maanantai 25. marraskuuta 2013

Kauden 2013 parhaat satamat


Kovin monessa satamassa emme ehtineet vielä poikkeamaan Kaminamin ensimmäisen kauden aikana. Yöretket tosiaan alkoivat vasta elokuun puolella ja päättyivät kylmeneviin öihin syyskuun lopulla. Niihin aikoihin suuri osa satamista alkoi jo sulkea tältä kaudelta. Loma meni venettä laitellessa, eli emme päässeet pitkien vapaiden aikana merten karavaanareiksi. Pursiseuran ja Merikarhusatamien käyttöä rajoitti lisäksi veneen rekisteröinnin hitaus näihin kerhoihin kesken purjehduskauden. Ilman seuran lippua ja karhuviiriä ei näihin satamiin ole lupa mennä.Meille kaikkein suurin ilo on olla merellä, mutta toki sekin on usein aika iso ilo jos sattuu pääsemään mukavaan satamaan. Olemme vähän ihmeissämme, että ehdimme kuitenkin käymään näinkin monessa todella hienossa paikassa kuuden viikonloppuretkemme aikana. Valitsimme tämän kauden kaupallisista satamista eri tavoin parhaat. Vertailun ulkopuolelle jäivät siis pursiseuran Svinö ja Pyytinkari sekä Isi-Kipparin kotilaituri. Mukana vertailussa oli seitsemän Saaristomeren satamaa: Verkan, Högsåra, Korpoström, Brännskär, Kasnäs, Nauvo ja Näsby, sekä kaksi Selkämeren satamaa: Vuosnainen ja Isokari.

Parhaan saaristolaistunnelman jakoivat Högsåra (Lillbacka brygga) ja Brännskär. Molemmissa paikoissa oli todella nähty vaivaa veneilijöiden viihtyvyyden ja saaristolaistunnelman eteen.

Paras luontokohde oli mielestämme Isokari. Siellä oli runsaasti katseltavaa ja mahdollisuus pitkiin elämyksellisiin kävelylenkkeihin. Isokarin majakkasaaren luonto on monimuotoista: on upeita laakeita kalliota, kivikkoja, monimuotoista metsää, varvikkoja, paljon erilaisia lintuja (käärmeitäkin kuulemma) ym. ja kaikki tämä aavalla merinäköalalla kruunattuna.
Paras ravintola oli mielestämme saaristolais-mummola-muumimamma-tunnelmainen Farmor´s Cafe Högsårassa. Myös modernimpi Korpoströmin ravintola oli todella miellyttävä kokemus. Molemmissa ruoka oli suussa sulavaa.

Paras kahvila oli yksimielisesti Farmor´s Cafe, jonka runsasta ja poikkeuksellisen herkullista kakkupöytää ja tunnelmaa on vaikea minkään muun paikan lyödä. Gluteiiniton vaihtoehtokin oli taivaallista, paikan päällä valmistettua kakkua. Tästä paikasta voi jäädä vain kimalle-kultaisia muistoja!Siisteimmät ja toimivimmat satamapalvelut löysimme Nauvosta ja Houtskärin Näsbystä. Vierailimme näissä paikoissa kauden lopulla, jolloin Nauvon kaikki ravintolat eivät enää olleet auki, mutta muilta osin se oli palveluiltaan erinomainen. Näsbystä mieleen jäivät erityisesti uudet ja tyylikkäät saunatilat.
Eniten puuhaa ja virikkeitä tarjosi Kasnäs. Saavuimme sinne melko myöhään illalla ja jatkoimme seuraavana päivänä jo toiseen satamaan, joten esimerkiksi paljon kehuttuun luontokeskukseen tutustuminen jää seuraavaan kertaan. Kylpylän ehdimme sentään testata ja todeta mukavaksi. Kasnäskin oli ehtinyt jo vähän hiljentyä siinä vaiheessa, kun me siellä vierailimme, mutta sesongin aikana seillä voi tehdä vaikka mitä.
Kaiken kaikkiaan paras kauden 2013 kaupallinen satama jakoi mielipiteemme, vaikka kahden kärki oli molemmilla sama. Mieheni mielestä kaikkein paras satama oli Högsåran Lillbacka brygga ja koko saari kohteineen. Itse kallistuin nostamaan Isokarin seikkailusaaren vielä hieman upeammaksi kohteeksi. Vaikeahan näitä on keskenään vertailla, kun ovat niin erilaisia... Molempia voi joka tapauksessa suositella lämpimästi!
Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!


