keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Punkkipiikittelyä


Sain viime kesänä punkinpureman ja sairastelin sen jälkeen outoa kuumetta nivelkipuineen ja imusolmuketurvotuksineen. Siitä episodista lääkärireissuineen kirjoitin blogiin jutun Punkkipulmia osa 1 – punkki puree merenneitojakin. Tapahtuneesta tuohtuneena päätin tehdä kaikkeni suojellakseni läheisiäni ja itseäni noilta saariston pieniltä pirulaisilta ja haalin tietopaketin punkkien levittämistä taudeista sekä niiltä suojautumisesta tekstiin: Punkkipulmia osa 2 – tietoa ja käytäntöjä veneeseen.


Aiomme hypellä ulkosaaristossa ensi kesänäkin ja niinpä aloitimme rokoteohjelman. Onpahan sitten yksi huoli minimoitu. Vaikka vain noin 1 % punkeista kantaa puutiaisaivokuumevirusta, on esiintymistiheys kasvussa. Jos tartunnan sattuu samaan, siihen ei ole lääkettä. Puutiaisaivokuume - eli puutiaisaivotulehdus, TBE tai Kumlingen tauti - on pahimmillaan vaarallinen tauti. Se jättää joka kymmenennelle pysyviä neurologisia oireita, mutta onneksi vain noin kaksi sadasta kuolee siihen.
Puutiaisaivokuumeen estorokote pitää ottaa hyvissä ajoin kevättalvella. Pyysin reseptit rokotteeseen meille molemmille omalta terveyskeskuslääkäriltäni. Reseptiin oli kirjoitettu suoraan kaikki kolme rokotetta/henkilö. Hain apteekista ensimmäiset rokotteet, jotka kustansivat 36 €/kappale. Kolmen rokotteen sarja tulee siis maksamaan 108 €/hlö ja mahdolliset pistämisestä aiheutuvat kulut. Kävimme tänään, matkailijoiden rokotuspäivänä, terveyskeskuksessa pistätyttämässä ne. Pakkasin matkan ajaksi jääkaapissa säilyttämäni rokotteet pussiin kylmäpakkauksen kanssa ja ne menivät vähän liiankin kylmiksi - onneksi eivät jäätyneet! Terveyskeskuksessa pistättäminen on ilmaista hupia, mutta rokotteita pistävät tietysti myös yksityiset lääkäriasemat sekä Saaristolääkäreiden Punkkibussi.

 
Perusimmunisaation antava rokotusohjelma on kolmivaiheinen:
1. rokote ajoissa kevättalvella
2. rokote 1 kk (-3 kk) kuluttua ensimmäisestä rokotteesta (90 %:lla rokotetuista on tämän jälkeen suojaavia vasta-aineita ja tämä antaa käytännössä suojan ainakin ensimmäiselle kesälle)
3. rokote vuoden sisällä (9-12 kk) ensimmäisestä rokotteesta
Tämän kolmen rokotteen sarjan jälkeen rokotetulla on vähintään kolmen vuoden suoja.


Tehosterokotteet
4. rokote 3 v. kuluttua perusrokotuksesta (suoja viideksi vuodeksi)
5. ja sitä seuraavat rokotteet 5 v. kuluttua edellisestä tehosterokotuksesta (suoja viideksi vuodeksi)

 
Rokoteajankohdat kannattaa merkitä omaan rokotuskorttiinsa (sellaisen saa halutessaan terveyskeskuksesta) tai vähintään kalenteriin. Rokotus antaa > 95 % suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, mutta muistuksena vielä, että se ei suojaa siltä yleisemmältä punkkien levittämältä taudilta, eli borrelioosilta.


Tämä lyhyt animaatio ohjeistaa punkin oikeaoppiseen poistamiseen. Juuri tuollaista se on: iho venyy ja vanuu, kun punkki pitää kiinni saaliistaan. Aina oikea tietokaan ei auta, kun punkki on lujasti kiinni hankalassa paikassa, mutta tähän mallisuoritukseen on hyvä pyrkiä. 
Jokainen arvioi tietysti tykönänsä oman perheensä riskit saada puutiaisaivokuume. En suoraan kannusta jokaista purjehtijaa hankkimaan rokotetta, mutta asiaa on hyvä harkita.

 

8 kommenttia:

 1. Tämä oli todella hyödyllinen postaus. Mietin juuri, että miten se menikään... Meillä tuo ensimmäinen 3 rokotuksen satsi otettu 2 v sitten, eli vielä tuleva kesä mennään suojalla. Kiitos, säästyin tiedon kaivamiselta :))

  VastaaPoista
 2. Me ollaan meinattu ottaa nämä joka vuosi, mutta ei olla vain saatu aikaiseksi. Mun pitäisi itse asiassa uusia kaikki mun rokotukset tänä keväänä. Inhoan piikkejä ja pistämistä, joten tarttisin vähän ekstramotivaatiota asian kuntoon hoitamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähetän sulle Norppa purjepussillisen reippautta rokotustuokioon :)

   Vielä ehtii ottamaan punkkipiikitkin. Meillä ei ole puutiaisaivokuumeeseen sairastuneita tuttavapiirissä, mutta borrelioosiin sairastuneista kuulee aina ajoittain hurjia juttuja. Ne todellakin motivoivat suojautumaan punkeilta. Tuo punkkipiikki on muuten tosi pikkuinen, eikä tunnu ilkeältä pistettäessä, mutta nyt dagen efterinä tuli puukäsi: pistetty olkapää on kipeä eikä kärsi nostelua.

   Poista
 3. Otin kanssa ensimmäiset kaksi rokotusta tänä vuonna. Meni oikeastaan aika kätevästi, kun Helsingin vene-messuilla oli punkkibussi josta sai kätävästi ekan piikin. Samainen punkkibussi oli sitten reilua kuukautta myöhemmin Meri kutsuu -messuilla, joten meni huomaamattomasti. Kolmas tehosterokotus sitten ensi vuoden messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitpa reipas ja samalla ahkera messumies. Punkkibussissa on siis rokotteet valmiina, ei tarvitse itse hakea reseptillä apteekista?

   Poista
 4. Joo, toimii tosi kätevästi. Bussissa on rokotteet valmiina, joten menee liukuhihnapohjalta. Koko hommaan meni n. 5 min, josta suurin osa ajasta omien tietojen kirjoittamiseen. Hinta yhdellä rokotuksella 50e.

  VastaaPoista