tiistai 19. kesäkuuta 2012

Vaatteet veneen vuoteille

Olen pitänyt silmäni auki veneen vuodevaatteille ja myös tarttunut houkuttelevaan tilaisuuteen kun sellainen eteen sattui. Toisin sanoen: ensimmäiset lakanat on hankittu, vaikka venettäkään ei vielä ole! Silmäilin netistä ulkomaisiakin nettikauppoja ja järkytyin pahasti. Tarjonta on runsasta, mutta usein tyyliltään käsittämättömän kaukana keskimääräisestä skandinaavisesta mausta (tarkoitan siis laajasti sitä tarjontaa, jota meillä täällä pohjolassa on: raitaa, ruutua, hillittyjä meri-aiheisia kuoseja ja näitä isokuvioisia graafisia printtejä). Tässä muutamia pohjoismaisia ehdokkaita, joiden joukosta valitsin.

Finlaysonilla on tällä hetkellä useampi graafinen ja sopivasti merielämään vihjaava kuosi. Esimerkiksi tuo Aalto-kuosi on aitoa retroa; sen suunnitteli Eine Lepistö jo vuonna 1977. Materialina kaikissa Finlaysonin lakanoissa on perinteinen 100 % puuvilla. Kuvissa Finlaysonin Aalto, Pop ja Rannikko (38,00 - 39,00 €). Rannikkoa löytyy vielä Kodin Ykkösestä.
 

Seuraava ehdokas, Ocean Spiritin myymä Sandham (25,90 €), houkutteli selkeällä koordinaattiprintillään. Pussilakanat on valmistettu polyesterimikrokuidusta.
Ikean Malin figur pussilakanassa (39,95 €) materiaalina on 100% satiinikudottu lyoselli.

Ellos myy monen tuotemerkin lakanoita, mm. Zara Homea. Tässä puuvillasatiininen Victoria (55,00 €).

Näihin lopulta päädyin: Hemtexin Adam Stripe, jota löytyi sekä sininenä että pinkkinä (39,95 € miinus joku satunnainen alennus). Materiaali on kestävää ja pehmeää percale puuvillaa. Tykkäsin raikkaista leveistä raidoista, juuri oikeasta pinkin sävystä (yksi tulevan veneemme sisustusväreistä) sekä tyynynpäällisten napituksista. Tiiviin tuntuiset fleece-huovat piti rohmuta tarjouksesta mukaan.

Mikä olisi paras materiaali veneen vuodevaatteissa?

Puuvilla on materiaaleista tutuin ja siitä on tarjolla tavallisen kudonnan lisäksi satiini-, kreppi- ja flanellilakanoita. Kreppilakanoiden hyvä puoli on ainakin siinä, että ne ovat jo valmiiksi hallitusti rypyssä. Flannelli on usein paksumpaa ja sitä pidetään lämpimämpänä. Veneessä on voi olla kylmä, mutta joskus liian kuumakin… Itse olen niin herkkis, että suosin mahdollisimman sileitä, satiinikudottuja lakanoita.


Pellava on kestävää, hengittävää ja kosteutta sitovaa, mutta oman kokoemukseni mukaan myös hieman kovaa ja rypistyväistä lakanana. Yksivärisiä pellavalakanoita myy mm.  H&M Home.


