tiistai 24. huhtikuuta 2012

Merikiikari [x] hankittu


Merikiikareiden optiikkaan ja muihin ominaisuuksiin perehtymiseen voisi varmasti hukkua kuin Liisa Ihmemaahan, mutta joskus on hyvä palata pariin perusasiaan: kohtuullinen on riittävän hyvä saaristoretkeilyssä ja keskihintainen budjetti on usein ihan järkevä rajanveto laitteissa, joiden hintahaitari taitaa olla muutamasta kympistä asiantuntijoiden/hifistelijöiden tuhansien eurojen laitteisiin. Jossain venelehden testissä tosin todennettiin, että hinta ei aina korreloi laadun kanssa.


Viimeviikkoisilla Stockan kahjoilla ostoskarnevaaleilla oli osuvasti tarjouksessa merikiikari. Olin itse silloin kuumeessa, mutta pakotin mieheni kokemaan puolestani sen painajaismaisen tungoksen, jonotuksen, Benny Hill-musakit ja kaiken muun, mitä hän todella vihaa. Urhoollisesti hän toi kuitenkin saaliin kotiin: Pentax Marine 7x50 kiikarin hintaan 199 € (ovh n. 290 €). Kiikari on vesitiivis, siinä on led-valaistu sisäinen kompassi ja asteikot kohteen etäisyyden/korkeuden mittaamiselle. Takuuaikaa on riittävästi: 30 vuotta. Erottelukyvyn ja kontrastin pitäisi olla näillä linsseillä aika hyvä.

Valoisat kevätillat ja lintujen kolmiodraamaa

Tähän mennessä kiikaria on testattu vasta seuraamalla takapihan pikkulintujen keväistä kolmiodraamaa ikkunoiden läpi. Käytettävyyden osalta ne tuntuvat sopivan omaan päähäni nenääkin paremmin. Kompassi vaikuttaa toimivan ihmeen rauhallisesti olkkari-olosuhteissa heilutellessa, mutta merellä ajattelin kyllä käyttää tarvittaessa perinteistä käsisuuntimakompassia. Goodenough meille – uskoisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti