tiistai 10. syyskuuta 2013

Kantarelli-banaanipasta


Tässä kauden pastaherkkumme ohje. Valmistan sen etukäteen kotona ja joskus jopa pakastan  mukaan purjehdusreissuun, vaikka äkkiähän tämä valmistuisi veneelläkin. Talvella teen saman kastikkeen herkkusienillä kotikäyttöön, mutta se ei tietenkään maistu samaan tapaan "riistalle" kuin kantarelli-versio. Suunnitelmissa on myös vaihtaa tuo persilja pieneen määrään vahvan makuista salviaa, joka yleensä sopii hyvin pasta- ja kasvisruokien mausteeksi. Ohje on muokattu joskus kauan sitten Valion Koskenlaskija-juustopakkauksen kanakastikkeen ohjeesta. Uskokaa pois, tuo curry todellakin sopii myös kantarellien kanssa!



Kantarelli-banaanikastike pastalle (neljälle)

1 litra kantarelleja (tai 300 g tuoreita herkkusieniä)
1        sipuli
2        valkosipulin kynttä
2 rkl   margariinia
1 tl     currya
1/2 rkl venhnäjauhoja / gluteiinittomia vaaleita jauhoja
2 dl    vettä
1        kasvisfondikuutio
1 tl     paprikajauhetta
1        kypsä banaani
1/2     pakettia Koskenlaskija paprika-sulatejuustoa kuutioina
1/2 dl hienonnettua persiljaa

1. Paista puhdistettuja ja pilkottuja kantarelleja kuivalla pannulla, kunnes enin neste on niistä haihtunut.
2. Lisää tilkka öljyä tai margariinia sekä sipulit ja valkosipuli ja jatka paistamista, kunnes sipuli saa hieman väriä.
3. Lisää pannulle curry ja jauhot ja paista vielä hetki
4. Lisää vesi, fondi, paprikajauhe, soseutettu banaani, kantarellit sekä juustokuutiot
5. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa.
6. Lisää persiljasilppu ja tarjoa pastan kanssa.


8 kommenttia:

  1. Nyt tuli kyllä mielenkiintoinen resepti, banaania pastakastikkeeseen... hmmm... melkein pakko kokeilla =)

    VastaaPoista
  2. Uteliaisuus tuo usein hyviä asioita elämään ;) Banaanista tulee tähän ruokaan paitsi makua, myös rakennetta: se saostaa kastikkeen.

    VastaaPoista
  3. Uteliaisuuteni ei liity tuohon evääseen, mutta auttoiko peräsinten viilaus? Ainakin Kasnäsiin olitte näemmä päässeet, mutta en kehdannut tulla kyselemään kun oli melko aikainen lähtö meillä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitteko la-su samaan aikaan Kasnäsissä? Juu, peräsinten viilaus auttoi -problem solved! :)

      Poista
    2. Joo, Kasnäsissä oltiin, ja lähdettin su-aamuna klo 8:00 takaisin kohti pohjoista. Högsåran suntin jälkeen oli loistokeli Nauvon losseille saakka, jossa olikin ruuhkaa konettavista purjeveneistä ja sitkeistä 0,2kn vauhdilla seilaavista.
      Viimeisessä postauksessa sanoit, että olitte unohtaneet sulkea vesipainotankin venttiilin; -onko teillä jonkinlaista automatiikkaa olemassa tai rakenteilla tuohon vakautuslaitteistoon, vai perustuuko se pelkästään käsikäyttöön venttiilien ja pumppujen ohjauksessa?

      Poista
    3. Okkei, me lähdimme sunnuntaina vasta puolilta päivin ja silloin oli myös ihan kivasti minituulta. Se olikin yksi kauden parhaista purjehduksistamme :)

      Vesipainotankeista olen tehnyt aiemmin oman postauksensa: http://matkallamerenneidoksi.blogspot.fi/2013/08/ministi-kaminamin-vesipainotankeista.html

      Eli kauhean pitkälle niitä ei voikaan automatisoida. Lauantaina oli veden sisään pumppaamisen jälkeen jäänyt tosiaan täyttö/tyhjennys -venttiili auki ja niinpä vesi karkasi. Tuo vesipainon siirtäminen puolelta toiselle tapahtuu purjehduksen aikana vetämällä istumalaatikkoon vietyjä naruja, jotka avaavat toiset venttiilit veden siirtymiselle uudelle puolelle. Sitä ei voi automatisoida, koska vesi on siirrettävä aina nimenomaan ennen käännöstä painovoimaisesti.

      Poista
  4. Lähinnä tuli mieleen, että juuri nuo venttiilit voisi tehdä sähkökäyttöiseksi linakeilla. Jos tankeissa on vielä taso-anturit, niin silloin voisi yhdellä napilla 'tilata' vendan, ja suorittaa sen sitten kun järjestelmä ilmoittaa olevansa valmis. Myös täytön voisi automatisoida niin, että pumppu toimii kunnes toinen tankki on täynnä, sitten moottori sammuu ja venttiilit sulkeutuu. Yhdellä PLC:llä, linakeilla ja muutamalla anturilla tuosta tulisi aika simppeli ja edullinen systeemi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sitä tarkaleen tarkoitit. Isi-Kipparin perheveneessä vesipainotankkeja käytetään juuri noin: nappuloilla ja merkkivalo ilmoittaa, kun vesi on siirtynyt puolelta toiselle. Tankin täyttökin taitaa olla automatisoitu... muistelisin. Meillä on jo lähtökohtaisesti yksinkertaisempi systeemi, mutta tuo nykyinen naruviritys ja täytön jälkeinen kannen alle kipaiseminen on väliaikainen järjestely. Otimme veneen kotiin keskeneräisenä ja ahkeran kesän jälkeenkin meillä on vielä paljon siinä laiteltavaa. Tuo vesipainotankkien hallintajärjestelmän kehittäminen ei vielä ole ole ollut päällimmäisenä mielessä...

      Kiitos Tatu vinkeistä, laitetaan korvan taakse ja katsotaan mitä saadaan talviteloilla aikaan ensi kaudelle!

      Poista