13 kommenttia:

 1. Kävimme melko monissa samoissa paikoissa ja olen kanssasi ihan samaa mieltä! Tuo isokari jäi ensikesään ja se jäi vähän harmittamaan, mutta onneksi uusi kesä on päivä päivältä lähempänä =D. Meidän loman paikoista Högsåra ja Brännskär oliva minun mielestä ehdottomasti parhaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meillä mahtavat purjehdusvedet täällä Suomessa, kun kivoja ja niin erilaisia satamia löytyy maailman suurimmasta saaristosta pilvin pimein! Jos yhtään sinua tunnen, tulet hullaantumaan Isokariin ;)

   Poista
 2. Kiitos tästä ihanasta postauksesta!! Taidamme viettää ensi juhannuksen Högsårassa, jonne mieheni lähtee veneellämme ja minä sitten perässä autolla. Minulla kun ei ole kuin 7 päivää lomaa koko kesänä. Tapaamme joko Högsårassa tai ehkäpä Kasnäsiinkin voisi tehdä treffit :) Isokari onkin sitten seuraavan kesän ehdoton ykköspaikka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika miniksi jää lomasi kronologisesti laskettuna, mutta onneksi merellä ajantaju yleensä vääristyy suotuisasti nin, että lyhyemmänkin meriseikkailun jälkeen on sellainen olo, kuin olisi ollut pidemmälläkin lomalla. Isokari on iiihana, mutta siellä kannattaa olla ajoissa päivällä varaamassa paikkansa pienehköstä laiturista.

   Poista
 3. Liputan myös sekä Isokarin että Högsåran puolesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä taisi tulla meillekin - ei ainoastaan tämän kauden - vaan all time all star -kohteita.

   Poista
 4. Täysin samaa mieltä kanssasi kaikista kohteista! Isokari on jostakin syystä jäänyt meillä käymättä. Ensi kesänä siis sinne! Högsåra on ihan suosikkejani, samoin Utö, Jurmo ja Aspö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, viime kaudella Utö oli erään merikarhusaaren ohella se huippukohde ja aiemmilta vuosilta kauden kruunun sai Jurmo. Täytyykin vähän muistella, onko meiltä jäänyt Aspö väliin. Jos on, niin kiitos vinkistä, laitetaan "to sail" -listaan.

   Jos tykkäsit Utöstä ihastut todennäköisesti kovasti myös Isokariin. Utöhön verrattuna siellä ei ole samanlaisia palveluita, mutta saari itsessään on huikean hieno!

   Poista
 5. No ehditte kyllä aikamoisen määrän satamia koluta, vaikka kausi jäikin normaalia lyhyemmäksi! Täytyy pistää Saaristomeren vinkit mieleen, josko pääsisimme ensi kesänä tuolla meidän pikkupaatilla niin kauas länteen asti.

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva postaus. Brännskär on käymättä, ja sitä on moni kehunut. Omat suosikkikohteemme ovat Högsåra ja Helsingholm. Högsårassa käymme joka kesä, ja tänä kesänä löysimme Helsingholmin, johon ihastuimme. Helsingholmin valkoinen albiinohevonen taisi myös viedä sydämemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia,

   Brännskär on symppis, mutta siellä tuulee kuulemma "aina". Kannattaa valita keveän tuulen päivä, muuten saa tosiaan pompiskella laiturissa, kuten meille kävi.

   Helsingholm on meillä "to sail" -listalla, kaikki ovat sitä niin kovasti kehuneet. Heppatyttönä minäkin arvostan suuresti myös mahdollisuutta rapsutella ja kuvata Helsingholmin valkoista heppaa.

   Poista
 7. Kiitos näistä vaikka näin pitkän ajan päästä luenkin! Kun on vähemmän tullut saaristossa pyörittyä ja tänä kesänä olis tarkoitus lähteä Turusta Maarianhaminaan, niin oli kiva lukaista teidän suosikkikohteista. Niissä voi nyt piipahtaa, jos osuvat omalle reitille.

  VastaaPoista