tiistai 28. heinäkuuta 2015

Kesäpäiviä Helsingissä


Vietimme Helsingissä kolme mukavaa kesäpäivää perjantaista 17.7. maanataihin 20.7. Kaminami huilasi Katajanokan vierasvenesatamassa (Helsinki Marinassa) Lomanamin roolissaan. Paikallissääennusteet pitivät niin hyvin paikkansa, että sateet tulivat jokaisena päivänä tunnilleen silloin kun oli luvattu, joten saimme ajoitettua ulkoilmaohjelmat poutaisiin hetkiin. Helsingissä oli tuona viikonloppuna tavallistakin enemmän porukkaa. 15. Gymnaestrada -tapahtuma oli tuonut 21 000 reipasta jumppakärpästä pyörimään samoihin paikkoihin, joissa mekin liikuimme. Siinä oli oma hauska fiiliksensä.
Veneruokailujen jälkeen oli tietysti ihanaa päästä muualle syömään. Meillä ei Turun-Seudulla ole Classic Pizzaa, eikä Starbucksia, joten niistä nautimme tietysti. Myös Ichiban sushissa söimme tai otimme annokset illaksi mukaan. Tuollainen sushilaatikko on kuin rasiallinen suklaakonvehteja. Jonain päivänä onni todella potkaisi, kun samaan annokseen oli osunut sekä wagamelevä- että inari-nigiriä, molemmat suuria suosikkejani! En tiedä mikä siinä on, mutta purjehdusreissuissa ei oikein fine dining kiinnosta... Osittain se voi olla sitäkin, että ei jaksa veneolosuhteissa tälläytyä. Toisekseen merellä hankitun terveen ruokahalun sammuttaminen pieniä kulinaaristisia taideteoksia hotkien olisi suuri vääryys. Mutta monenlaista hyvää rennompaakin ruokaa on tarjolla.Starbucksiin sai jonottaa usein ihan ulko-ovelle saakka, mutta vaiva palkittiin todellisella herkkukaffeella ja kansainvälisellä ilmapiirillä. Tuli samalla vanhat ulkomaanlomareissut ja lentokenttien terminaalit mieleen.Lauantaipäivä meni pitkälti kävellessä ristiin-rastiin Suomenlinnaa. On se kyllä monella tapaa hieno paikka. Tällä kertaa emme ottaneet mitään luokkaretki-henkistä historiankertauskierrosta, vaan haahuilimme fiiliksen mukaan ja nautimme kesäpäivästä.Olen näköjään edelleen kissamagneetti: tämä minitiikeri osasi todella kauniisti kerjätä rapsutuksensa. Sen jälkeen kävimme vielä pienen keskustelun: -"Mau" -"Mau" -"Maaau" -"Maaau". Niinpä - ei siinä useampia sanoja tarvittu.Niittyjä, muureja, merta, aurinkoa, tuulta, kahviloita, museoita, koteja, ruusuja...


Suomenlinnan vierasvenesatamaan ei voi varata etukäteen paikkaa. Usein sinne joutuu kuulemma jonottamaan pitkään paikan saadakseen - jos saa silloinkaan. Emme lähteneet edes yrittämään, mutta lauanataina kello 11.00 siellä sitten olisikin sattumalta ollut kolme vapaata paikkaa. Jos satama on täynnä, voi koittaa vielä onneaan saman laiturin jatkeena olevasta "Telakan laiturista", jonka pelisäännöt ovat alla olevassa kuvassa...


Söimme Suomenlinnan sataman ravintola Valimossa herkulliset pastalounaat (kaiken sai myös gluteenittomana). Maljakoissa oli muuten upeita pioneja.
Lokkijengit piirittivät mm. Suomenlinnanlauttoja sekä jäätelön tai minkä tahasa muunkin ulkoilmaruuan syöjiä. Niitä yksiä torijätskejä, jotka yritimme hotkia lokkeja varoen, ei voinut sanoa nautinnoksi. Villit saaristolokit ovat jotenkin kivempia...Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turva järjesti viikonloppuna avoimet ovet Katajanokalla. Tämä uusi laiva on eri viranomaisten yhteiskäytössä ja todella vaikuttava kokonaisuus. Sen sisällä on monenlaisia pikkualuksia eri käyttötarkoituksiin, merentutkimuslaboratorio, suurten alusten hinausvalmius, öljyntorjuntasysteemit ym. Se käyttää polttoaineenaan dieselölyn ohella nesteytettyä maakaasua - eli on vähäpäästöinen. Turva on noin 10 kertaa pidempi (95,9 m) ja 206 kertaa painavampi (660 t.) kuin Kaminami. Olisi ollut vielä hauskempaa, jos joku olisi vähän opastanut merkityn kiertoreitin. Nyt kun kävi niin, että jotkut vieraat omivat rajavartiolaitoksen ukkelit itselleen ja kyselivät juurta jaksain kaikista omista mielenkiinnonkohteistaan. En jaksanut odotella vuoroani, kun vuoroja ei tainut olla jaossakaan. Mielenkiintoista oli mm. se, että kaiken huipputeknologian ohella paperikartat sielläkin oli käytössä komentosillalla. Lähtiessä sai vielä mukaansa karkin tai tikkarin - hihhhihhiiih... Lisää tietoa Turvasta löytyy täältä.Luonnontieteellisessä museossa oli kiva jaloitella sunnuntain sateisena iltapäivänä. Koitan silleen hissukseen - omaa tahtiani - opetella tunnistamaan vähän lintuja ja museossa oli hyvät mahdollisuudet nähdä niitä 3D:nä. Joidenkin lintujen todellinen koko yllätti suuntaan tai toiseen. Myös pyöriäinen näyttäisi olevan sylikokoinen delfiini - siis vielä pienempi kuin kuvittelin. Olihan siellä tietysti paljon muutakin nähtävää.

Jonkun verran katselimme myös kauppoja, mutta shoppailu ei oikein edes kiinnostanut. Yhden huivin ostin ihan tarpeeseen koleisiin tuuliin. Oletteko huomannet, että shoppailu on ihmeellisen väsyttävää? On tutkittu, että päätösten tekeminen vie valtavasti voimia ja shoppailuhan nimenomaan on jatkuvaa päätösten tekoa. Sunnuntai-iltana saimme Katajanokalle uudet mukavat venenaapurit, joiden kanssa olisi ollut kiva jutella enemmänkin. Meillä oli kuitenkin täysi tohina Kaminamin huoltamisen kanssa ennen matkan jatkumista maanantaiaamuna kohti länttä.


Mukavaa heinäkuun viimeistä viikkoa kaikille! 
6 kommenttia:

 1. Kiva raportti Helsingistä. Moni juttu olisi voinut olla kuin itseni suusta.... mm. "veneilyssä ei jaksa tälläytyä". Se on juuri näin. Olen ollut nyt kuusi viikkoa ihan tarhapöllönä, ilman meikkiä ja tukka "luonnonkauniina hässäkkänä". Olin aivan rasittunut, kun Tukholmassa ollessamme oli pakko laittautua ja meikata, en kehdannut ihan veneilylookissa esiintyä kaupungilla. Pahoittelen perheeni puolesta, mutta se on todella vapauttavaa saada olla veneellä ilman joka aamuista tukka-meikki-sessiota.

  Nyt loman loppupuolella olen taas miettinyt, miten upea tämä kuuden viikon purjeveneessä asuminen on ollut. Voi siirtyä paikasta toiseen ja koti kulkee mukana. Voi olla luonnonsatamassa metsänreunassa tai suurkaupungissa "omassa hotellissa". Maisemat ja paikat vaihtuvat. Uusiin satamiin on kiva päästä tutustumaan tai joskus voi lillua paikoillaan jossain kohteessa, vaikka useamman päivän jos huvittaa.

  Aurinkoisia ilmoja toivottaa Maarit, s/y Solsidan
  http://sy-solsidan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit ja kiva kuulla, että en ole yksin näillä mietteillä.
   Tuo hienoon ravintolaan tälläytyminen ei vaan sovi yhteen reippaan retkimielen kanssa. Kaikki vaatteetkin ovat vähän ryppyisiä ja nuhjuisia venesäilytyksen jälkeen. Eikä sitä toisaalta edes kaipaa mitään hienostelua purjehdusreissussa. "Tarhapöllö" on varmaan vastaava käsite kuin meidän käyttämä "lomapeikko". Näillä mennään :D

   Ihan totta, on se hienoa liikkua omalla veneellä ja tehdä reittisuunnitelmat niin kuin tykkää.

   Ihania purjehduspäivä teillekin pikälle lomallenne!

   Poista
 2. Hienosti olette hyödyntäneet Helsingin tarjontaa. Miltä nämä meidän purjehdusvedet muuten vaikuttivat? Paljoa ei ole saaristoa suojaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne Helsingin suuntaan seilatessa taitaa olla kaksi vaihtoehtoa: suunnata kiertoreittiä reilusti avomerelle tai kulkea kapeissa ränneissä. Helsingin vesien saaristoreitit vaikuttivat toisenlaisilta kuin meillä. Saaristomerelläkin on rännejä, mutta paljon enemmän myös isohkoja aukkoalueita niiden väleissä. Toisaalta ihan avoimelle merelle on meillä enemmän matkaa. Helsingin avoimilla vesillä aallokko on toisenlaista: suurempaa ja ehkä myös loivempaa. Siinä tarvitaan niitä aallokossa purjehtimisen taitoja. Kun Saaristomerellä tuulee kovemmin, tulee aallokosta tiheää ja terävää - ihan erilaista. Tuulet ovat Helsingin avoimilla vesillä tasaisempia kuin Saaristomeren sokkeloissa, mikä on tietysti mukavampaa menoa. Toisaalta Kaminami purjeineen on suunniteltu nimenomaan Saaristomeren keveisiin tuuliin.

   Poista
 3. Kiva taas lukea näitä sinun ihania lomaraporttejasi! Katajanokalla mekin olemme yöpyneet muutamaankin kertaan ja ihan samassa paikassa kuin tekin. Yllättävän rauhassa siinä sai olla, vaikka alkuun olimmekin hieman epäileväisiä sen suhteen.
  Voi sinua ihanaa Merenneitoa! Näytät niin sädehtivältä ja kauniilta aina kaikissa kuvissa, ettet mitään tälläytymistä taida tarvita milloinkaan.
  Oikein hyvää loman jatkoa teille! :)


  Tänään kävimme jo siivoamassa ja tankkaamassa oman kelluvan kesäkotimme lähes valmiiksi perjantaina alkavaa lomareissua varten.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihana Ansku! :) Näissä kuvissa oli sentään kerätty tukka palloksi pään päälle :D

  Oikein ihanaa lomareissua teille! Nyt aljaa ihan just se paras aika: elokuu!


  VastaaPoista