sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Maalaisvene kaupungissa: Kaminami Katajanokalla


Perjantai 17.7. oli seitsemäs kesälomapäivämme. Ajoimme hissukseen koneella merikarhusatama Skrubböstä lähes blägässä maisemareittiä Helsinkiin. Miehelle reitti on tuttu ja hän esitteli kuin turistiopas: "Suomenlinna, Änkkäri (pursiseura NJK:n rakennus ja ravintola)" ja niin edelleen... Iso nähtävyys oli tietysti myös iltapäivästä poutaantunut sää.






Tämä stadilais-lokki seisoi ohittamamme reimarin päällä ilmoittamassa, että saavumme hänen jenginsä reviirille ja sen saimme myöhemmin huomata.



Satamavaihtoehtoja olisi ollut useita, mutta päädyimme lopulta Katajanokan (Helsinki Marina) vierasvenesatamaan sen hyvän sijainnin ja suojaisuuden vuoksi. "Haaveena hyvä kuva" -blogin Katinka teki tästä paikasta hyvän postauksen hiljattain ja se löytyy täältä. Täydennän vähän omalta osaltani sen tietoja.

Satamaan ei voi vain mennä tyhjään paikkaan, vaan ennen rantautumista pitää aina soittaa Helsinki Marinan toimistoon. Luvatta kiinnittymisestä uhataan 80 € maksulla. Jos olet tulossa satamaan ensimmäistä kertaa, kannattaa ehkä printata netistä satamakartta etukäteen (meillä oli), niin puhelimessa annettu paikkanumero on helpompi löytää. Purjeveneenä saimme poijupaikan, jossa keula kiinnitetään rantakadun laituriin, johon ulkopuolisillakin on silloin pääsy. Aisapaikat ovat lähinnä moottoriveneille (oli siellä muutama purkkarikin) ja niiden laituri on lukitun portin takana, joka aukeaa satamatoimistosta saatavalla piippiläpyskällä. Koko viikonlopun aikana aisapaikat olivat lähes täynnä, mutta poijuissa oli hyvin tilaa näin kuumimman sesonginkin aikana. Meilläkään ei ollut varausta.



Satamakonttori sijaitsee uudessa tiilirakennuksessa Roberts Coffee -kahvilan yhteydessä. Samasta rakennuksesta löytyvät siistit ja modernit sauna- ja pesutilat, wc:t sekä jätepiste. Kaikkiin vierasvenesataman asiakkaille tarkoitettuihin tiloihin pääsee piippiläpyskällä, josta pitää maksaa satamamaksun yhteydessä 10 € pantti. Satamamaksut riippuvat veneen pituudesta sekä paikasta. Rannan poijupaikat ovat edullisempia kuin lukitun laiturin aisapaikat. Satamamaksu sisältää kaiken: saunan, sähkön, veden, jätepisteen sekä bonuksena aamukahvit ja uunituoreet croisantit kahdelle.



Satamapalvelut toimivat hienosti ja sijainti oli erinomainen, koska pääsimme kipaisemaan kaupungilla kävellen koska tahansa. Välillä ihmisiä kertyi ihmettelemään Kaminamia, se kun oli tässä vähän kuin näyteikkunassa, mutta mitään ulkopuolisten aiheuttamaa häiriötä ei ollut.



Venepaikalta oli näkymä mm. majakkalaiva Relandersgrundille.



Olimme Katajanokalla kolme yötä: perjantaista maanantaihin. Korvatulpat suodattivat viikonlopun öiden mopopärinät ja muun pikkuhälinän. Vain lauantaiyönä jouduin valvomaan pikkutunnille kovemman metelin takia. Englantilaisen naapuriveneen porukka kun huusi ja mekasti pitkin yötä kummallisella tavalla. Kouluikäiset lapset mm. juoksivat ja hyppivät huutaen edestakaisin sateessa laiturilla ja aikuiset kannustivat ja huutelivat riehakkaasti ohjeita veneensä kannelta oluttuopit kädessä. Puoli kahdelta pyysin heitä kireähkön asiallisesti hiljenemään ja antamaan nukkujille yörauhan. Miehistö käänsi selkänsä mitään pahoittelematta, mutta onneksi myös meno loppui. Virallisesti satamassa on hiljaisuus kello 22.00 alkaen ja tätä poikkeusta lukuunottamatta sitä noudatettiinkin.



Samaisena yönä, pian edellisen sattumuksen jälkeen, kuulin pitkän aikaa keulapotkurin pörinää vierestämme ja nousin lopulta katsomaan mikä siellä on ongelmana. Ulkona satoi jo reippaasti, onneksi kuitenkin vettä. Valtavan pitkä ja kapea veneläinen puinen purjevene parkkeerasi viereemme. Se ei mainannut mahtua kääntymään kapeahkossa välissä ja siinä kolisi tämän rantautuvan veneen perä vähän takanamme oleviin aisapaikkoihin ja niihin parkkeerattuihin veneisiinkin. Kun venäläiset olivat lopulta kiinnittyyneet, he vetivät sähköpiuhansa kiinni ja häipyivät myöhäisestä tulostaan (02.00) huolimatta ajoissa aamulla. Varmaksi en mene sanomaan, mutta uskoisin vahvasti bonganneeni ensimmäisen "satamalokin".



Kaiken kaikkiaan voin suositella Katajanokan satamaa sen siisteyden, toimivien palveluiden ja hyvän sijainnin vuoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti