perjantai 13. syyskuuta 2013

Subtrooppista syyskuuta Kasnäsissä


Kasnäsin jättisatamassa oli hyvin tilaa, vaikka syyskuun ensimmäinen lauantai oli lähes subtrooppinen. Rantautumisen jälkeen teimme ensin Kaminamin olon mukavaksi ja ryntäsimme sen jälkeen suoraan kylpylään, kulkematta ruokaruudun kautta. Allasosatolla meillä oli ensin omat aquabickit ja vanuttelut lasten altaassa, sitten lämmin rentoutumistuokio porepadassa ja pian olimme valmiita. Uintimatkani lastenaltaassa oli noin 20 m, josta puolet selkäuinnin tapaista. Älkää siis antako blogin vertauskuvallisen nimen hämätä - tämä wanna be Merenneito ei liiku sulavasti vedessä.
Veneeseen kiipeäminen onnistuu pätkäjalkaiseltakin hyvin näiltä normilaitureilta. Joskus laituri on kuitenkin niin matala (kuten Verkanissa), että jos en olisi yhtään joogi, niin en pääsisi ylös. Kaminami ei halua tikkaita nokkaansa, joten laitamme hankintaan sellaisen pullean Fender Stepin. (Fender Stepin kuva Captain's Shopin sivuilla ) Kuten kuvasta näkyy, emme olleet Kasnäsissä yksin.Ilallisen söimme veneellä; ei tarvinnut sitten ihmetellä saako ravintolasta gluteiinitonta vegeruokaa vai ei. Uudessa kantarellitäytteisten lettujen reseptissäni on nyt myös vuohenjuustoa ja annos kesytti hyvin korkealta ja kovaa kirkuvan nälän. Emme voi kutsua itseämme "viini-ihmisiksi". Harvoin tulee avattua pulloa ruuankaan kanssa, ellei ole vieraita. Syy on lähinnä molempien "huonossa viinapäässä". Nyt tilanteeseen on kuitenkin löytynyt ratkaisu: piccolo-pullo punkkua puoliksi ruuan kanssa. Se oli juuri sopiva annos täydentämään ruuan makua. Tuoreet aprikoosit ovat muuten juuri tällä hetkellä maukkaita ja terveellisiä sattumia salaatissa.Ilta kului väsyneenä ja onnellisena veneessä kotoillen. Pienen laiturikävelyn kävin sentään tekemässä, koska iltavalo oli niin kaunis. Kasnäsissä oli kaksi vanhaa purjeleivaa ja vieraspaikalla jotain uudempaa jännää...


Kaminamiin asennetaan lämppäri ensi talven aikana. Näin lämpimällä ja kuivalla säällä sitä ei tietysti olisi tarvittukaan. Yöksi varataan silti aina lämpimät peitot ja tuplapyjamat. Olimme juuri käyneet yöllä nukkumaan, kun melkein vierusnaapuriksi parkkeerasi ulkomaalainen purjevene. Kuuntelimme sen jälkeen useaan otteeseen mm. rehvakkaasti laulettuja eestiläisiä juoma- tai kansanlauluja. Sanoin miehelleni, että: "Kohta kyllä laulan sen: `Meeetsän poikaa taaaaahdon olla, saaaaankar´ jylhän kuuusiston...´ ja kovaa!" Mies ruuvasi tulpat korviinsa ja pyysi herättämään, jos meinaan laulaa, koska hän aikoi videoida esitykseni. Jäi sitten laulamatta.Kasnäsistä ei oikeastaan ole mitään huonoa sanottavaa, näin off-season visiitin perusteella. Aiemmasta sesonkiajan käynnistä on niin monta vuotta, ettei siitä ole jäänyt kovin eläviä muistikuvia. Kasnäsissä on mahdollisuus saada monenlaista vaihtelua vene-elämään: kylpyläpulikointia, tennistä, kuntosalia, minigolfia, ravintolaruokaa, juopåttelua, jätsikittelyä, shoppailua jne... Myös Kasnäsin luontokeskusta on kehuttu, mutta emme ole itse siellä koskaan käyneet. Mies muisteli aiemmilta perhepurjehduksilta että Kasnäsin isossa ruokakaupassa on todella hyvät valikoimat verrattuna tavanomaisiin saaristokauppoihin. Sesongin aikana laaja pihapiiri on varmasti eloisampi, kun ihmisiä on enemmän ja kaikki kauppakojut ovat auki. Mutta edelleenkin: nämä isot satamat eivät varsinaisesti ole minun juttuni. Jossain kohtaa pidempää reissua ne ovat silti varmasti ihania kaikkine palveluineen. Toisekseen joskus voi mahdollisesti tulla tunne, että haluaa ihmisten ilmoille.
P.S. Tänä viikonloppuna Kaminami huilaa kotisatamassaan, sillä lauantaina juhlimme Setä-Kipparin pyöreitä syntymäpäiviä. Toivottavasti mukavat syyssäät jatkuvat vielä seuraavallekin viikonlopulle.

Suotuisia tuulia ja lempeitä syystunnelmia kaikille viikonlopun seilaajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti