tiistai 24. syyskuuta 2013

Näsbyn syystunnelmia


Vielä on purjehduskautta jäljellä! Näsbyn vierassatama oli auki ja on vielä ensi viikonloppunakin, 29.9. saakka. Perjantaina siellä oli hyvin tilaa: meidän lisäksemme Näsbyn idylliseen laituriin päätyi illan mittaan viisi moottorivenettä.Vaikka vierassataman toimisto ja pieni satamaputiikki oli suljettu, oli satamassa vielä täydet palvelut: grillikahvila Skagen oli auki, saunat lämmitettiin illalla ja sähköä, vettä ym. oli tarjolla. Hienoa! Sataman kotisivut löytyvät muuten tästä. Suurin osa pitkän laiturin poijupaikoista on reilusti syviä (4 m), joten ei tarvinnut tälläkään kertaa mennä varovasti kölikopelolla.

Kävimme Skagenissa kaffettelemassa: suklaakakku oli kuulemma täyttä tavaraa ja gluteiinittomana löytyi suklaamarenkia. Ravintolan asiakaspaikat ovat joko ulko- tai katetulla terassilla, mutta vähän koleaa siellä alkoi jo olla. Naapuriveneen miehistö tilasi ruuat ja otti annokset viisaasti mukaan omaan veneeseensä.Uusimman Käyntisatamat-kirjan mukaan koko Näsbyn satama on uusittu. Saunat ja wc:t kiiltelevät uutuuttaan ja ovat myös harvinaisen tyylikkäät. Naisten ja miesten saunat olivat lämpiminä kello 19-21.00. Ihastuin noihin saunarakennuksen pyöreisiin ikkunoihin.

Satamarakennuksen nurkalta kirmaa halutessaan vikkelästi mäen ylös ruokakauppoihin, joita on kaksi. Kyläraitin varrelta löytyy muitakin palveluita: mm. toinen ravintola ja Alkon noutopiste. Näsbyn torillakin oli heinäkuussa mukavaa toimintaa, kun vietin viikon Houtskärissä muissa merkeissä.Bensa-asemassakin voi olla tunnelmaa. Ehkä juuri tämä aidosti vanhan ja kokonaisuuteen sopivien uusien sataman palvelutilojen yhdistelmä on yksi Näsbyn vahvuuksista.Satamarakennuksen kupeessa on Houtskärin saaristomuseo, joka oli tosin sulkenut ovensa elokuussa.

Näsby tuntui oikein miellyttävältä hengähdyspaikalta purjehduspäivän päätteeksi. Satama sijaitsee suojaisessa lahden pohjukassa, jonne tosin joutuu mutkittelemaan koneajolla noin puolisen tuntia. Perjantai-ilta sattui vielä olemaan aivan tyyni.


 
Sankt Andreaksen kulttuuripolku lähtee yli 300 vuoden ikäisen Santa Marian kirkolta. 1,5 km matkan saa tallata idyllisissä saaristolaismaisemissa. Kirkon katto muuten tervattiin heinäkuussa ja mukava tervan tuoksu levisi kauas Näsbyn rannoille. Nyt lehtipuut ovat alkaneet vaihtamaan syysasuihin. Syksyn pieniä iloja on tuulenpuuskien irrottama värikäs lehtisade - parhaimmillaan se on upeampi kuin ilotulitus. Sitä joutuu vielä vähän odottelemaan.
 

 
 
Päivälliseksi tein soija-bolognesea täysjyväpastan kanssa. Litkimme sen makua pyöristämään piccolopullon kepeää luomupunkku Mango Fangoa. Tuo Fazerin mansikka-maitosuklaa ei ollut huonoa, mutta kirpeähköt mansikkasattumat peittivät häiritsevästi Fazerin Sinisen parhautta: vaniljaista ja aavistuksen suolaista makua. Pysyn vastedes Sinisessä, jos lipeän syömään maitosuklaata.

Illalla Kaminamista tuli lopullisesti karhuvene. Hihhhih... Saimme alkuviikosta vihdoin merikarhuviirin ja Näsbyssä vinssasin miehen mastoon kiinnittämään narut saalinkiin. Samalla viiri nostettiin jo lepattamaan - se on pääsylippu Merikarhuyhdistyksen upeisiin saariin. Todennäköisesti ne jäävät tällä kaudella meiltä kokematta, sillä niissä ei ole sähköä, eikä meillä lämppäriä. Mutta ensi kaudella taidamme kierrellä ensisijaisesti rauhallisia ja luonnonläheisiä karhusaaria - murrmurr...

 
 
Ilta satamassa oli seesteinen ja valvoimme yli puolen yön seuraten silmä kovana netistä Amerikan Kippo -kisoja. Juuri kun olimme päässeet nukummaan hurautti satamaan joku öykkärivene, joka hetken huudeltuaan kaasutti onneksi saman tien poiskin. Itselläni meni taas eräskin tunti uuden unen odottelussa. Reissussa yötkin ovat seikkailua - joskus voi nukkua, toisinaan taas ei ja se asia on hyväksytty.
 

 


Loppuun vielä muutama mukavien muistojen kuva Näsbyn vierassatamasta ja kulttuuripolulta heinäkuulta. Sesonkiaikana satama on näköjään suosittu.

6 kommenttia:

 1. Mukavaa ilta lukemista... Hasse naapurisaaresta sy/Vahine

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia! :) Vieläkö menette yöreissulle?
  t. Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Riikka :)

   Ensi viikonloppuna olisi vielä tarkoitus lähteä yöretkille, jos säät sallivat ja eilen alkanut nuhani ei kehity tästä sen kummemmaksi kulkutaudiksi.

   Poista
 3. Tämä näyttää just sellaiselta paikalta että pitää kopasta heti ensi kesänä! Ihanaa, ajattele, nyt jo pääsee suunnittelemaan seuraavaa lomaa =D Ihania kuvia olit ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Katinka :)

   Emme siis ole ihan täysin kokonaan samoja väyliä kulkeneet. Juu, Näsbytä voi suositella! Kesällä Skagenista sai jättisuuria mansikkakakun paloja ja makukin oli kuulemma hyvä.

   Kuvista vielä: tuo valkoinen taivas -tilanne on vähän ongelmallinen. Pitäsi hankkia linssiin joku suodatin, mutta olen jo unohtanut mikä se oli. Ensi kaudelle sitten...

   Poista