tiistai 11. marraskuuta 2014

Hyljesafaria kauden päätöspurjehduksella


Viime torstaina tänne satoi ensilumi, eikä se suostunut sulamaan vielä lauantaiksi pois. Meidän oli tarkoitus lähteä lauantaina kauden viimeiselle yöretkelle, mutta rannassa meitä odotti surullisen jäinen veneenkansi ja tuuleton meri.Ajolanranta näytti aika tyhjältä. Muutama moottorivene reissaa vielä ja Kaminamin lisäksi parissa pienessä veneessä on vielä purjeet paikallaan. Mies kyseli lokakuussa Ajolan työntekijöiltä että pitäisikö meidän nostaa vene. Saimme luvan seilata niin kauan kuin haluamme - kaikki sujuu. Että on tämä senkin puolesta ihan mahtava kotisatama! Tyhjensimme lauantaina Kaminamista kaikki mökkeilykamppeet ja se kelluikin taakasta päästyään muutaman sentin ylempänä.Isi-Kipparin kanssa vietettiin isänpäivää jo aaton aattona, joten varsinaisena isänpäivänä pinkaisimme kauden viimeiselle päiväpurjehdukselle. Lämpöä oli hulppeat +10 ja merivesikin oli vielä +8 asteista. Taivaalla oli muhkeat harmaat pumpulipeitteet säätelemässä valoa.Leppoisaan 4-5 m/s sivuvastaiseen tuuleen seilaaminen oli rentouttavaa ja olimme oikein hyvillä mielin. Lokakuu on selkeästi vielä purjehduskautta, mutta jokainen mahdollisuus marraspurjehduksille on ihanaa ekstraa sen päälle.

Maisemien siniharmaat sävyt kerrostuivat kauniisti. Suklaa oli vähän kohmeessa, mutta dippaamalla sitä kuumaan kaakaoon siitä tuli erinomaisen tahmeaa ja taivaallista lounasmönjää.
Olin juuri kitissyt: "Misä ne kaik eläimet ny ova?", kun yli kaarteli merikotko. Siitä en saanut hyvää kuvaa, mutta heti kotkon kadottua metsien taa näin Kekkosta muistuttavan hahmon meressä ja tein virallisen hylje-ilmoituksen Kipparille.
Kippari ohjasi loivassa kaarteessa lähemmäs hyljettä, joka napitti meitä kiinnostuneena, eikä turhia ujostellut.
Kun Kaminami ohitti sen, seurasi hylkeen katse perässä. Ihana tuo pönäkkä kolmoisleuka...

Sen jälkeen tajusimme osuneemme keskelle hyljeperhettä, sillä väylän toisella puolella meitä pällisteli vielä kaksi tuhisevaa kuonoa. Kumpikohan lajike tämä pitkäkuonoinen hylje nyt olikaan?

