maanantai 27. huhtikuuta 2015

Kauden 2015 ensipurjehdus


Kaminami ehti odottelemaan tätä päivää kaksi viikkoa pilttuussaan kelluen. Viime lauantaina 25.4. pääsimme vihdoin kauden ensipurjehdukselle. Viime kauden aloitimme loppujen lopuksi vain neljä päivää aiemmin, tosin silloin sattui olemaan lämpimämpää.



Perusjutut toimivat aika mukavasti: kone kävi, elektroninen navigointi piirtyi näytölle eikä George von Gyropilotkaan vaikuttanut tokkuraiselta talvitorkkujensa jälkeen.



Uuden mittarin lisääminen oli aiheuttanut kuitenkin pientä sekaannusta mittareiden väliseen tiimityöhön ja sitä säätäessään Kippari komensi minut saman tien pinnaan luovimaan. Vaikka aurinko välillä pilkisteli, oli lämpöä vain +6 astetta ja vastatuulta 7-9 m/s, puuskissa puhalsi jonkun aikaa 11 m/s.



Meillä oli reivi isopurjeessa, niin ei tarvinnut säätää barduunoitakaan jokaisen vendan jälkeen ja meno oli puuskissa vähän kesympää. Siinä oli aika paljon kaikenlaista muutakin säätöä näin ensipurjehduksella.



Löysin taas rautakaupasta kivat hanskat. Näiden kämmenpuoli on ihanan pehmoista nahkaa ja ne maksoivat Baukkarissa noin vitosen. Syksyllä hyväksi todettua karvalakkia olisin vielä kaipaillut päähäni.



Ehti se Kipparikin lopulta pinnaamaan ja hymistelemään tyytyväisenä. Hänellä oli päällään vain pitkähihainen paita ja fleece, eikä mukamas tullut kylmä. Kai se innostuskin lämmittää tai ainakin vie huomion pois kylmyydestä?



Näimme päiväpurjehduksen aikana kotivesillämme neljä muutakin purjevenettä, horisontissa mahdollisesti vielä pari lisää. 



 Lapanen ilmassa kippailua luoviessa...



Voi se hetki, kun tuntee veneen kannella tuulen kuonossaan ja kaikki arkinen hälinä ja hoppu vaimenee veden ja tuulen kohinaan.




Kävimme pyörähtämässä lähimmässä merikarhusaaressa - Härjänmaankarilla - mutta kello 14 siellä ei ollut ketään. Tämä oli tietysti juuri sitä aikaa päivästä, kun monet juuri siirtyvät paikasta toiseen ja toisekseen tällä kertaa Härjiksellä olisi ollut tuulensuunnan vuoksi aika keikkuvaiset oltavatkin. Mutta oli joka tapauksessa hauska nähdä tuttu saari.



Sivutuuliosuudella purimme reivin isopurjeesta ja saimme heti "päivän kasit" (> 8 kn nopeuden). Kippari myhäili onnenpossuna...



 Loppumatkan laskettelimme kotirännissä myötätuuleen ja nautiskelimme olostamme.



Alla oleva kuva taitaa kertoa enemmän kuin sanat.... Seilasimme 17 mailin päivälenkin ja sen jälkeen olikin vähän kylmän-kelmeä olo... siis minulla - Kippari oli irtautunut kehostaan korkeammalle tasolle, ns purjehdustranssiin. Kotisatamassa tuijotin karhukamujen tyhjiä paikkoja ja mietin miten kivaa heillä mahtaa olla yöretkillään. Pitäisikö sittenkin varustella vene yöretkikuntoon ennen Kihti TwoStaria? Niihin kisoihin on vielä neljä viikkoa aikaa, joten hyvällä tuurilla pääsisi kerran tai kaksi yöretkeilemään ennen niitä...



Mukavaa vappua kaikille! Toivotaan hienoja veneilysäitä!



10 kommenttia:

  1. Uskomattoman aikainen kevätpurjehdus. Mahtoi olla kirpakkaa, mutta varmasti ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihanaa ja tuo paleleminenkin on näköjään suhteellista ja unohdettavissa :D Nyt kun mies oli merellä vähissä vaatteissa, hänellä on paikallaan istuessaankin hiki sisällä.

