sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Läpi kiven ja kannon tai hiilikuidun ja kannen


Veneprojektissa on tällä hetkellä ajankohtaista köysien tuominen kannen plokeihin ja se vaatii veneen kannen läpivientien ratkaisemista jollain tavalla. Perinteinen tapa on kiinnittää veneen kanteen metallilevyjä, joissa on lenkki plokin kiinnittämiseen. Meille tulee sen sijaan tällainen alumiininen TyeTecin hela (ns. soft-padeye) kannen läpi. Pyöreä pää tulee kannen alle. Siinä on tiiviste ja kuppi, joka estää veden vuotamisen läpiviennistä sisään. Ohut keskiaosa jää kannen rakenteiden sisään ja kartiomaisen päädyn irrallisilla levyillä hela säädetään kannen paksuuteen sopivaksi.
Peilipöydän päällä kuvaaminen ei oikein toiminut, mutta toivottavasti saatte kuvista selvää. Alla hela on luonnollisessa asennossaan: helan reijästä pujotetaan nämä mieheni askertelma 6 mm dyneemaköysilenkki, jonka toiseen päähän on väsätty nätti timanttisolmu kantamaan kuorma. Hela kestää 1500 kg:n kuorman ja köysilenkki vähintään saman verran.Tässä köysilenkki on paikallaan ja ploki kiinnittelly lenkkiinsä. Timanttisolmun söpöys tulee jäämään piiloon läpivientihelan kuppiin (joka tässä kuvassa on vielä laittamatta paikalleen).


 
 
Alla koko paketti, kannen alle jäävä kuppiosakin paikalleen asennettuna. Leikin hetken toimittajaa ja haastattelin  miestäni tämän ratkaisun eduista ja niitä ovat mm. keveys sekä se, että ploki pääsee köysilenkissä adaptoitumaan mihin tahansa vetosuuntaan. Köysilenkistä voi tehdä haluamansa mittaisen; spinnuplokille vähän pidemmän ja fallien vähemmän kääntyileville plokeille lyhyemmän.
 
 

 
Näitä läpivientejä köysilenkkeineen meille tulee yhteensä 13: kaikkiin mastolta ja puomilta alas tuleviin köysiin (fallit, reiviköydet, kiki ja cunningham, 7 kpl), spinnuskuutteihin sekä kannen takakulmiin että sivukansille kääntöplokeihin (4 kpl) ja takastaagien tarvitsemat (2 kpl) veneen peräpeiliin.
 
 
Että tällaista askartelua ja pienten yksityiskohtien työstämistä on ollut meneillään tällä hetkellä. Netistä löytyy ohjeita, jopa viedeoita, narusakkeleiden tekemiseen. Tässä yksi pätkä, jossa opastetaan eri narusakkelityyppien eroihin. Meillä on juuri noita itsekiristyviä.
 
 
 
 
Olen muuten vähän pahoillani, että blogin päivittäminen on harventunut kertaviikkoiseksi. Syy on ennen kaikkea se, että olen erittäin tympiintynyt istumaan tietokoneen äärellä ja oman blogin päivittämisen sijaan luen toisten blogeja kännykästä sopivina joutoaikoina. Kolmeviikkoisen loman kestänyt mediapaastokaan ei tehnyt yhtään tiukkaa, päinvastoin sen jälkeen tuntui entistä kurjemmalta palata tietokoneen jatkeeksi. Tällä hetkellä odotankin innokkaasti nykyisen työprojektin päättymistä tiiviistä istumatyöstä vapautumista.
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Uuh, aika moista teknologiaa. En edes tiennyt, että tuollaisia on olemassa. Mutta ihan järkeenkäyvää silloin kun halutaan säästää painoa. Narusakkelit ovat kyllä hieno keksintö, vaikkei omassa veneessäni ainakaan vielä ole ainuttakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikenlaisia uusia juttuja tulee koekäyttöön, mutta jos ne eivät toimi, niin venettä muokataan taas. Nuo eivät olleet edes keveimmät ratkaisut, mutta se kevein "mikä lie"-systeemi oli siitä hanakala, että kun narulenkki kuluu, on uusittava koko läpivientihela. Jotain rajaa siis...

   Poista
 2. Teille tulee mielenkiintoisia ratkaisuja veneeseen. Esim. se genaakkerin napanuora oli minulle uusi tuttavuus, vaikka meilläkin genaakkeriveneellä purjehditaan. Meinaatteko kisata ORCia tulevana kesänä?

  -Tea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mies on aika kekseliäs ja tuotetietoinen noissa veneen virittelyissä. Itse naureskelen ajoittaisille kauhukuvilleni siitä, että olemme merellä hankalissa olosuhteissa ja kaikki innovatiiviset koeratkaisut pettävät samanaikaisesti :D

   Katsotaan nyt mitä kisataan ja millä porukalla ensimmäisenä kesänä. Luulen, että omat mahdolliset kisani ovat pursiseuran pikkukisoja kotikulmilla. Kaveriporukasta on kyllä jo moni ilmoittanut itsensä meidän veneen miehistöön mihin tahansa kisoihin, eli voi olla että mies kisaa äijäporukalla joitain isompiakin kisoja. Kaikki on vielä auki (tiedoksi siis miehistöön ilmoittautuneillekin ;)

   Poista
 3. On kyllä näppäriä ratkaisuja, todella mielenkiintoisia juttuja. Laajentaa mukavasti näkökulmaa lajiin. Ja mitä tulee tuohon kirjoitustahtiin, niin kerta viikkoonkiin on hyvä tahti. Itsekin tulee luettua suht paljon blogeja, niin ennemmin ärsyttää se, että jotkut postaa useitakin kertoja päivässä, vaikkei sitä asiaa sielä edes ole. =) Omaan makuun hieman "hillitympi" tahti on parempi, ja joku postaus/viikko lienee optimi. Toki kukin tavallaan, vai miten se meni.

  Jatka samaa rataa! =)

  -J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Junnu, koitan olla potematta huonoa omaatuntoa harvakseltaan kirjoittelusta.

   Poista