torstai 20. marraskuuta 2014

Testausta: genaakkerin rullalaite vs sukka


Kaminamin genaakkereiden käytössä on kokeiltu sekä rullalaitteita että sukkaa. Molemmissa näyttäisi olevan hyvät puolensa ja heikkoutensa. Etenkin näin pienellä miehistöllä purjehdittaessa molemmat helpottavat genaakkerin käyttöä. Tähän mennessä olemme käyttäneet Kaminamissa ison genaakkerin kanssa sukkaa, mutta marraskuun alussa saimme kokeiltavaksi topdown ProFurl Spinex -rullalaitteen.



Sukka on ollut vuosikausia ainoa genaakkereiden ja spinnujen käytön apuväline. Koska todella suurissa veneissä (100-jalkaiset ja vielä suuremmat) sukan vetäminen alas ei enää onnistu yhden henkilön voimin, kehitettiin genaakkerin rullalaitteet aluksi näihin suuriin veneisiin.

Topdown-tyyppisessä rullaitteessa purje on kiinni vain huipustaan ja etukulmastaan. Etukulma on kiinni vapaasti pyörivässä leekarissa rummun päällä ja rullausvoima välittyy kiertojäykkää köyttä myöten purjeen huippuun. Top down rullien toimivuuden kannalta oleellisinta on voimaa välittävän köyden (kaapelin) mahdollisimman hyvä kiertojäykkyys. Kun rullaa pyöritetään alkaa purje mennnä suppuun ylhäältä alkaen ja lopuksi se rullautuu kokonaisuudessaan köyden ympärille.




Testasimme rullalaitetta, koska niiden käytettävyydessä on monia pieniä ongelmia joista halusimme olla tietoisia niiden hyötyjen ohella. Samalla halusimme vertailla laitteen toimivuutta kokemuksiimme sukan käytöstä. Testipäivänä 1.11. tuulta oli 5-6 m/s, puuskissa 7-7,5 m/s. Rullasimme 125 m2 genaakkeriamme useita kertoja auki ja kiinni. Genaakkerin nosto ylös rullalaitteineen oli aavistuksen raskaampaa kuin sukan kanssa. 



Pienen genaakkeriajelun jälkeen kokeilimme purjeen rullausta kiinni, mikä on rullalaitteen toimivuudessa se kriittisin kohta. Ennen rullaammista on tärkeää, että genaakkeri päästetään skuutistaan kokonaan irti vedosta, vaikka lepatus on hetken aikaa vähän hurjaa. Rullaaminen purjeen ollessa vedossa onnistuisi vain aivan hiljaisella tuulella. Näissä olosuhteissa rullaaminen onnistui kohtuullisen helposti. Kaapelin kuulat estivät hyvin purjeen menemistä solmuun. Rullaaminen kesti aika kauan, sillä 9 m leveästä purjeesta tulee useampikin kierros ohuen kaapelin ympärille. Purjeen rullaaminen 7-7,5 m/s puuskassa vaati myös paljon voimaa, eli kokonaisuutena miehistön energiaa kului enemmän kuin mitä purjeen alasotossa sukan kanssa olisi kulunut. 



Kun genaakkeri on rullattu, se voidaan jättää rullalaitteessa keulaan väliaikaisesti purjehduksen aikana odottamaan seuraavaa myötätuuliosuuutta. (Genaakkeria ei tietenkään voi säilyttää jatkuvasti keulassa rullalla, sillä nämä rullalaitteet ovat erilaisia kuin aurinkosuojalla varustetetun fokan tai genoan järeämmät laitteet.) Skuuttien rullautuminen muutamana kierroksena genaakkerin ympäri pitää purjeen paketissa, erityisesti sen alaosan, joka jää rullautuessa löysemmälle. Skuuttikierrokset kannattaa muistaa rullata auki ennen purjeen alasottoa, sillä muuten skuuttien irrottaminen on hankalaa ja purjeen pakkaaminen hidastuu. 



Genaakkerin avaaminen rullalta sujui hyvin. 



Purjeen pakkaaminen pussiin kankean rullalaitteen kanssa oli aavistuksen hankalampaa kuin sukan kanssa. Meillä on code zerossamme toisenlainen rullalaite ja sen purjepussi on pitkä ja kapea, johon purje rullalaitteineen on helppo laskostaa. Myöhemmässä ison genaakkerin tarkastelussa havaitsimme, että purjeeseen oli jäänyt jo lyhyen kokeilun jäljiltä painaumia kaapelin rullista.