      Poista
  2. Ihanaa, että pääsitte merelle! Viimeinen kuvasi kertoo kaiken - onnellinen Merenneito :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihanaa!

      Hyvä kun ilmoittelit itsestäsi Vedenneito. Olenkin ihmetellyt, ettei teiltä ole (mukamas) tullut vielä keväällä postauksia, mutta nyt huomasin, että linkki blogiinne on jotenkin mystisesti kadonnut sivupalkistani. Olenkohan sählännyt jotain uudistaessani omaa blogiani vai onkohan teillä blogi uudessa osoitteessa... ? Joka tapauksessa se on nyt lisätty taas tuohon sivupalkkiin :)

      Poista
  3. Olipas iloisia ilmeitä :) Selvästi huomasi, että nautitte, kun pääsitte vesille. Ja vautsi, kylläpä menitte kallellaan! Miten sä pystyit kuvaamaan, ettet pudonnut kyydistä...? :) Me odotellaan vielä kelien lämpenemistä ennenkuin uskaltaudutaan merelle, mutta käydään kyllä rannassa aina fiilistelemässä. Kyllä se kesä sieltä tulee...

    Onko teillä jotain pidempää reissua suunnitteilla tälle kesälle? Meidän miehistö on vielä sen verran junnua, että meille riittää, kun saadaan köydet irti laiturista :) Kaikki sen jälkeen on plussaa...

    t. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vaan on iso onni päästä omalla veneellä merelle. Tuo keulasta otettu kuva oli tosiaan jo vähän haastava ottaa, kun vene oli aika kallellaan. Roikuin keulakaiteessa kyynärtaipeen varassa ;)

      Suomen säät ovat niin arvaamattomia, että kesäiset kelit voivat tulla ihan pian, joten toivotaan että pääsette pian aloittamaan kauden.

      Kesällä meille on tärkeintä päästä vaan merelle, ei ole suuria suunnitelmia minne seilataan. Riippuu vähän vallitsevista tuulensuunnistakin, sivutuuleen on kaikkein kivointa seilata. Muutamat Saaristomeren huippupaikat pitää käydä joka tapauksessa jokainen vuosi: Utö, Isokari, Högsåra jamielellään Jurmokin. Sitten on vielä tietyt suosikkikohteet merikarhusatamista. Mutta kyllä ne Ruotsin merikartatkin tuli varoiksi hankittua tälle kaudelle.

      Poista
  4. Ihania tullemia ja fiiliksiä. Hymy korvissa molemmilla ja tiedän kyllä miksi =D. Taas oli osa sellaista sanastoa, tarvitsisin sanakirjan ymmärtääkseni kaiken =D. Ihanaa vappua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. One se kiva että meitä löytyy iso joukko veneilijöitä, joka tietää tarkalleen tuon fiiliksen ja jotka osaavat olla iloisia myös toisten puolesta :)

      Oho, mikähän sana multa on tuonne lipsahtanut... Ai joo, "barduunat" ovat mastosta veneen perään kulkevat vaijerit (meillä tosin hiilikuitua), joita pitää aina luoviessa säätää senkin vuoksi, jotta purje mahtuu vaihtamamaan "vendoissa" (käännöksissä) puolta. Tuo purjeen "toppi" (yläosa) jää muuten kiinni barduunaan. Kun purje on reivattu pienemmäksi, ei toppi yllä barduunaan, joten sen kun vendailee ilman barduunoiden säätöä.

      Ihanaa vappua teillekin! Toivottavasti kaikki vappauräntä tuli jo eilen.

      Poista
  5. Ihanaa menoa! Mekin pääsimme tänään (3.5.) ensimmäistä kertaa liikkeelle, kun siirsimme Solsidanin Paraisilta Pansioon omalle kesäpaikalle. Aurinko paistoi ja ilma oli kaikin puolin hieno, mutta ihan sairaan kylmää oli. Tuuli on todella kalsea vielä... Kunnon varusteet vaan päälle, niin kyllä sitten tarkenee.
    Terveisin Maarit
    s/y Solsidan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pääsitte vesille. Vaikka onkin vielä vähän kalseaa, niin on se sen väärti. Kotona joskus kuvittelee, että sääennusteen mukaisissa kelmeissä keleissä olisi jotenkin ikävävämpää, kuin sitten todellisuudessa on.

      Poista