maanantai 27. elokuuta 2012

Punkkipulmia osa 1 – punkki puree merenneitojakin

Joskus sitä kuvittelee, että purjehduksessa seikkailua on kuohuva aallokko ja humisevat puuskat, mutta oikeasti sitä on pienten punkkien järjestämä onnenpeli.


Punkkituliainen saaristosta

Olipa kerran merenneito, joka hyppeli elokuun alun lämpimänä iltana saariston varvikoissa mustikkakipon kanssa. Olipa myös verenhimoinen punkki, joka iski kimppuun kuin possu pullaan,  vaikka merenneidolla oli suojaava vaatetus ja saappaat räpylöissään, hän teki punkkitarkastuksen ja vaihtoi heti vaatteet veneessä. Tuo viheliäinen otus löytyi nivustaipeesta vasta kolme vuorokautta viimeisen saarihyppelyn jälkeen. Se oli paikassa, johon ei ikinä tule katsottua nivustaipeessa (alla), eikä siihen välttämättä käsikään tarkasti osu peseytyessä. Punkki oli seesaminsiementä pienempi, noin kahden millin kokoinen. Se voi hyvin piiloutua esim. vaatteen saumaan ja vaeltaa pitkäänkin iholla hyvää ruokailupaikkaa etsien.
 
Mitä pidempään punkki on saanut olla kiinnittyneenä, sen suuremmaksi borrelioosin infektioriski kasvaa.

 
Punkin irrottaminen

Minulla oli jousi-malliset punkkipihdit, joilla yritin tarttua ohjeiden mukaan punkkia kärsästä ja kiertää niitä usean kerran samalla nostaen punkkia iholta. Näin onnistuin: neljä ensimmäistä yritystä johtivat pinsettien lipsumiseen otteesta ja niillä puristamiseen punkkia mahasta (ei missään tapauksessa näin!). Viidennellä kerralla sain otteen, mutta pyöritä nyt siinä pihtejä, kun punkki on hankalassa paikassa. Kierros jäi yhteen, iho venyi ja punkki piti täysin kiertein kiinni saaliistaan. Lopulta sain se irti ja punkki mokoma vielä sätkytteli kiukkuisena jalkojaan! Desinfioin ärtyneen ihon sekä pihdit, pesin käteni ja huokasin ensimmäisestä helpotuksesta.

 
Päätin ostaa toisenlaiset punkkipihdit, jotta irrottaminen onnistuisi jatkossa helpommin. Apteekissa suositeltiin saaristolääkäreiden kanssa yhteistyössä kehitettyjä z-pihtejä. Ne ovat ensiapulaukun monitoimityökalu, sillä parsinneulamaisen terävät kärjet sopivat myös mm. tikkujen poistamiseen. Toisaalta z-pihtejä käytetään lappeellaan ja esim. nivustaipeen alla ei z-pihdeillä oikein ole tilaa kiertää punkkia irti. Jatkossa aion pitää molemmat pihdit mukana.
 
Punkkien mieluisimpia pureutumispaikkoja ovat lämpimät ihoalueet, joissa verenkierto on hyvä.  Mm. taipeet, varpaanvälit, genitaalialue ja korvien taustat ovat tavallisia puremapaikkoja, lapsilla myös päänahka. Näitä paikkoja kannattaa erityisesti tarkkailla. Niiden on havaittu hakeutuvan jopa korvakäytävään ja silmäripsien väliin. Omilla tuttavillani punkkeja on löytynyt myös vatsasta, navasta ja nilkasta.
 

Punkkien mieluisimpia pureutumispaikkoja ovat lämpimät ihoalueet, joissa verenkierto on hyvä. 

 

Punkin testaus borrelioosin varalta

Suljin punkin pieneen muovipurkkiin ja menin seuraavana päivänä uteliaisuuttani apteekkiin ostamaan testiä, jolla voidaan selvittää kantoiko kyseinen punkki borrelia-bakteeria. Ensimmäinen apteekki ei suostunut edes testejä myymään, koska ”se ei kerro mitään”. Ymmärrän: testi kertoo kantaako punkki borreliaa vai ei. Jos se kantaa borreliaa, se ei vielä tarkoita, että bakteeri onnistui siirtymään puremasta ihmiseen. Ostin testin toisesta apteekista. 
Testipakkauksessa on kaikki tarvittavat välineet ja selkeät ohjeet. Punkki saa olla kuollut, mutta se ei saa olla kuiva. Oma punkkini näytti jossain määrin kuivaneen yön aikana, joten testaus ei ollut luotettava. Ohjeiden mukaan punkki tulisi pakastaa, jos testi ei ole heti käytettävissä. Tässä kohtaa pääsin puremaan takaisin: punkki nimittäin murskataan liuosta sisältävään koeputkeen mukana tulevalla tikulla. Sen jälkeen koeputkesta otetaan pipetillä muutama pisara nestettä, joka tiputetaan testiliuskan ruutuun. Tulos valmistuu 10 minuutin sisällä. Liuskaan ilmestyy viivoja sen mukaan onko tulos positiivinen, negatiivinen tai testaus epäonnistunut. Kuivunut punkkini sai (todennäköisesti väärän) negatiivisen tuloksen. Noh, oli kiva leikkiä hetki laboranttia.
 
 
 

Huolella tehty testi kertoo kantaako punkki borrelioosibakteeria vai ei - se ei kerro onnistuiko bakteeri siirtymään ihmiseen.


