perjantai 7. elokuuta 2015

Hangossa hengailua


Hangossa hengailimme paluumatkalla pari päivää, koska halusin nähdä Hankoa vähän enemmän, ja toisaalta ei ollut erityistä vimmaa lähteä luovimaan niihin 14-16 m/s tuuliin. Satamassakin oli jo riittävän kylmää. Kävelimme rantaa pitkin mukavan lenkin kivaan kahvila-lounasravintola Neljän tuulen tuvalle. Joillekin hiekkarannoille voimakas tuuli ei osunut, ja niissä kohdin oli auringossa ihan lämmin, mutta lämmin takki oli taas tarpeen tuulessa.


Neljän tuulen tuvalla on pitkä historia; sitä isännöi itse marsalkka Mannerheim jo vuosina 1927-1933. Tupa sijaitsee jylhällä paikalla kallioisella niemenkärjellä, avoimen meren äärellä. Itse kahvila ja sen tarjonta noudattalee hyvin perinteistä linjaa, kuten tällaiselle historialliselle kaffelalle sopiikin. Ainakin kakut olivat herkullisia. Joku sai hartioidensa levyisen palan mansikkakakkua!
Neljän tuulen tuvan kallioilta pääsi seuraamaan leijamenoa. Tutkimusten mukaan leija on nopein tapa liikkua vesillä purjeilla. Noiden tavallisten leijalautojen lisäksi on kuulemma olemassa myös sellaisia, joissa on kantosiipi. Tämäkin oli jo hurjan näköistä menoa.Venekotoilun, båthållauksen ja tuttujen kanssa jutustelun lisäksi Hangon ohjelmanumerot keskittyivät enimmäkseen syömiseen ja saunomiseen. Hangon Makaronitehdas vierasvenesataman rannassa oli viihtyisä paikka ja ruokakin oli ihan hyvää. Oma annokseni, kermainen suppilovahvero-tattipasta (gluteenittomana), oli aika tavallinen. Miehen tilaama mausteinen makkarapasta taisi kuitenkin ylittää tavanomaisen. Tilat olivat mukavan kotoisat ja kuplajuomavalikoima hyvä.

Samoissa rannan makasiinirakennuksissa sijaitsee myös Classic Pizza, jonka pizzat totesimme huippuhyviksi jo menomatkalla Helsinkiin päin. Kannatti käydä uudestaan ja testata taas eri versiot. Nämäkin olivat huippuherkullisia! En ole saanut näin hyvää pizzaa Italiassakaan.
Hangossa kuuluu tietysti syödä Hanko Sushia. Ravintola sijaitsee vähän käytävämäisessä tilassa Hangon Kasinolla, eikä se oikein kutsunut viipymään paikan päällä. Otimme annokset mukaan veneeseen ja nautiskelimme herkkupalat omassa rauhassamme. Heppatyttönä ilahduin korviani myöten kun Hangossa oli samaan aikaan suuret esteratsastuskisat: Sea Horse Week. Monissa luokissa oli jopa yli sata starttia. Kävimme sekä torstaina että perjantaina katsomassa kisoja ja kyllä oli jännittävää! Jopa mieheni pääsi nopeasti kiinni jännitykseen ja huomasi eri ratsukoissa eroja mm. esteelle lähestymisessä. Mieheni on siis itse ratsastanut maastossa, mutta ei ole koskaan hypännyt esteitä. Torstain kisan aikana vähän sateli ja perjantaina tuuli niin, että tuomariston lavan vieressä sijaitseva suuri telttakatos lähti lentoon. Satoi tai paistoi - ratsukot kisasivat reippaasti ja olin ajoittain aivan liikuttunut sekä upeista onnistumisista että harmittavista epäonnistumisista.Ensimmäisenä iltana istuimme hetken takakannella untsikassa ja villasukissa, mutta toisena iltana siellä ei tarennut mitenkään päin. Onneksi saunassa ja veneessä oli lämmin. Joka tapauksessa tämän lomareissun pienet visiitit Hankoon olivat minulle oikeastaan ensimmäisiä kosketuksia tähän hurmaavaan kesäkaupunkiin ja tykkäsin siitä kovasti. Erityisesti mieleen jäivät hiekkarannat aavan meren äärellä uimakoppeineen, vilkas venesatama, pitsihuvilat, hyvä ruoka ja rento ilmapiiri.


Aurinkoista viikonloppua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti