kuluissa...

   Poista