lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kurkistus kirjahyllyyn

Oma merenkulkua ja purjehdusta koskeva kirjallisuuteni on tässä vaiheessa aivan perusteosten tasolla. Merenkulkuoppia ja navigointia edustavat saaristo- ja rannikkolaivurikurssien oppikirjat: Veneilijän merenkulkuoppi I ja II. Kursseilla niihin on tehty muutamia tarkennuksia ja termien päivityksiä. Rannikkolaivurikurssilla suositeltiin hankkimaan meteorologiaa syventäväksi oheislukemistoksi Ilmatieteen laitoksen ja Merenkulkulaitoksen julkaisema Sää- ja meritieto – Vesilläliikkujan käsikirja, joka minulla olikin jo ennestään. Se on pieni ja näppärä veneessäkin mukana pidettäväksi. Kaikkia edellä mainittuja kirjoja saa tilata Navigaatioliitosta.Rannikkolaivurin VHF-radioliikenneoppaan sain meri-VHF-kurssilta. Sen voi lukea myös Trafin sivuilla sähköisenä versiona. Kuten näkyy, olen merkkaillut kirjaan tärkeimmät kohdat sillä silmällä, että tämäkin käsikirja kulkee veneessä mukana. Sekin on selkeä ja kompakti perusläpyskä.Suuri purjehdusopas ja Kipparin käsikirja ovat molemmat käännöksiä ulkomaalaisista alkuperäisteoksista ja se myös näkyy jossain kohdin sisällöissä. En osaa aivan täysin luottaa siihen, että termien käännökset ovat suomenkielessä veneilyn erikoissanastoon vakiintuneita ja edelleen moderneja. Siksi varmistelen näitä juttuja välillä mieheltäni. Navigointiin ja lainsäädäntöön liittyvä sanasto on onneksi tullut elävästi tutuksi kursseilla, sen osalta pystyn itsekin olemaan kriittinen. Näissä kirjoissa näkyy lisäksi siellä täällä joitain pieniä kulttuurieroja, joilla ei käytännössä ole pientä hämmennystä suurempaa vaikutusta.
Suuri purjehdusopas vaikuttaa varsin kattavalta perusteokselta näin alkuun. Kannessa vakuutellaankin sen sisältävän: ”kaikki olennainen purjehduksesta”.  Eräs kilpapurjehtijakaveri tosin on kiteyttänyt, että olennaisinta purjehduksessa on, ettei ohjaa venettä vedessä seisovan lokin päälle. Se on hyvä neuvo indeed, mutta jos Suuressa purjehdusoppaassa on 320 sivua, niin ilmeisesti jotakin muutakin olennaista on hyvä tietää? Tuo kirja on hankittu tavallisesta kirjakaupasta. Kipparin käsikirja on kompaktia veneeseen otettavaa kokoa ja varustettu havainnollistavilla värikuvilla. Sitä on kovasti kehuttu ja kuvittelin että saisin sen avulla olennaisen tiedon Merenkulkuoppi I ja II kirjojen sisällöstä mukaan veneeseen, mutta enpä tiedä… Kyllä nuo kotimaiset perusteokset tuntuvat varmemmilta.  Kipparin käsikirjan (tarjoushinta 25 €) tilasin Readme:stä .

Purjehduksen opas kuulu Pursiseuran purjehtijakurssin oppimateriaaleihin, joten sen saan käsiini toukokuussa. Sitä voi näköjään tilata kirjakaupoistakin (n. 25 €).
(kuva: Adlibris)
(kuva: Akateeminen kirjakauppa)

Veneen huollosta en ole hankkinut vielä yhtään kirjaa. Akateemisessa kirjakaupassa olisi huhtikuun tarjouksena Suuri venekirja (tarjoushinta 38 €, norm. 47,90 €). Siinä tuskin kerrotaan miten hiilikuituisen veneen runkoa huolletaan, mutta koneiston, sähköjen, putkiston, takilan ym. huollosta siinä pitäisi olla tietoa. Tämä jää nyt vielä harkintaan.

Suuri Satamakirja ja Suomen rannikon loistot ovat hankinnassa vasta sitten, kun veneen tulosta on tarkkaa tietoa. Tuosta loistoluettelosta voi olla jossain tilanteessa hyötyä päivänavigoinnissakin, sillä mm. väylien merimerkit löytyvät sieltä esiintymisjärjestyksessä. Merinallukan puolisona to-read –listallani on myös Merikarhujen käsikirja.


Tässä on vielä lopuksi pieni tirkistys mieheni kirjahyllyyn. Tuohon kuvaan kiteytyy hauskasti osaamisemme tasojen välillä vallitseva syvä Mariaanien hautavajoama. Olen hyvin ylpeä ja mielissäni siitä, että heposia arasteleva mieheni opetteli ratsastamaan niin, että pärjää itsenäisesti maastossa muun porukan mukana ja on jopa laukannut mutkapolkuja. Minä aion nyt vuorostani tasoittaa opettelemalla purjehtimaan niin taitavasti, että pärjäämme veneessä mukavasti ja turvallisesti ihan kahdestaan.


2 kommenttia:

  1. Vinkiksi, että Suuri venekirja lähtee halvemmalla Adlibriksen kautta. http://www.adlibris.com/fi/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=suuri+venekirja&title=suuri+venekirja&fromproduct=False

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Lankesin nyt tilaamaan tuon :) Hinta oli tosiaan vielä edullisempi ja toimituskin ilmainen.

    VastaaPoista