Oireilua

13 vuorokautta punkin irrottamisen jälkeen nousi 38 asteen kuume, niveliä särki niin ettei saanut nukuttua ja päänsärky oli todella kirpeä. Kuume sahasi 3-4 päivää ja päänsärkyilyä kesti viisi päivää. Luulin ensin että kyseessä olisi tavallinen kulkutauti, mutta kurkkukivusta, nuhasta tai yskästä ei ollut tietoakaan. Oireet sopisivat sekä borrelioosin että puutiaisaivokuumeen ensioireisiin. Puremapaikkaa näytti ympäröivän tummempi kämmenkokoinen laikku, mutta en ollut ihan varma. Toisekseen selitin mielelläni itselleni sen johtuvan punkin irrottamisen aiheuttamasta järkytyksestä hennolle hipiälleni. 

 

Lääkäriin

Tänään, kolmisen viikkoa punkin irrottamisen jälkeen, menin näyttämään nilkkaani lääkärille. Totesin, että olisi tässä tällainen punkkijuttukin… Lääkäri katsoi puremapaikan ja oli ihomuutoksen perusteella sitä mieltä, että antibiootti kannattaa aloittaa. Imusolmukkeetkin vähän aristivat. Siitä se sitten lähti: kahden viikon doximycin-kuuri. Nyt napostellaan kaksin käsin antibioottia ja maitohappobakteerikapsulaa.
 
 
 

Nyt mietin vaan, miksi ihmeessä jahkailin näin kauan?

6 kommenttia:

 1. Voi Merenneito, mä niin toivon, että kyseessä olisi vain sattuma ja ärhäkkä flunssa! Hyvä kuitenkin, että menit lääkäriin ja sait antibiootit. Paljon, paljon tsemppiä ja halauksia. Olet ajatuksissa! (Oot itse asiass ollut koko viikonlopun, hassua kuinka blogikaveritkin tuntuu läheisiltä, vaikkei oikeasti tunnetakaan.)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Norppa lämpimistä ajatuksista ja haleista, mutta eipä tässä nyt hätää ole. Kuumeilu loppui jo viime viikolla ja ne kirpsakat päänsärytkin hellittivät vihdoin perjantaina. Jos tuo kuumeilu ja ihottumaläiskä olivat borrelioosin ensioireita niin uskoisin, että antibiootilla estetään sen eteneminen. Kerrankin olen niin optimisti, että en jaksa uskoa tässä seuraavan enää isompia ongelmia.

  Näinhän se on... sitä kokee jotkut blogikamut (ja jopa joidenkin kirjojen hahmot) läheisinä. Olen vähän samaa tuumaillut, siis että että taidat olla aika samaa maata kuin minä :)

  VastaaPoista
 3. Voi apua. Itselläni on ollult kaksi kertaa punkki, mutta ei onneksi mitään oireita. Olemme kyllä ottaneet koko perhe kaksi vuotta sitten puutiaisaivokuumerokotuksen. Se on aluksi vähän raskas, kun kolme ekaa rokotusta pitää muistaa ottaa tarkan aikataulun sisällä, mutta nyt meillä on kaksi vuotta ylläpitorokotukseen.

  Muistuipa muuten mieleeni tuo toinen rokotus: Rokotteet oli hankittu kotiin ja vene pakattu kesälomapurjehdusta varten, kun yhtäkkiä muistin, ettei olla muistettu käydä terveysasemalla rokotuttamassa itseämme - pahus. Surffasin netissä ko. rokotteen ohjeita ja etsin oikean pistämistavan ja annoskoot lapsille. Sitten huusin heidän huoneisiinsa: "poooojaaaat, kumman haluatte laittavan teille puutiaisrokotuksen, äiti vai isä!!??" Arvaatte varmaan, että valitsivat minut - olinhan juuri kouluttautunut. Testasin ensimmäisen mieheeni ja pistin sen jälkeen lapset. Ikävintä jutussa oli, että minä sain rokotuksen mieheltäni, joka ei ollut harjoitellut kehenkään kertaakaan!

  VastaaPoista
 4. Hyvä hyvä, että olette rokottautuneet! Meilläkin on tarkoitus ottaa aivokuumerokote ensi kaudelle. Tämän kesän saaristohyppelyt tulivat vähän yllätyksenä, emme olleet varmoja että saamme aikataulut ym. natsaamaan perhepurjehduksille.

  Hauska tuo teidän perheen rokotetarina :D Siinä olisi ollut mahdollisuus järjestää koko perheen piikki-hippa-leikki ;)Rohkeita olitte, kun pistitte toisianne ja varsinkin pojat osoittivat suurta luottamusta äippään.

  VastaaPoista
 5. Moi!

  Velipoika sai sekä borrelioosin että TBE:n 23.8.2012, siitä 1,5 viikkoa teholla, melkein menehtyi. Halvaantuminen, puhekyvyn menetys, muistissa aukkoja. Nyt on pitkässä kuntoutuksessa, mutta edelleen pyörätuolissa, varman sairaseläkkeelle sen jälkeen.

  Hakekaa rokotukset, TBE on siis levinnyt jo rannikkokaupunkeihin + lähisaaristoon (ei ole pelkästään enää Turun saariston/Kumlingenin/Ahvenanamaan ongelma).

  T. Veetu

  VastaaPoista
 6. Hui kauhistus! :( Kovasti voimia hänelle kuntoutumiseen ja teille läheisille tilanteeseen sopeutumiseen! Kyllä on ollut huonoa tuuria...tai sitten todennäköisyydet saada jompi kumpi tai jopa molemmat punkkitaudit on jo niin suuri, ettei huonoa tuuriakaan juuri tarvita.

  TBE-rokotteet ovat suunnitemissa joka tapauksessa, mutta tuo tarinasi kyllä terästytti taas muutoinkin entistä varovaisemmaksi.

  VastaaPoista