perjantai 28. kesäkuuta 2013

Babylle nimi


Veneen nimeä ei tietenkään saa julkistaa ennen veneen kastamista, mutta kerron tällä kertaa miten nimeen päädyttiin. Tällä hetkellä nimen tietävät vain teippaukset tekevän mainostoimiston kamut ja eri yhdistyksiin rekisteröinneissä mukana olleet henkilöt. Ystäväni ovat tietenkin jo arvuutelleet nimeä ja moni veikkasi meidän noudattavan kolmitavuisen naisennimen perinettä ja että nimi muokattaisiin minun etunimestäni. Väärin! Kun kerroin, että nimestä tulee sukupuolineutraali, veikattiin minun ja mieheni nimien yhdistelmää (tyyliin Brangelina tai Jannukka), joka meidän nimistämme muodostettuna kuulosti japanilta. Väärin!

Meille tavalla tai toisella merkityksellisiä nimiehdokkaita oli monta. Hylättyjen nimien listalle jäi ilman muuta vekkuli työnimi KaNpela, joka tuli veneen leveästä muodosta. Monet naurut siitä saatiin, kun mies uhkasi alkuvaiheessa maalauttaa veneen täplikkään ruskeaksi ja liimata etukannelle kampelan silmä -tarrat. Hylätyksi jäivät myös yhtä suosikkileffaa mukaeleva Vanilla Wind, veneen merkitystä yliampuvasti kuvaava Hydrotherapy ja "suvun laivastoon" sopiva humoristinen Sputnik. Unen jumala Hypnoskin kävi mielessä, mutta hylättiin. Veneestä olisi tullut Nemo, jos se olisi maalattu sporttiseksi klownikalaksi, mutta säälimme lopulta sen verran kanssapurjehtijoita, että pitäydyimme perinteisemmässä lookissa.


Shangri-La olisi kertonut perheveneen olevan onnen tyyssija, mutta sen nimisiä veneitä on jo, eikä se muutenkaan tuntunut ihan omalta. Carbonita taas olisi ilmentänyt rakennusmateriaalia, mutta oli liian tyttömäinen. Carbon Odyssey hylättiin jo senkin vuoksi, että se on myös erään ympäristöprojektin nimi. Loppujen lopuksi ihan omalta ei myöskään tuntunut Carbon Warrior. Erään New Yorkilaisen suosikkirakennuksemme ja veneen muodon mukaisesti nimeksi olisi sopinut myös Flatiron - mutta eeeiii... Windependencejäkin taitaa jo maailmalla seilata ja olisi kiva että oman veneen nimi olisi uniikki. Star Wars -faneille olisi sopinut jedimäisen energinen Midichlorin, mutta ei sitten kuitenkaan. Neo olisi ollut lyhyt ja ytimekäs, mutta se oli jo liian kulunut scifi-leffoissa ja terveyspalveluissa.


Nimiehdokkaita kerättiin ajan kanssa mm. kansainvälisiltä venenimilistoilta muokaten, drinkkikirjasta muokaten, wikipediaa sekä suosikkileffoja, -biisejä ja -kirjoja selaillen ja tietysti omia ajatuksia kelaillen. Kaikkiaan noin neljästäkymmennestä ehdokkaasta karsiutui The Nimi babylle. Ahkeran googlailun perusteella se saattaa olla veneen nimenä uniikki. Meille tuolla valitulla nimellä on syvällinen merkitys, vaikka se useimpien korvissa kuulostaa vain rimmaavalta sanalta. Nimi korostaa veneemme ainutlaatuisuutta meidän silmissämme ja joitakin sen purjehdusominaisuuksia. Myös keulaan suunnitellut koristeteippaukset liittyvät nimeen, vaikkakaan eivät kovin ilmeisellä tavalla. Päätös oli lopulta kristallinkirkas - muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei oikeastaan edes ollut. Ihana tunne olla joskus päätöksestään varma!


Järjestelmäkamera muuten toipui juhannusvammastaan yllättävän nopeasti pienellä kirurgisella toimenpiteellä, eikä varaosia tarvinnutkaan odotella. Laskukin jäi kohtuulliseksi. Huh helpotusta! Huomenna (lauantaina) Isi-Kippari vie minut mootoriveneellään viikoksi Houtskäriin, joten blogikin jää viikon lomalle. Mies lähtee maanataina taas muutamaksi päiväksi babyn luo Englantiin ja tuo toivottavasti uusia kuviakin tullessaan.


Suotuisia tuulia seuraavaksi viikoksi kaikille, jotka pääsevät vesille!

4 kommenttia:

 1. On se nimeäminen vaikeaa, vaikkakin hauskaa. Kuulostaa tosiaan siltä, että se oikea on teillä löytynyt. Kyllä itsekin ajattelen niin, että nimellä pitää olla jokin syvempi merkitys (itselle), jonka joka kerta nimen lausuessaan enemmän tai vähemmän takaraivossaan muistaa. Olipa kyse sitten lapsista, veneestä, kesähuvilasta... :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri :) Mielestäni se sopiva nimi sitoo veneen entistä tiukemmin perheenjäseneksi. Meillä on jo veneen virallisesta vimestä muokattu lempinimikin babylle. Sen kanssa on sitten kiva lässyttää, jos veneelle tulee pipi tms ;D

   Mutta nyt töpinäksi kohti Hotskäriä, Isi-Kippari ruopii varmaan jo lähtökuopissa, että koska pääsee moottoriveneilemään...

   Poista
 2. Ihana postaus, jään ihan innolla odottamaan mikä nimeksi tuli =). Minusta on aina hauskaa katsella, minkä nimisiä veneitä on ja mierriä, että mistä vene on nimensä saanut. Meillä oli sama edessä vuosi sitten. Ihana blogi sinulla!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Katinka :) Mulla on sama kiinnostus veneiden nimien suhteen.

  VastaaPoista