tiistai 17. huhtikuuta 2012

Ruista vinssaajan ranteeseen


Vähän hassua, että ruisleipä on maailmalla terveystuote mutta meille suomalaisille päivittäistä kauraa. Hyvä ruisleipä on ihanaa ihan margariinilla ja juustollakin, mutta tässä vinkiksi muutama ruokaisampi suosikkileipäämme kylmien arkileipien sarjasta.


Sienisalaattileivät

Ajatuskin sienisalaattileivästä saa veden kirpoamaan kielelle. Jotkut tekevät sienisalaatin itse suolasienistä, mutta minä olen oikaissut. Kaupan valmiiden sienisalaattien ravintosisällöissä, erityisesti rasvan määrässä, on huikeita eroja. Atrian sienisalaatti on suosikkimme. Rasvaa siinä on vain 16 % ja 250 gramman pakkauksesta saa kuusi runsasta sienisalaatti-puikulaa. Sienisalaatin makua täydentää kivasti hapan omena, mutta päärynäkin sopii tähän tilanteeseen aika kivasti.Punajuurihummusleivät

Punajuurihummus maistuu leivän päällä raikkaalta ja ruokaisalta. Sitä voisi ehkä luonnehtia hummuksen ja perinteisen punajuurisalaatin hybridiksi. Se kannattaa valmistaa etukäteen kotona, koska ilman yleiskonetta tai sauvasekoitinta homma voi mennä hyvin hankalaksi. Hummus säilyy muutaman päivän veneen jääkaapissa. Käytän itse Pumpkin Jam -blogin ohjetta, jossa käytetään keitettyjä punajuuria. Lisäsin ohjeeseen hieman juustokuminaa ja chilijauhetta. Etikkapunajuuriin perustuvan punajuurihummuksen ohje löytyi sattumalta huhtikuun Ruoka Pirkasta, mutta sitä en ole itse kokeillut.

Avokaado-tomaattileivät

Tässä on hyvät rasvahapot ja ihoa auringolta suojaava lykopeeni maistuvassa muodossa. Olen paahtanut ruisleivät kevyesti, mutta se ei ehkä ole välttämätöntä. Paahtaminen tosin tekee ruisleivästä helpommin sulavan. Avokaadon viipaloin, kostutan sitruunamehulla (sekä maun että tummumisen estämisen vuoksi) ja maustan ripauksella suolaa. Veneolosuhteissa voi olla viisaampaa soseuttaa avokaado haarukalla tahnaksi ja maustaa se siinä samalla sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Avokaadon päälle ladotaan vielä tomaattisiivuja sekä maustetaan ripauksella pippuria ja niin Tex-mex on valmis rakastamaan pohjoismaista ruista.


Tomaatti-mozzarellaleivät

Varma klassikko, kaikille tuttu. Eipä tästä ole muuta sanottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti