sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Makeaa venevegeä – lettukestit veneessä

Kevätauringon myötä on ihana jo haaveilla lettukesteistä veneessä. Anoppini kikka on paistaa letut etukäteen kotona ja taitella ne puoliksi ja vielä kerran puoliksi ennen uunivuokaan latomista. Tässä muodossaan ne voidaan lämmittää foliolla peitettynä veneen uunissa. Sitten vaan viettämään kätevää ja kärytöntä lettuhetkeä. Pienelle porukalle letut paistuvat alusta asti veneessäkin. Sokeria ja hilloa on helppo säilyttää aina veneessä, mutta liitän tähän myös muutaman muun idean.


Sitruunaletut ja kuningatarrahka -reseptillä pienempikin määrä lettuja riittää täyttämään masut makoisasti. Itse en lähtisi liekittelemään mitään veneessä, mutta jos joku uskaltaa sitä harrastaa, niin mikä ettei silloin tekisi myös crepes suzettea alkuperäisen ohjeen mukaan. Oma soveltava ohjeeni perustuu suomalaiseen tyyliin paistettuihin lettuihin, mutta säilyttää ranskalaisuutta letun täytteessä. Viimeisenä on vielä pari muuta ideaa lettujen lisukkeiksi.


Lettutaikinan perusohje
4 dl maitoa
½ tl suolaa
n.1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sulatettua margariinia
1-2 kananmunaa

Sitruunaletut (kuva: Yhteishyvä - ruoka)
Sitruunaletut ja kuningatarrahka
2 rkl sitruunamehua
4 dl rasvatonta maitoa
2 rkl sokeria ¼ tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl raastettua sitruunankuorta

 Kuningatarrahka
2 prk vaniljarahkaa
1 prk kuningatarsosetta (Piltti/Bona)

1. Pese sitruuna, raasta sen kuorta ja purista siitä mehua.
2. Sekoita kulhossa keskenään maito, sitruunamehu, sokeri, suola, munat ja lopuksi vehnäjauho.
3. Lisää sitruunan kuoriraaste taikinaan viimeisenä.
4. Anna turvota noin 20 minuuttia.
5. Paista letut tilkassa margariinia
6. Sekoita kuningatarsose vaniljarahkaan ja tarjoa lettujen kanssa. Tällä ohjeella rahkatäytettä tulee reilusti suhteessa sitruunalettujen määrään.


Letut Suzette
1 annos peruslettutaikinaa

Täyte
75 g voita
1 dl tomusokeria
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1 rkl appelsiinitäysmehua
noin ½ dl Grand Marnier tai Cointreau –sitruslikööriä

Pehmennyttä vaniljajäätelöä, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa

1. Tee lettutaikina, anna sen turvota n. 20 min.
2. Valmista täyte: pehmitä voi ja sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuori ja –mehu sekä likööri.
3. Paista letut pannulla.
4. Levitä hieman täytettä jokaiselle vähän jäähtyneelle letulle ja taita ne kahteen tai neljään osaan.
5. Tarjoa letut lämpiminä jäätelön, vaahdotetun vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera. Päälle voi siivilöidä vielä kevyen lumisateen tomusokerilla ja koristella annoksen raastetun appelsiinin kuorituilla lohkoilla.


Muita lettujen lisukkeita
Tuoremarjat jäätelöllä
Lapsuudenkodissani käytettiin harvoin tavallista hilloa. Sen sijaan tuoreista tai pakastemarjoista tehtiin sokeroitua survosta, johon sekoitettiin pala vaniljajäätelöä. Lettujen kanssa tämä oli suurta herkkua.

Nopeat appelsiiniletut
Appelsiinimarmeladista saa letuille sopivaa lisuketta (4:lle) keittämällä kattilassa 1dl marmeladia ja 1 dl appelsiinimehua miedolla lämmöllä noin 5 min. Happamanmakean appelsiinin kaveriksi sopii vispautuva vaniljakastike, kermavaahto tai jäätelö.


Appelsiiniletut (kuva: Pirkka.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti