maanantai 20. heinäkuuta 2015

Yhtä juhlaa! Ei kun kahta!


Tänään on 20.7. Se tarkoittaa, että tasan kaksi vuotta sitten kastoimme vastasyntyneen veneemme nimellä "Kaminami". Merikarhut julkaisivat alkukaudesta merikarhuveneiden nimipäkalenterin ja kannustivat juhlistamaan oman veneen nimipäivää. Pieneksi harmiksemme Kaminami oli jostain syystä jäänyt pois karhuveneiden kalenterista, joten päätimme itse että Kaminamin päivää vietetään aina kastepäivänä, 20.7.Aina välillä joku kysyy mitä Kaminami tarkoittaa. Lyhyesti sen japaninkielisen nimen voisi suomentaa "Pyhä aalto", mutta sillä on syvempiäkin merkityksiä. 

"Nami" tarkoittaa siis aaltoa. Kaminamilla on kyky plaanata aalloilla, joten nimi "pyhä aalto" viittaa siihen. Nimen alkuosa "Kami" on ehkä tutuin sanasta 'kamikaze', joka on useimmiten suurpiirteisesti suomennettu 'jumaltuuli'. "Kamin" käsite on peräisin shintolaisuudesta ja se tarkoittaa jumalallista laajasta näkökulmasta. Sana voidaan kääntää myös pyhäksi, kunnioitetuksi, sielukkaaksi tai erityiseksi arjen ominaisuuksien yläpuolelle nousevaksi. Veneemme nimessä "kami" viittaa luonnon ilmiön ("nami") pyhään kami-ominaisuuteen. "Kamilla" on aina oma sisäinen voimansa, joka voidaan jakaa agressiiviseen (aramitama) ja rauhalliseen (nigitama) puoleen, kuten yang ja yin. Kaminamin keulassa olevat teippaukset ilmentävät sen luonnetta: sekä aggressiivista ja vauhdikasta voimaa, että lempeitä, keveitä ja suojelevia ominaisuuksiaTänään lomaillessamme vietämme myös 13. hääpäiväämme - pitsihäitä. Jos olimme onnellisia jo aiemminkin, niin tämän perheenlisäyksen - Kaminamin - myötä olemme olleet entistä onnellisempia yhdessä. 

Olen pohtinut että vene voi tuoda parisuhteeseen jossain tapauksessa negatiivisiakin asioita. Esimerkiksi erimielisyyttä vapaa-ajan ja rahan käytöstä, tiuskimista ja ärtymistä jos kaikki ei mene aina veneessä hyvin tai "toisen naamaan kyllästymistä" (niillä joilla on siihen taipumusta). Meidän kohdallamme ensimmäinen oma matkavene on tuonut pelkästään hyvää: merkityksellistä yhdessä tekemistä ja kokemista, yhteisiä seikkailuja ja paljon aikaa tiiviisti yhdessä. Oppimiseni on sujunut positiivisessa hengessä, eikä riitoja ole syntynyt. Molemmille on selvää, että purjehdus ei ole harrastus muiden joukossa, vaan yhteinen elämäntapa, joka menee monen muun asian edelle resurssien käytössä. Uskallanpa sanoa, että Kaminami on vähintäänkin parhaimpien asioiden joukossa, mitä meille on pariskuntana tapahtunut - ellei jopa paras!

Skål på den!
Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!


8 kommenttia:

 1. Hienoa ja onnea teille. Tunnistan niin tuon tunteen, että kyse on elämäntavasta, ei vain harrastuksesta. Luulen, että mainitsemasi ristiriidat potentiaalisemmin syntyvät, jos purjehdus on "vain" harrastus - tai pahimmillaan vain toisen harrastus! Minulla on niin ikävä tätä elämänmuotoa ja jotenkin raastavaa, että kaipaamme molemmat purjeveneeseen ihan koko ajan. Välillä kysymme itseltämme skeptiseksi, että miksi ihmeessä työstämme jotain vanhaa tilaa, kun voisimme vaan puunata yhden veneen ja seilata tuolla jossain :). Yritämme olla stoalaisen kärsivällisiä ja uskoa edelleen siihen, että joku kiulu vielä meillekin joskus siunaantuu. Purjehduksessa oikeastaan vain yksi asia harmitti akuutisti koko ajan ja se on kauden lyhyys. Saaristolaistilamme vastaa jollain lailla tähän tarpeeseen - saada olla meren äärellä lähes ympärivuotisesti. No, kaikkea ei voi ihan kerralla saada, mutta jatkamme haaveilua ja nautin teidän true-purjehtijoiden juttujen lukemisesta; se pitää ajatukset itsellekin rakkaassa asiassa! Onnellisia tuulia teille!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi :)

   Se on varmaan totta, että purjehdusta harrastaville pareille tulee todennäköisemmin ristiriitatilanteita kuin elämäntapaseilaajille.

   On teillä ollut vaikea ratkaisu Villa Idurin ja purjehduksen välillä. Saaristotilan kunnostaminen on samalla kulttuuriteko ja se siirtyy seuraaville sukupolville. Purjehdus taas on ohikiitävä hetki, josta jää vain muistoja ja ehkä joku veneenraato joskus jollekin. Naittikaa te siitä ympärivuotisesta merielämästä ja kaikesta jännittävästä ja mielenkiintoisesta mitä Idurin projekti/elämäntapa tuo tullessaan. Ehkä joskus teillä on vielä Idurin rannassa purjevenekin.

   Poista
 2. Onnea kolmevuotiaalle! Mahtavaa katsella kun olette molemmat niin mukana yhteisessä harrastuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marko :)

   Mulle tuli pieni lipsahdus: purjehdimme nyt Kaminamilla kolmatta kautta, mutta Namunen kastettiin kaksi vuotta sitten 20.7.2013. Korjasin tuon faktan nyt tekstiinkin.

   On kyllä mukavaa, että meillä on tällainen yhteinen intensiivisempi juttu.

   Poista
 3. Teidät on bongattu ja ohitettu juuri inkoossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa! Mietimmekin että saattaisitte olla Aavan perhe :) Olimme just lähteneet Inkoon merilarhusatama Ångestöstä ja nyt matkaamme länteen Matgrufvaniin.

   Poista
  2. :) Koitettiin huitoa tavanomaista enemmän :) Me ajettiin espoosta suoraan kejsarhamneniin ja hangossa lounastauko. Aika karsea keli moottoriveneelle, kun oli vastaista koko matka. Pikkuinenkin jaksoi koko matkan =D Huomenna kenties Rosalaan. Tuo uumoiltu myrsky saattaa katkaista meidän visiitin.

   Poista
  3. Nopealla moottoriveneellä näköjään ehtii päivän aikana vaikka minne! Joo huomasimme, että nyt tulee erityisvilkutuksia, mutta emme heti keksineet ketä tuttuja olette. Pikku-Kupparin nähtyäni hoksasin jo :) Me etsimme myrskypäiviksi jonkun suojaisan kolon. Toisaalta on mukava olla silloin veneessä, ettei Kaminami joudu kestämään sitä yksin. Olemme sitten säätämässä kiinnityksiä tuulen kääntyessä yms.

   Poista