Kävimme kääntymässä kotirännin päädyssä, eli teimme sellaisen reilun 20 mailin ulkoilulenkin. Paluumatkalla tuuli voimistui ja sivutuulipuuskissa puhalsi 7-8,5 m/s. Taulukoiden mukaan olisimme liidelleet codella siinä tuulessa 9 solmun vauhtia, mutta fokalla jäimme tavoitenopeudesta 8,5 solmuun. Se riitti meille oikein hyvin tänään, sillä halusimme myös katsella maisemia ja eläimiä sekä nuuhkia rauhassa merituulia varastoon.Hyljeperhe kurkki meitä samassa kohtaa paluumatkallakin. Hassut... Lisäksi näimme vielä yhden hylkeen aivan lähellä kotisatamaa. Otus katsoi meitä ensin väylän reunalta ja ohitettuamme sen, se ui vielä peräämme pällistelemään Kaminamia. Lisäksi meitä ilahdutti se, että joku toinenkin oli lähtenyt tänään seilaamaan.Ilta hämärtyi jo kello 16 aikoihin ja ensi viikonlopusta alkaen on luvattu pidempää kylmää jaksoa (talvi?), joten tämä on ihan hyvä aika lopetella kautta.Kotisatamassa purimme Kaminamista purjeet ja köydet pois ja veimme loppuja tavaroita kotiin. Oli mukavaa tehdä se nyt lämpimänä päivänä, sillä jos olismme purkaneet venettä lauantaina, olisimme kaivaneet skuutteja lumisohjosta sormet kohmeessa. Tälle viikolle jäi vielä maston purku, siivous, ulkopesu ja nosto.Puuhakkaan päivän päätteeksi katsoimme ansainneemme pizzat. Pohdimme siinä, että viitisen kuukautta tässä pitäisi nyt jotenkin sätkiä kuivalla maalla. Tietysti monenlaista venehommaa riittää pitkäksi aikaa. Lisäksi netistä voi off-seasonin aikana seurata Volvo Ocean Racea (Go SCA!), Route du Rhumia (Go Ari!) ja pian myös ARC:a (Go kaikki suomalaiset!). Kuten olen jo aiemminkin kertonut; meidän perheessä ei ole ikinä ollut päivääkään, etteikö jostain purjehdukseen viittaavasta puhuttaisi tai jotain siihen liittyvää tehtäisi. Ai niin ja onhan meillä joskus ollut jotain muutakin elämää! Pitäisiköhän kaivaa se jostain esiin...?
8 kommenttia:

 1. Tällaiset jo vähän hyiset ja tyhjät maisemat merellä ovat kyllä ihan parasta. Upeat kuvat. Vain omalla paatilla voi tällaisia näkymiä kohdata ja kokea, eli olette onnen pekkoja! Mahtava hyljeperheen tai -parin kohtaaminen ja saitte vielä hienot kuvatkin niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja tiedämme olevamme onnekkaita ja onnellisia, kun saimme tämän kokea. En ole edes ihan varma vaihtaisinko näitä syyspurjehduspäiviä ruuhkaisiin keskikesän päiviin. Toisaalta tykkään muutenkin syksystä ja talvesta - hiljainen hämärä hyssyttelyaika luo mukavaa vaihtelua ja tasapainoa elämään. Jostain syystä en kärsi kauheasti pimeästäkään ja jos olisi pakko valita pienen palelun ja runsaan hikoilun väliltä ottaisin sen ensimmäisen.

   Poista
 2. Wau mitä ihania hyljekuvia ja upea reissu muutenkin! Hieno kauden päätös! Jään innolla seuraamaan, että millaista se teidän muu elämä olikaan ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kiitos NJ ja oli kyllä ihanaa!
   Luulen että rajaan jatkossakin sen muun elämän aikalailla pois blogista ja pitäydyn näissä merellisissä aiheissa. Joistakin blogikamuista on tullut ajan myötä myös facebook-kamuja, eli jos haluat seurata sitä muuta elämää, niin laitapa sähköpostia, niin löydämme toisemme facebookissa :)

   Poista
 3. Teillä oli ihana ja pitkä kausi! Ja nuo hylkeet, wow... ihania <3! Ne sykähdyttävät aina. Ihan kuin olisivat tulleet samonaan teille, että hyvää talvea, ensi kaudella nähdään taas =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli: ihana pitkä kausi. Ei voi olla kuin kiitollinen siitä. Tuo on kaunis ajatus, että hylkeet tulivat toivottamaan hyvää talvea - ihana!

   Poista
 4. Hienon lopetuksen saitte kaudelle. Tulisipa kunnon talvi. Täällä Helsingissä on nyt niin pimeää ja synkkää. Luistimet odottavat ulkojäitä ja sukset keskuspuiston latuja. Nyt kohti venemessuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta ja kunnon lumista ja raikasta talvea mekin toivoisimme, vaikka luistelu ja hiihtely on jäänyt vähemmälle. On tämä neljän vuodenajan maa hieno paikka asua! Ennen venemessuja ajattelin hössöttää vielä täysillä joulua ja nautiskella siitä oikein ylenpalttisesti. Tässä on onneksi monenlaista pientä mukavaa tiedossa ennen seuraavan kauden alkua.

   Poista