sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kastejuhlaa ja vähän etymologiointia


Lauantaina vietimme veneen kastejuhlaa ja siinä sivussa vähän teräshääpäiväämme. (Miksei muuten hääpäivien listoista löydy hiilikuituhääpäivää?) Juhlapäivän aamu alkoi veneen fiksailulla ja siivoskelulla ja siitä siirryimme saumattomasti vastaanottamaan vieraamme. Arktinen pohjoistuuli  vihelsi lauantainakin, mutta onneksi aurinko paistoi juuri kastejuhlien aikana. Alla on Isi-Kipparin ottama ensimmäinen perhekuva meistä babyn sylissä."Kastamme sinut Kaminamiksi ja toivomme suotuisia tuulia" Koko pullollinen pinkkiä kuohuvaa valutettiin Kaminamin keulaan.Nyt on mukava avata hieman tuon japaninkielisen nimen taustoja, sen etymologiaa. Nimen alkuosa "Kami" on ehkä tutuin sanasta 'kamikaze', joka on useimmiten suurpiirteisesti suomennettu 'jumaltuuli'. "Kamin" käsite on peräisin shintolaisuudesta ja se tarkoittaa jumalallista laajasta näkökulmasta. Sana voidaan kääntää myös pyhäksi, kunnioitetuksi, sielukkaaksi tai erityiseksi arjen ominaisuuksien yläpuolelle nousevaksi. Veneemme nimessä "kami" viittaa luonnon ilmiön ("nami") pyhään kami-ominaisuuteen. "Kamilla" on aina oma sisäinen voimansa, joka voidaan jakaa aggressiiviseen (aramitama) ja rauhalliseen (nigitama) puoleen, kuten yang ja yin. Venemme tulevat koristeteippaukset (ne jo aiemmin mainitut toteemieläimet) ilmentävät näitä kahta "kamin" aspektia.

"Nami" on kaikille tuttu mm. sanasta 'tsunami', joka tarkoittaa sanatarkasti satama-aaltoa. Nami on siis aalto ja koko veneen nimi jotakuinkin "pyhä aalto". Veneellä odotetaan olevan kyky plaanata aalloilla, joten toivotaan että "nomen est omen" - nimi olisi myös enne. Todennäköisesti veneestämme löytyy sekä aggressiivista ja vauhdikasta voimaa, että lempeitä, keveitä ja suojelevia ominaisuuksia.Tämän valtavan venevietin vallassa edes juhlimiseen keskittyminen ei suju normaalilla 120 prosentilla. Niinpä arvon kutsuvieraat Äiti-Kippari ja Isi-Kippari joutuivat tyytymään eines-tyyppisiin tarjoiluihin: juustoja viikunahillon, keksien ja rypäleiden kera, pieniä lohipasteijoita, sekä makeina herkkuina valmiita minisuklaaleivoksia ja vaahtonameja. Tuo rosé-samppanja oli erinomaista. Saimme senioreilta loistavia kokonaisvaltaisia neuvoja tähän elämäntilanteeseen, jonka he ovat itse käyneet läpi vuosia sitten omaa kisoissakin menestynyttä "perhevenettä" rakennuttaessaan. Lisäksi Isi-Kippari ilmoittautui tulemaan jatkossakin avuksi veneen fiksailussa aina kun suinkin tarvitaan. Paremmin eivät siis voisi asiat olla - olen taas kerran syvästi kiitollinen elämälle.
Samalla avasimme ruokapöytämme ensimmäisen kerran kokonaan auki - nyt sen vasta tajusi kuinka valtava se on! Leveästä päästään se on 134 cm, kapeammastakin vielä 81 cm leveä ja pituutta pöydällä on 150 cm. Aiemmin jo huomasimme, että minähän mahdun vaikka nukkumaan noilla salongin sohvilla. Nyt jälkikäteen ajatellen pienempikin pöytä olisi riittänyt. Toisen sohvan tilalle olisi voinut laittaa jotain muuta (kaappeja ja/tai erillisen navipöydän) ja jättää pöydän toisen levikkeen pois kulkuväyläksi. Jäävää sohvaa olisi voinut kaartaa vähän kulmamalliin, jolloin siihen olisi mahtunut vielä 4-5 henkeä. Mutta ei isosta pöydästä haittaakaan ole; pääty on myös navigointipöytämme joten mahtuupa isotkin kartat auki vaikka tietokone on päädyssä käytössä. Sitä paitsi nykyinen symmetria miellyttää silmiämme.Saimme kastelahjaksi viesti-/juhlaliput. Taas uusia opeteltavia juttuja siis :)Nyt täytyy totutella kutsumaan venettä KaNpela-työnimen ja sittemmin Baby-hellittelynimen sijaan hänen oikealla nimellään: Kaminamiksi. Odotan jo kuumeisesti nimiteippauksia veneen perään ja kylkiin.

12 kommenttia:

 1. Pitkän odotuksen jälkeen mielettömästi onnea Kaminalle ja sen miehistölle!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :)

   Kyllä nämä viimeiset viikot olivat aika kärvistelyä ennen veneen tuloa. Nyt on helpompaa kun se on täällä, vaikka emme ole vielä sillä päässeet seilaamaankaan (lukuunottamatta miehen yksinään suorittamamaa pientä siirtoseiluu-koneajoa.)

   Poista
 2. Onnea veneen kotiin saapumisesta ja upeasta nimestä. Suotuisia tuulia !!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ammari :)

   Toivotaan, että viimeistään keskiviikkona olisivat tuuletkin suotuisammat. Itse en uskaltaisi lähteä ensipurjehdukselle näin tempperamenttisella veneellä noihin viimepäivinä vallinneisiin tiukkoihin pohjoistuuliin - iiik!

   Poista
 3. Paljon onnea niin hääpäivän kuin kastejuhlankin johdosta! Kaminami on hieno nimi, mutta niinpä on venekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku :)

   Sekä vene että nimi olivat pitkän yhteisen harkinnan tuloksia, joten nyt niistä on vähän pakko itsekin tykätä ;)

   Poista
 4. Onnittelut, hieno nimi ja upealta näyttää vene nyt myös sisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos Pilvi :)

   No tarkkaan olet katsonut, jos olet jo jotain mieltä sisätiloistakin :D Teen sisätilojen postausta tässä melko piankin. Näyttäisi tosin siltä, että sisätilat valmistuvat "lopulliseen" muotoonsa vasta joskus ensi kesänä, mutta tämä on tätä prosessia...

   Poista
 5. Aiai kun on nätti vene! Modernin ja vauhdikkaan näköinen, ja nimikin on osuva. Ja varsinkin tuosta värimaailmasta tykkään erityisesti. Suotuisia tuulia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Junnu :)

   Tuosta rungon sini-harmaa-vakoisesta tuo sininen oli vielä vähän kirkkaampi kuin odotin, mutta sanotaan näin että se on sport!

   Poista