sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Taikasauvalla poijuun

Nyt se sitten tuli - joku aika sitten tilaamamme Robshipin Hook & Moor -taikasauva helpottamaan  rantatumisia. Kyseessä on siis poijuhaka, jonka avulla kiinnitysköyden saa näppärästi vedettyä poijun silmukan läpi ja takaisin veneeseen. Kun köysi on "kaksinkertaisena" kiinni, on lähtiessä enemmän vapautta kulkea helpoimmasta kohtaa. Tätä tekniikkaa on aina käytetty perhepurjehduksillakin Isi-Kipparin ja Äiti-Kipparin kanssa ja kaksin purjehtiessa siitä on varmasti vielä enemmän iloa.  
Valitsimme Hook & Moorin teleskooppivartisesta poijuhaasta tuon lyhyemmän version, jolla on ulottuvuutta 1,14 - 2,0 m. Pidempi olisi saattanut olla vähän painava, mutta sillä olisi ulottunut koukkimaan jopa kolmen metrin etäisyydeltä. Haan mekanismi on looginen, mutta silti se näytti aluksi pieneltä silmänkääntötempulta. Tämä pieni palanen taikaa veneeseen kustantaa noin 100 €.


 Vaihe 1. Kiinnitysköysi (keltainen) on solmittu haan metalliseen lenkkiin ja se on käännetty taakse. Haalla tartutaan kiinnityslenkkiin (poijuun, laiturin kiinnitysrenkaaseen tai knaapiin) ja vedetään hakaa. Tällä venehaalla kiinnitsköyden pujottamine tosin onnistuisi myös työntämällä.
Vaihe 2. Vedettäessä hakaa kirkas metallirengas pyörii ja kuljettaa kiinnitysköyden poijun renkaan läpi.
Vaihe 3. Kiinnitysköysi on tullut poijun renkaan läpi ja poijuhaan silmukka on samalla auennut. Nyt vain vedetään poijuhaka kiinnitysköysineen takaisin veneeseen ja hymyillään tyytyväisenä sitä, miten kehitys kehittyy.Tätä kannattaa silti vähän harjoitella kotona molemmilla lähestymistekniikoilla: hakaa työntäen ja vetäen läpi poijun renkaan läpi. Niissä on pari pientä heinosäätöistä niksiä, joita en osaa tässä selkeästi selittää. Alla vielä Robshipin opastusvideo.

8 kommenttia:

 1. Eii, mistä noita saa, mä olen niin huono poijuhaan kanssa, voisin ostaa itelle vaikka synttärilahjaksi. Kommentoin nyt ekaa kertaa, mutta luetaan tätä sun blogia molemmat miehen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pia, kiitos kommentistasi, aina on kiva kuulla ketkä tätä blogia lukevat :)

   Onnittelut synttäreistä ja tuo itselle osetettu synttärilahja kuulostaa hyvältä! Hook & Moorin poijuhakaa saa tilattua netistä ainakin veneilijän verkkokaupasta: http://www.veneilijanverkkokauppa.fi/robship-hook-moor-venehaka-115300cm-p-4246.html

   Jos on aikaisemmin käyttänyt tavallista poijuhakaa ja "yksinkertaista" kiinnitysköyttä, niin kannattaa myös tarkistaa riittääkö nykyisten kiinnitysköysien pituus tuohon kaksinkertaisen köyden systeemiin.

   Poista
 2. Moi!

  Loistava keksintö, kiitos esittelystä! VIime kesästä olen muuten lukenut blogiasi, projektianne on hauska seurata.

  t. H / virtauslanka.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla H :) Luulen, että projekti suhteen jännittävimmät tarinat kuullaan ensi kesänä, kun opettelemme pitämään tuon veneen lapasessa...

   Poista
 3. Hei

  Me katselimme tuota venemessuilla. Näyttää kätevältä. Luen mielenkiinnolla myöhemmin kokemuksiasi.

  t. ullao

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla,

   meillä on tosiaan nyt samanlaiset taikasauvat perheen molemmissa veneissä, eli sekä meillä "junioreilla" että mieheni vanhempien veneessä. Molemmissa veneissä käytetään tuota kaksinkertaisen köyden kiinnitystapaa poijuun, joten eiköhän tässä ensi kesänä kerry käyttökokemuksia.

   Poista
 4. Kätevältä vaikuttava systeemi, kiitos esittelystä. Täytynee hankkia vielä tuollainen kaiken muun romppeen lisäksi. Olemme lähdössä reissuun maailmalle kesäkuussa, mies epäilee että vene uppoaa kaiken painavan tavaran alla:-) Hommaa voi seurata sivulla http://www.sy-panthera.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maiju,

   onnea suureen seikkailuun, se kuulostaa huikealta! Sitten vaan hammasharjoista varsi katki ym. kekseliästä grammojen tinkimistä, ettei vene uppoa roinan painosta ;) Kiitokset myös linkistä!

   Poista