Silkkiin en ole koskaan vuodevaatteissa haksahtanut, vaikka se onkin ihoa vasten ihana materiaali. Silkki on paitsi kallista, myös vaativa hoitaa.  Se hapertuu ajan myötä käyttämättömänäkin ja kestää vain 30 asteisen pesun. Silkki kärsii myös auringonvalosta, joten ahkera tuulettelu ulkona lyhentää sen käyttöikää.Lyosellin väitetään kuljettavan kosteuden pois iholta. Arvatenkin se kerää kosteuden itseensä mistä tahansa, myös kosteasta veneen ilmasta. Lyoselli on uudehko selluloosamuuntokuitu, jonka sanotaan olevan muuntokuitujen huippua: se ei rypisty eikä kutistu ja on lujuudeltaan vahvaa niin kuivana kuin märkänä. Ainoa markkinoilla oleva lyoselli on ilmeisesti Tencel, jonka kerrotaan erottavan luonnonkuiduista (kuten puuvillasta ja silkistä), käytännössä vain helppohoitoisuudestaan. Lyoselli kestää 60 asteisen pesun, mikä on hyvä juttu hygienian kannalta. Markkinoilla on myös lyoselli-puuvilla-sekoitelakanoita. Kuulostaa hyvältä, mutta omakohtaista kokemusta niiden käytöstä ei ole karttunut.


Polyesterimikrokuidun mainostetaan olevan vuodevaatteena hiostamatonta ja mahtuvan pieneen tilaan. Sen kehutaan olevan silkinpehmeää sekä nopeasti kuivuvaa. Nettikaupoissa polyesterimikrokuitulakanoita markkinoidaan juuri veneisiin ja asuntovaunuihin, sillä ne eivät ime kosteutta itseensä. Polyesterimikrokuitua käytetään mm. fleecen valmistukseen, urheiluvaatteissa, makupussin sisälakanoissa, matkapyyhkeissä ja siivousliinoissa. Polyesterimikrokuitulakanat pestään 40 asteessa. Kaiken kaikkiaan polyesterin huonoja puolia on sähköistyminen.  Itselläni ei ole kokemusta tästäkään materiaalista vuodevaatteina, mutta jään harkitsemaan.

4 kommenttia:

 1. Tosi kivat nuo sun hankkimat lakanat. Itsekin hain Hemtexistä raidalliset mutta en nähnyt tuollaisia siellä lainkaan! Sinisenä olis varmasti sopinut meidänkin veneelle. Tykkään myös noista ihan ensimmäisistä aaltokuvioisista.

  VastaaPoista
 2. Ihana kun keräät tämmösiä täsmä tietoiskuja veneilyaiheen ympäriltä :-).

  Tampereella on pari kertaa vuodessa Finlaysonin poistomyynti vanhalla Trikootehtaalla pyynikillä. Suosittelen lämpimästi :-).

  Veneessä nukkuu parhaiten. Onko se sitten se keinuva heijaus, joka tuudittaa uneen :-).

  VastaaPoista
 3. En koskaan nuku 10-tuntisia yöunia paitsi veneessä. Väsyttää aina niin!!

  VastaaPoista
 4. Vellamo: Ne valikoimat taitavat vaihdella aika paljon liikkeittäin. Mutta kaikenkaikkiaan Hemtexissä oli ihmeen paljon merihenkistä tekstiiliä tarjolla.

  Viherrys: Mulla tulee joka tapauksessa selviteltyä veneilyyn liittyviä asioita, utelias kun olen, niin samallakos niistä kokoaa jotain muillekin Pistetäänpä korvan taakse tuo Finlaysonin poistomyynti. :)

  Pilvi ja Viherrys: Olen huomannut ihan saman, veneessä tosiaan nukkuu paremmin! Itse olen todella huono nukkumaan, mutta veneessä on melkeimpä optimaalisimmat mahdollisuudet saada nukuttua paremmin. Oma teoriani on, että jo ulkoilu meri-ilmassa edesauttaa unta, vaikka tulisi päiväpurjehduksen jälkeen kotiin nukkumaan. Mutta myös veneessä keinuen, pientä liplatusta kuunnellen, yleensä ihanan viileässä ilmassa tulee uni kotioloja paremmin. Kolmas osa teoriaani on onnellinen mieli, täysipäiväinen läsnäolo ja huolettomuus, joka perhepurjehduksiin yleensä liittyy. Teoriassani on vielä neljäsikin komponentti ja se on meren mystinen taikafaktori, jotain mikä ei ole loppuun saakka selitettävissä ;)

  VastaaPoista