Kokonaisarvio
- Sukka sopii kaikkiin veneisiin toisin kuin rullalaite.
- Normaalissa matkaveneessä sukka on helppokäyttöisempi kuin rullalaite.
- Purjeen rullaaminen vaatii huomattavasti enemmän voimaa, kuin sukan alas vetäminen ja genaakkerin alasotto.
- Rullalaitteen oleellisin etu on, että genaakkeri voidaan rullattuna jättää tilapäisesti odottamaan myöhempää käyttöä purjehduksen aikana.
- Rullalaitteella rullaaminen kuluttaa purjetta huomattavasti; sitä enemmän mitä kovemmassa tuulessa purjetta käytetään.
- Rullalaitteen kustannukset ovat kaksin-kolminkertaiset verrattuna sukkaan.
- Sukka täytyy käydä vetämässä alas etukannella, mutta myös rullalaitetta käyttäessä joutuu usein työskentelemään jonkin verran etukannella, vaikka itse rullaaminen onnistuisikin istumalaatikosta käsin. Tämä sen vuoksi, että rullalaitetta ei yleensä voi pitää ihan koko purjehduksen ajan keulassa.

6 kommenttia:

  1. Hei
    Voiko rullalaitetta käyttää genaakkerin reivaukseen? Tätä ominaisuutta ei sukalla ole. Reivaus voisi olla hyvä ominaisuus esim. saariston kapeikoissa ym.paikoissa missä tuuliolosuhteet hetkellisesti vaihtelee suunnan ja voimakkuuden suhteen. Itselläni ei ole sukka eikä rullalaitetta ja niiden puute haittaa 90m2 genaakkerin käyttöä ts. tulee aika tarkaan harkittua koska nostaa sen sieltä purjeiden takaa suojasta vetämään. Kyselin kerran purjeneulojalta rullalaitteesta ja ainakin se rullalaite olisi vaatinut genaakkerin etureunaan vahvikkeen ja erilaisen leikkauksen(muodon).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reivattavuus olisi kyllä hieno ominaisuus, etenkin täällä saariston oikku-tuulissa. Varmistin kuitenkin asian vielä North Sailsilta: rullalaitetta ei voi käyttää genaakkerin reivaukseen. Edes latteampaa code zeroa ei voi reivata (alhaalta rullautuvalla) rullalaitteella. Genaakkerien rullalaitteet on tarkoitettu vain kaikki auki tai kaikki kiinni -käyttöön. Ne toimivat aivan eri tavalla kuin genoan alumiiniprofiiliset rullalaitteet. Genaakkerin rullalaitteen kaapeliköysi kun ei rullaa tasaisesti, jolloin latteammankin genaakkerin muoto menettää purjehdittavuutensa heti kun sitä aletaan rullaamaan.

      Poista
  2. Asensimme juuri eilen code zeron ja genaakkerin rullalaitteelle! Huomenna meillä on testipurjehdus!

    Joten nyt blogikirjoituksesi osui hyvään kohtaan! Ehkä huolettaa vähän tuo kulumishomma, pitää takkailla asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi teillä on nyt jännittävät ajat!
      Aiempien kokemustemme perusteella kovemmassa tuulessa voi joillain (kuulattomilla) rullalaitteilla genaakkerin saada helposti menemään vähän solmuunkin kiinni rullatessa. Olkaa varovaisia siellä kovemmissa tuulissa!

      Poista
  3. Vaatiiko rullalaite genaakkerilta litteämmän leikkauksen toimiakseen kunnolla vai rullautuuko pussikkaampikin purje nätisti? Houkutteleva ominaisuus tuo että purjeen voisi lyhyen vastatuuliosuuden ajaksi jättää paikalleen eikä tarvitsisi ottaa alas sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Genaakkerin rullalaitteen tyyppi valitaan genaakkerin muodon mukaan. Pussikkaimmille purjeille, joissa on lentävä etuliikki, valitaan juuri tällainen testaamamme topdown -rullalaite. Latteammille purjeille, joissa on suora etuliikki (esim. code zero), valitaan alhaalta ylös rullaava rullalaite.

      Pussikaampi purje rullaantuu niin, että se pysyy väliaikaisesti keulassa paketissa ja aukeaa kun sitä taas tarvitaan, mutta se ei tietenkään rullaannu samalla tavalla nätisti sileänä kuin genoa alumiiniprofiiliin. Skuutti pitää päästää kokonaan vapaaksi purjetta rullatessa, joten se rullaantuu sinne vähän tuulen asettelemana. Tässä testaamassamme ProFurl Spinex-laitteessa oli vielä nuo kuulat kaapelissa estämässä purjeen sotkeutumista rullatessa. Aiemman kokemuksemme mukaan vähän pienempi ja litteämpi genaakkerimme (77m2) meni joskus sotkuun kovemmassa tuulessa kiinni rullatessa sellaiselle rullalaitteelle, jossa kuulia ei ollut. Kevyemmällä tuulella sekin toimi hyvin.

      Poista