sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Genaakkerin napa

Kisakäyttöön suunniteltu isompi 125 m2 genaakkerimme on valmistunut ja tutkailtu Purjeneulomo Niinirannan laajoilla lattioilla.


 
 
Omasta mielestäni genaakkerin oleellisin asia on väri ja se on siis valkoinen. Kisagenaakkeri on tehty kolmesta eri vahvuisesta kankaasta: kovemman rasituksen alueilla on käytetty vahvinta ja kevyimmän rasituksen alueilla ohuinta Contender Superkote -kangasta. Näin purjeesta saatiin mahdollisimman kevyt.
 
 
Sekä kisagenaakkerillamme että pienemmällä pandan värisellä (77 m2) cruising-genaakkerillamme on napanuora. Tämä purjeen alasottoa helpottava apunaru on sijoitettu kiinnitysvahvikkeella purjeen alaosan keskelle. Siitä se kulkee tarranauhakannattamien kautta etukulmaan pieneen pussiin.
Jos genaakkerissa ei ole napanuoraa, päästetään siitä alas otettaessa veto vapauttamalla etukulma. Tämä toimii kuulemma tietyissä kulmissa, mutta ongelmana on, että purje karkaa kauas. Kun genaakkerissa on napanuora, voidaan vapauttaa sekä etukulma että skuutti sen jälkeen kun kansimies on hakenut napanuoran etukulman pussista. Tarrakannattimet aukeavat itsestään kun napanuorasta vedetään ja kansimies pääsee heti vetämään purjeen alas. Etukulman säilytyspussi tarvitaan, koska muutoin napanuora olisi tiellä jiipeissä. Vasta siinä vaiheessa kun tiedetään millä puolella genaakkeri on alaslaskun hetkellä voidaan napanuora ottaa valmiiksi pussistaan. Kaksin purjehtiessamme vedämme kisagenaakkerin alas napanuoran sijaan sukan kanssa. (Muulloin kumpikin voi itse päättää, pitääkö sukkia jaloissaan vai ei ;)
Tässä M34-kisan videopätkän alussa näkyy napanuoran käyttöä. Tässä se ei tosin ole taskussaan, mutta jotenkin noin sen pitäisi auttaa genaakkerin alasoton alkuvaihetta.


Napanuorien myötä tuli taas yksi uusi asia opeteltavaksi ensi kesänä. Tai minähän olen enimmäkseen pinnassa, mutta kuitenkin... Päällimmäisenä on taas ajatus: mitähän siitä ensimmäisestä kesästä uudella veneellä oikein tulee - muuta kuin GoPro Herolla kuvattuja funniest home movies -pätkiä?


5 kommenttia:

 1. Teidän veneestä tulee kyllä niin upea! Ja hyvin se menee. :)

  Mä olenkin ihan eri koulukuntaa väriasian kanssa, mä tykkään värikkäistä purjeista. :) Diggaan meidän keltaisesta spinnusta ihan pipona. Pääsis vaan käyttämään sitä vähän useammin kuin viime kesänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Norppa rohkaisusta, sitä tarvitaan...

   Kyllä me ollaan samaa koulukuntaa purjeiden värin suhteen:) Totesin värin olevan tärkeä ominaisuus ja siihen perään että genaakkerimme on valkoinen, mutta olisin halunnut pinkin, punaisen tai oranssin. Valkoinen kangas on kuulemma suorituskyvyltään paras (kun oikein perfektionistiksi ryhdytään), joten sen vuoksi kisagenaakkerista tuli valkoinen.

   Poista
 2. Ihana fiilispätkä tuolla videolla, aah.

  Meillä ei ole koskaan ollut genaakkeria, mutta monet kerrat on keskikevyellä kesätuulella mietitty, että se olis paras. Pienten lasten kanssa purjehtien spinnukelit on olleet harvinaista herkkua - vrt. siinä välissä ei hirveästi keitellä ruokia yms, eli sään lisäksi myös muut olosuhteet pitää olla "suotuisat". Jos meille vielä tulee vene, haluaisin ehdottomasti genaakkerin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan vuodesta noi videot tuntuvat jouduttavan kevättä. (Ei silti, tykkään näistä valoisista helmi-maaliskuun hangistakin.)

   Toivotaan teille kivan väristä, napanuorallista / sukallista genaakkeria seuraavaan veneeseen. Uskon vahvasti, että teille on se seuraavakin vene jossain vaiheessa tulossa, kunhan saatte nyt sautiskeltua ihanan saaristo-villa -projektinne sopivaan vaiheeseen jne.

   Poista
 3. Minä odottelen ihan innolla teidän GoPro videoita nimittäin se meinasi jo tulla ostetuksi mutta sitten päätin vielä jättää tilaamatta. Ehkä sitten muutaman kuukauden kuluttua kun jäätkin alkavat lähteä. Olis kiva kuulla teidän kokemuksia siitä.

  VastaaPoista