torstai 6. marraskuuta 2014

Soijajauhelihapihvit veneessä valmistaen


Soijajauhelihapihvien ohjetta oli toivottu pikaisesti ja tässä se tulee. Olen muokannut ohjeen loistavan kasvisruokablogin Chocochilin soijarouhepullien ohjeesta. Muutoksina alkuperäiseen ohjeeseen:
- Kaikki jauhot olen vaihtanut gluteenittomiksi sekä samalla kuitu- ja ravinnepitoisemmiksi.
- Valmistan soijajauhelihan toisella tavalla, jolloin siitä saa huomattavasti maukkaampaa.

Otan pihvien kuivat aineet mukaan veneeseen minigrippipussissa valmiiksi mitattuina. Paistan soijajauhelihan ja teen pihvitaikinan valmiiksi jo aamulla ennen merelle lähtöä, jotta taikina ehtii vetäytyä ja on sitten nopeasti valmista kun pääsemme satamaan ja nälkä on jo kova. Vaikka ohje näyttää vähän pitkälle soijajauhelihan valmistuksineen, ei tämä ole vaikea eikä kauan aikaa vievä ruoka. Perustaikinaan voi lisätä joitakin höysteitä (esim. juustoja) antamaan lisämakua, mutta maltillisesti ja pieneksi pilkottuna, jotta pihvin rakenne kestää. Valmista ensin soijajauheliha.



Soijajauheliha

2 1/2 dl tummaa soijarouhetta
n. 1/2 dl ruokaöljyä
1 rkl chipotle-kastiketta (tai 1,5 tl savupaprikajauhetta, jota on helpompi säilyttää veneessä)
n. 3 1/2 dl vettä
1 kanaliemifondi-kuutio (kasvisfondikuutio, jos olet tiukkapipoisempi kasvissyöjä)


1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen savuaromia tuova chipotle-kastike tai savupaprikajauhe, sekoita lisää soijarouhe pannulle imemään mausteöly itseensä. Vähennä lämpöä.
2. Kuumenna 3 1/2 dl vettä ja liuota siihen fondikuutio.
3. Kun öljy on imeytynyt soijarouheeseen kaada kanaliemi pannulle ja anna sen imeytyä soijarouheeseen miedolla lämmöllä aluksi sekoitellen. Lämmön voi pian katkaista ja jättää rouheen tekeytymään noin 15 minuutiksi. Jos neste imeytyy hurjan nopeasti, vettä sattaa joutua hieman lisäämäänkin. Jos nestettä tuntuu jäävän pannulle vielä vartin jälkeenkin, lämmitä sitä kunnes juuri sopiva koostumus löytyy.
4. "Jauheliha" on valmis! Maista vielä suolaisuus. Jos haluat vahvistaa lihalle ominaista umami-makua, lisää vielä hieman soijakastiketta.



Soijajauhelihapihvit (4:lle eli 8 keskikokoista pihviä tai noin 18 pientä lihapullaa)

Kuivat aineet (kannattaa pussittaa kotona valmiiksi)
1/2 dl mantelijauhoa + 1/2 dl gluteenittomia Farina-täysjyväjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja)
1/4 dl pellavarouhetta + 1/4 dl psylliumkuitua (tai 1/2 dl korppujauhoa)
1 rkl perunajauhoa
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta

Muut aineet
n. 400 g valmiiksi tehtyä soijajauhelihaa (ohje yllä)
1 pieni sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
tarvittaessa ripaus suolaa

Lisähöysteitä joilla saa varioitua makua
tuoreet yrtit, feta, vuohenjuusto, koskenlaskijajuusto, kaprikset, aurinkokouivatut tomaatit pieneksi muruksi pilkottuna jne.

1. Valmista soijajauheliha ja jätä se siksi aikaa vetääntymään kun valmistat muun taikinan.
2. Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipuli.
3. Sekoita soijarouhe, sipuli ja kuivat aineet (sekä mahdolliset lisähöysteet)  keskenään. Maista taikinaa ja lisää tarvittaessa suolaa.
4. Laita massa jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi tai purjehduspäivän ajaksi. Se säilyy kyllä kylmässä seuraavaan päiväänkin.
5. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile pihveiksi. Kostuta tarvittaessa käsiäsi.
6. Paista pihvit öljyssä  keskilämpöisellä pannulla molemmin puolin.


2 kommenttia: