sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Seikkailuja kotisohvalla sadepäivänä

Tälle viikonlopuksi suunniteltu 32 mailin saaristokierros peruuntui sään vuoksi. Ei ne kovat tuulet, mutta kun samalla on alle 10 astetta lämmintä ja mahdollisesti satelee, niin monen tunnin luoviminen ei innostanut kaikkia miehistönjäseniä. Itse olisin lähtenyt merelle, mutta kunnioitan toisen mielipidettä. Otetaan sitten uusi yritys ensi viikonloppuna.


Sadepäivä on kulunut leppoisasti torkkuviltin lämmössä kotisohvalla. Pyrähdin perjantaina kirjastoon varttia ennen sen sulkemista ja kasasin palautuneet -hyllystä syliini niin korkean pinon kirjoja kuin jaksoin kantaa. Lähinnä lainasin jännäreitä lukutoukkamiehelleni, mutta mukaan osui myös yksi kirja itselleni, josta olen aika innoissani.


Olli Pirhonen (2011)

Maailman valloittajat: Veikka Gustafsson - Thomas Johanson - Timothy Kopra

Kirja kertoo kolmen (melkein) suomalaisen seikkailijan huimimmat tarinat elävästi kirjoitettuna ja kuvitettuna. Itseäni kirjassa kiinnostaa eniten se, millainen on äärimmäisiin seikkailuihin hakeutuvan ihmisen mieli? Tähän uteliaisuuteni kirja vastasi hyvin, sillä se kuvaa tapahtumien lisäksi avoimesti seikkailijoiden kokemuksia, pohdintoja ja eri tilanteisiin liittyviä merkityksiä. Eräässä kirja-arvostelussa todettiin oivaltavasti, että eivät nämä miehet maailmaa valloittaneet, vaan kirjan nimi vain on väärinpäin: maailma valloitti kolme rohkeaa miestä.


Itseäni kiinnosti suuresti myös Thomaksen kuvailut elämästä kilpaveneessä maailman kovimmassa avomerikilpailussa, VOR:ssa. Siitä aiheesta minun oli pakko lukea monta kohtaa miehelleni ääneen.

"Kuvittele hurjin vuoristoratakokemuksesi ja lisää siihen sysimusta pimeys, suolavesikylpy ja kaamea melu. Kerro kokemus vielä neljällä tunnilla. Et yhtään osaa sanoa, koska kulkuneuvo kääntyy tai milloin jysähtää. Pimeällä kaikki aistit herkistyvät. Kylmienkin öiden aikana meillä oli loppujen lopuksi hämmästyttävän vähän vaatteita päällä. Ruorissa olin niin fokusoitunut, että saappaiden sisällä jalkapohjani paloivat - oli niin lämmin. Selkää pitkin valuivat hikikarpalot ihan vain siitä jännityksestä ja täydellisestä keskittymisestä. Tiedostin että en voi tehdä yhtään virhettä. Silti venettä piti yrittää ajaa aivan yhtä kovaa kuin päivälläkin - maksimaalista nopeutta!"
(Thomas Johanson 2011, s.108)
Kirjan mukana tulee kivana lisänä noin puolentoista tunnin mittainen DVD kolmen seikkailijan tapaamisesta urotekojen jälkeen 2010.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille tosielämän seikkailuista ja seikkailumielisyydestä kiinnostuneille. Kirja on lukemisen arvoinen jo pelkästään upean kuvituksensa vuoksi!

2 kommenttia:

  1. Ihan mieletön setti. Kirjassa syvennytään kolmen poikkeuksellisen kaveruksen sielunmaisemaan ja vuosikymmenten tinkimättömään omistautumiseen kohti yltiöpäisiä tavoitteita. Maailman valloittajat - kirja on täynnä uskomattomia kohtauksia kolmikon arkipäiväisistä seikkailuista,jotka tuntuvat MEGA exexexexextrime -tempuilta.

    U

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Seikkailut ovat hurrrjia, mutta on heillä kaikilla kovan tason osaamistakin, ja kuten joissain kohden käy ilmi, on joskus ollut todella hyvää onneakin matkassa.

    VastaaPoista