perjantai 6. huhtikuuta 2012

Rannikkolaivurin tutkintoon valmistautumista

Rannikkolaivurikurssi päättyi keskiviikkona. Viimeiset tunnit käytettiin kertaamiseen vanhojen tutkintotehtävien avulla ja tutkintotilaisuuteen liittyvien käytäntöjen läpikäymiseen. Taas tuli haikea olo ja jäin kaipaamaan kurssille jatkoa. Seuraava askel – astronomisen navigoinnin kurssi – ei ehkä enää ole niin hyödyllinen käytännön elämässä, mutta aivan varmasti mielenkiintoinen. Jään edelleen harkitsemaan sen sisällyttämistä ensi lukuvuoden ohjelmaan. Noh, ensi viikonloppuna pääsen jo aloittamaan Navigaatioseuran järjestämällä ”navigoinnin elektroniset apuvälineet” -kurssilla, joka syventää rannikkolaivurikurssiin sisältyvää instrumenttioppia. Onhan sekin pieni lohtu pariksi viikonlopuksi.


Nyt on aloitettu armoton kertaaminen, sillä tutkintotilaisuus on tulossa parin viikon kuluttua 20.4. Tunnustan, että en ole koko kevään aikana tehnyt harjoitustehtäviä kotona. Saaristolaivuriin verrattuna rannikkolaivurin tutkintovaatimuksissa on onneksi vähemmän ulkoa opeteltavaa ja enemmän sisäistämällä ymmärrettävää sekä rutiinia vaativaa taulukko- ja laskentatyöskentelyä. Asiat tuntuvat olevan hyvin loogisia, kunhan ne käy ajatuksen kanssa läpi ja selvittää itselleen miksi mikäkin vaihe tehdään ja mitä se tarkoittaa käytännössä.
Kirjan luen tapani mukaan kolmeen kertaan läpi, joka kierroksen vähän eri tekniikalla. Kirjoitan listoja, piirrän kuvioita ja kyselen itseltäni teoriaosuudesta. Kartan piirtelen ja pyyhiskelen varmaan taas puhki. Olen tälläkin kertaa harjoitellut Navigaatioliiton sivuilta löytyvillä vanhoilla tutkintokysymyksillä, jotta saan kokemusta eri kysymystyypeistä ja harjaannun löytämään ne nokkelat kompa-jutut, joita tutkinnoissa on näköjään aina. Koin hyödylliseksi myös nämä Helsingin Navigaattoreiden vinkit rannikkolaivurin tutkintoon. Tavoitteena ei kuitenkaan ole ainoastaan päästä tutkinnosta läpi (siihen riittää 15/30 pistettä ;), vaan oppia nämä asiat. Pääsiäinenkin sujuu lokoisasti divaanilla Merenkulkuoppi II:n seurassa lumisateen luomassa seesteisessä tunnelmassa.  4 kommenttia:

 1. Täällä yksi toinen kertailee juurikin samoja asioita rannikkolaivurikurssin jäljiltä! Turun työväenopiston järjestämää kurssia tosin on vielä yksi kerta jäljellä ensi keskiviikkona - kertaamme silloin vielä viimeistä kertaa asioita. Teoriaa ja vanhoja tutkintotehtäviä on tullut täälläkin toki jo kertailtua :) Mutta täytyy myöntää sama: kotona ei ole tullut laskuja tehtyä kurssin aikana. Ennen tenttiä niitä täytyy toki vielä kertailla, jotta saa rutiinia. Olen kuitenkin samaa mieltä, että kurssin asiat ovat varsin loogisia.

  Voinko udella - missä suoritit kurssin? Olet varmaan ilmoittautunut samaa tutkintoa tekemään Turussa? :)
  /Minna
  http://sydolphindance.com

  VastaaPoista
 2. No niinpä, Turussa nähdään parinsadan muun tutkinnontekijän kanssa 20.4.! Tein kurssin jotakuinkin paikassa: 60°28'0 N 022°10'0 E ja opettaja oli mahdollisesti sama kuin sinulla: H.S. ;)

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa mulla on ollut kyllä opettajana M.N. eli Mika Närhi... Tutkinnossa nähdään, tsemppiä treenaamiseen :)

  VastaaPoista