maanantai 13. huhtikuuta 2015

Kaminamin vesillelasku ja kauden 2015 uudistukset


Kevät on vihdoin täällä! Kuulin että hurjimmat kotivesien merikarhuveneet ovat olleet yöretkeilemässä jo maaliskuun puolella, vaikka öisin saattoi olla kymmenkin astetta pakkasta. Meidän Kaminami loiskahti uimaan vasta viime perjantaina 10.4. ja masto asennetaan ensi keskiviikkona 15.4. Kaminami asuu edelleen samassa kotisatamassa, Ajolanrannassa - mihin sitä nyt superhyvää vaihtaisi. Kuvasta näkee, että veneen varusteet painavat jonkun verran, kun Namusen harmaata masua näkyy noin paljon tyhjäpainossa.



Viime lauantaina aurinko paistoi taivaan täydeltä ja muutamia muitakin innokkaita purjehtijoita oli saapunut Ajolaan laittelemaan veneitään. Me aloitimme Kaminamin siivoamisen ja pienen fiksailun innostuksen puna poskillamme. Tähtihetkiä oli tietysti istua kannella kaakaomukin kanssa ja suunnitella yhdessä kaikkea. Olin niin onnellinen, että tuli ihan pala kurkkuun. Ehkä olin erityisen onnellinen tästä kauniista vapaudentunteesta siksi, että vielä edellisenä päivänä olin maannut yliopistollisen keskussairaalan osastolla "malariapotilaana". Malariaa ei tietenkään ollut, enkä itsekään niin kuvitellut, mutta kukaan ei myöskään tarkistanut poskionteloitani, joiden vuoksi menin alun perin lääkäriin. Oh - olipas se taas hässäkkä...



Mies on uudistanut Kaminamia tälle kaudelle monilla parannuksilla, joista esittelen tässä nyt tärkeimmät. Takahyttiin on asennettu kaksi kappaletta putkipunkkia. Nyt saamme purjehdusretkillä niihin tavaraa paremmin järjestykseen, mutta punkat tarvitaan myös mahdollisia pidempiä kisoja varten.



Näissä on yllättävän mukava loikoilla. Mielestäni tämä on mukavampi kuin esimerkiksi riippumatto, vaikka testiloikoilussa ei ollut vielä makuupussiakaan käytössä. Punkan laidalla voi myös istuskella tuumailemassa, sitten kun Kipparille tulee taas se hetki, että hän haluaa pohdiskella omissa oloissaan perähytissä jotain aero-hydrodynamiikkaa.



Kaminamille teetettiin talvella hiilikuituinen kisapöytä, joka asennetaan tarvittaessa ison pöydän tilalle. Kisapöytä on juuri sen kokoinen, että sille mahtuu navigointiläppäri ja samalla se suojaa pöydän alla olevia sähkokatkaisijoita ja muuta tekniikkaa. Pöydästä puuttuu vielä asennukseen tarvittavat reiät, joten se on kuvassa varsinaisen pöydän päällä. Kisapöydän ansiosta ei tarvitse varoa että iso pöytä kolhiintuu esimerkiksi otettaessa purjeita alas luukusta. Tietysti sen myötä säästetään myös painossa.



Viime kauden Pyytinkarin kisassa kävi ilmi, että katon läpi tulevien pulttien katkaistut päät ovat turvallisuusriski. Niihin voi lyödä päänsä ja saada ison haavan. Nyt pulttien päät on suojattu rautakaupasta hankituilla tulpilla, jotta ne eivät kolhiinnu purjehtijoiden kovista kalloista - tai toisin päin.



Istumalaatikkoon on lisätty toiset köysipussit kummallekin puolelle. Genaakkerin skuutit ovat aika muhkeat köysiniput ja niitä on nyt helpompi pitää jatkuvasti valmiudessa uusissa pusseissa. Meillä kun tulee vaihdeltua purjeita aika paljon retkeillessäkin. Kaminami saa tälle kaudelle myös uuden "Caribian turkoosin" genaakkerin. Tämä 62 m2 pikkugenaakkeri on suunniteltu koviin sivutuuliin.



Mies yritti ennen joulua ehdottaa, että ostaisi minulle joululahjaksi uuden NKE:n mittarin. Olin tietysti aivan pöyrisynyt ja sain lopulta jotain ihan muuta, mutta tässä se mittari nyt on - Kaminami sai sen joululahjaksi. Vanha mittari siirrettiin uuden tieltä paapuurin puolelle. Uuden mittarin ansiosta saadaan enemmän tietoja näkyviin ja autopilottia voi käskyttää leveäpeppuisen Kaminamin kummaltakin laidalta. Uudessa mittarissa on myös kisaamisen kannalta joitain hienoja graafeja... tai jotain... Toisin sanoen tämä on siis se kauden uusi tekninen lelu Kipparille.




Viime vuonna pääsiäinen oli myöhemmin ja olimme ensipurjehduksella pääsiäispäivänä 21.4. Saa nähdä koska pääsemme aloittamaan tänä vuonna. Vielä tuo kylmän meren yli puhaltava tuuli tuntuu todella raa'alta aurinkoisenakin päivänä. Joko teillä muilla on veneet vedessä?


Ihanaa purjehdus- ja veneilykauden 2015 alkua kaikille!


14 kommenttia:

  1. Jee, kiva, kun blogi jatkuu taas! Kannatti huhuilla :)

    Mastoton purjevene näyttää kyllä varsin hupaisalta - eipä Kaminamiakaan ihan heti tuosta tunnistaisi ;) Meidän vene on vielä tiukasti kuivalla maalla ja pressutkin on edelleen päällä, mutta pikku hiljaa...

    Toivottavasti taudit ovat nyt takanapäin ja pääset nauttimaan keväästä!

    t. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ja huhuilusi sai tosiaan minuun vähän pontta :D

      Hih - Kaminamikin näyttää ilman mastoa tosiaan joltain pulkalta tai kelluvalta lasten vannalta. Onnellisia veneenlaskuhetkiä teillekin - ei tässä varmaan enää kauan mene!

      Poista
  2. Oi, minulla on täällä pala kurkussa kun luin tätä postaustasi! Pystyin todella samaistumaan tunteeseen, melkein tunsin kaakaon maun suussani. Olen niin onnellinen teidän puolesta! Meillä on takapressu vielä pesulassa (perhana) joten ei olla päästy ottamaan venettä esille (kun puolet on avointa tilaa ilman sitä perhanan takapressua). Kyllä täällä jo innosta kihistään ja viikonloppuna vietiin jo tavaroita (vahaa, pesuaineet tms) veneelle valmiiksi. Ihanaa, että kausi on näin lähellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Katinka tuo sun myötäilo1 Veikkaan että me myötäiloisen ihmiset olemme vahingoniloisia onnellisempia ;)

      Oli se liikuttavaa nähdä vene taas vedessä pitkästä aikaa. Miten siihen suhtautuukin kuin perheenjäseneen? nyt kun Namunen on vedessä, ei purjehdustenkaan aloitus voi olla mahdottoman kaukana. Kiva kuulla, että teilläkin on kausi ihan tuloillaan. Toivottavasti saatte pian puhtaan takapressunne. Se veneen laittelu, siivoilu ja tavaroiden tuominen on kyllä myös ihanaa aikaa, kuin matkalle valmistautumista tai uuden kodin sisustamista.

      Poista
  3. Vaude onneksi olkoon, nyt se veneilykausi on sitten jo melkein alkanut teillä. Meidän veneemme pääsee veteen 9.5 (vasta) ja pari päivää siitä mastotalkoot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miksu j

      Meilläkin menee varmaan sinne toukokuun puolelle, ennen kuin yöretkeilemme, mutta olisi kiva päästä päiväpurjehduksille aika pian. Kaikki riippuu säiden ja vapaa-ajan yhteensopivuudesta...

      Poista
  4. Meillä on vielä (jälleen kerran) vähän rempat kesken veneellä... mutta optimistisesti ollaan suunniteltu, että josko äitienpäivän tienoilla saisimme veneen vesille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aika lähellä se on Pia teilläkin. Eikä näistä keleistä oikein tiedä, voi olla että mekin käymme huhtikuun aikana vain silittelemässä ja varustelemassa Kaminamia - vaikka kivaahan sekin on.

      Tsemppiä remppahommiin!

      Poista
  5. Ihanaa! Namunenkin pääsi jo viileään veteen odottelemaan huomista maston asennusta :) Tästä se sitten taas alkaa, uusi kausi, jee!!
    Meidän paatti laskettiin tänään ja kyllä minulla suupielet olivat vähintään korviin saakka sekä tunteet pinnassa kun näin sen taas pitkästä aikaa omassa elementissään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut Ansku kauden avauksesta!

      On se jännä miten omaan veneeseen kiintyy niin, että muun muassa kaikki tällaiset vesille lasku ja nosto-hetket ovat niin liikuttavia :) Onneksi toiset veneilijät ymmärtävät, jos sattuu vähän kyynel tirahtamaan...

      Poista
  6. Ihanaa, kohta pääsette merelle! Toivotaan ilmojen lämpeämistä ja suotuisia tuulia Kaminamille. :)

    Aava laskettiin vesille viime lauantaina (!!!) ja heti piti päästä merelle, kun sen verran lämmin ilma sattui laskupäivälle.

    P.S. Kipparit ja "lelut"... Täälläkin on Aava saanut kaikenmoista uudistusta kevään aikana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vedenneito ja lämpöisiä ihania päiviä merellä myös teille!

      Niinpä: kippareilla pitää olla aina teknisiä virikkeitä... Luulevat vielä että me neidot olisimme niistä melkein yhtä innostuneita :D

      Poista
  7. Tuo hiilikuituinen kisapöytä on hieno! Onko se toiminut käytännössä suunnitellusti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei valittamista :) Sen päälle kiinnitetään vielä hiilikuituinen "tarjotin", joka pitää navigointiläppärin paikallaan. Tuo pöydän vaihto kisoihin on tosiaan ollut hyvä ratkaisu, ei tartte sitten varoa sitä isoa pöytää...

      Poista