Sitruunaletut ja kuningatarrahka -reseptillä pienempikin määrä lettuja riittää täyttämään masut makoisasti. Itse en lähtisi liekittelemään mitään veneessä, mutta jos joku uskaltaa sitä harrastaa, niin mikä ettei silloin tekisi myös crepes suzettea alkuperäisen ohjeen mukaan. Oma soveltava ohjeeni perustuu suomalaiseen tyyliin paistettuihin lettuihin, mutta säilyttää ranskalaisuutta letun täytteessä. Viimeisenä on vielä pari muuta ideaa lettujen lisukkeiksi.
Lettutaikinan perusohje
½ tl suolaa
n.1/2 dl sokeria
1 rkl sulatettua margariinia
1-2 kananmunaa
Sitruunaletut (kuva: Yhteishyvä - ruoka) |
2 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria ¼ tl suolaa
2 kananmunaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 prk kuningatarsosetta (Piltti/Bona)
1. Pese sitruuna, raasta sen kuorta ja purista siitä mehua.
2. Sekoita kulhossa keskenään maito, sitruunamehu, sokeri, suola, munat ja lopuksi vehnäjauho.
3. Lisää sitruunan kuoriraaste taikinaan viimeisenä.
4. Anna turvota noin 20 minuuttia.
5. Paista letut tilkassa margariinia
6. Sekoita kuningatarsose vaniljarahkaan ja tarjoa lettujen kanssa. Tällä ohjeella rahkatäytettä tulee reilusti suhteessa sitruunalettujen määrään.
Letut Suzette
1 annos peruslettutaikinaaTäyte
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1 rkl appelsiinitäysmehua
noin ½ dl Grand Marnier tai Cointreau –sitruslikööriä
Pehmennyttä vaniljajäätelöä, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa
1. Tee lettutaikina, anna sen turvota n. 20 min.
2. Valmista täyte: pehmitä voi ja sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuori ja –mehu sekä likööri.
3. Paista letut pannulla.
4. Levitä hieman täytettä jokaiselle vähän jäähtyneelle letulle ja taita ne kahteen tai neljään osaan.
5. Tarjoa letut lämpiminä jäätelön, vaahdotetun vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Päälle voi siivilöidä vielä kevyen lumisateen tomusokerilla ja koristella annoksen raastetun appelsiinin kuorituilla lohkoilla.
Muita lettujen lisukkeita
Tuoremarjat jäätelölläLapsuudenkodissani käytettiin harvoin tavallista hilloa. Sen sijaan tuoreista tai pakastemarjoista tehtiin sokeroitua survosta, johon sekoitettiin pala vaniljajäätelöä. Lettujen kanssa tämä oli suurta herkkua.
Nopeat appelsiiniletut
Appelsiinimarmeladista saa letuille sopivaa lisuketta (4:lle) keittämällä kattilassa 1dl marmeladia ja
Appelsiiniletut (kuva: Pirkka.fi) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti