perjantai 2. tammikuuta 2015

Lappoon kaatosade ja haikarat yöpuulla


Torstaina 14. elokuuta tajusin miten lähellä Ahvenanmaa meitä onkaan. Olimme yöpyneet ukkosyön kotisatamassamme Ajolassa ja siitä purjehti tuona päivänä kuudessa tunnissa (35,5 M) Ahvenanmaan Brändön-saaristoon kuuluvaan Lappooseen.Alkumatkan luovimme, mutta sivutuuliosuudella pääsimme vähän nauttimaan vauhdistakin. Peräaalto irtosi Kaminamista kun vauhti läheni yhdeksää solmua.
Tunteeko joku muuten tämän Tommosholmin tornitalon tarinaa? Se on merkitty pelkästään tornina merikarttaankin. Olisikohan tuo talo rakennettu tornin ympärille myöhemmin?Puh-huijaa... hiljaisella myötätuuliosuudella ehti huilaamaan. Ukkosyöt vievät mehut ihmisestä ja merenneidostakin.Lappoossa oli elokuun arki-iltana hyvin tilaa. Alkuillan yleisellä saunavuorolla olimme molemmat yksin naisten- ja miestensaunoissa.Pian alkoi kova puuskainen tuuli ja Kippari kiiruhti saunalta kiristämään Kaminamin peräköyttä. Samalla alkoi rankkasade ja salamat leiskuivat synkällä taivaalla. Vettä tuli niin ettei meinannut eteensä nähdä. Kaminami oli parkissa pitkän laiturin päässä ja sinne juostessani kastuin läpimäräksi, ellen jopa vielä vähän märemmäksi. En kuitenkaan onnistunut hyppäämään veneeseen, sillä tuuli painoi Kaminamin nenän kauas laiturista. Miehen voimat eivät riittäneet vetämään venettä hetkeksi lähemmäksi. Juoksin sateessa takaisin saunalle ja kastuin lisää, jos se oli enää mahdollista.Kun tuuli aikanaan vähän helpotti, tuli mies hakemaan minua saunalta. Juoksimme taas kaatosateessa veneelle, kun näimme ruotsalaisveneen lähestyvän laituria. Jäimmekin laiturille auttamaan sen rantaan. Senioripariskunnan rouva tärisi heittäessään keulaköysiä ja kertoessaan hurjista ukkospuuskista, joissa olivat seilanneet Lapposeen. Kannatti kastua vähän vielä lisää, sillä nämä matkaajat olivat jo niin väsyneitä ja säikähtäneitä, että ottivat todella kiitollisena pienen apumme vastaan. Veneessä ripustelimme vaatteitamme joka paikkaan kuivamaan lämppärin puhalluksessa. Pakko sanoa, että elämys se on tämäkin. Oli ihanaa saada kuivat vaatteet päällensä ja villasukat jalkaan. Lisäksi olin hurjan onnellinen ruotsalaispariskunnan puolesta, että he pääsivät lopulta turvallisesti perille.Ehkä vähän sangriaa, tomaattimunakasta, parsa-mozzarellasalaattia ja hyvät kirjat sateen ropinan seuraksi?Sateen loputtua liiteli vielä iltahämärissä useiden kymmenien harmaahaikaroiden parvi yöpymään sataman ympärille. Olosuhteet, varusteet ja osaaminen eivät niiden kuvaamisessa kohdanneet, mutta nämä surkeat kuvat herättävävät ainakin omat muistomme. Luulimme näitä isoja lintuja ensin kurjiksi, mutta myöhemmin blogin lukijoiden vinkeistä ja kuvia suurentamalla totesimme, että kyllä nämä haikaroita ovat. Oli ensimmäinen kerta, kun näimme niitä tällaisena suurena parvena. Yhtään nyyttiä ei tämäkään joukko meille tiputtanut.


Illalla ihailimme maisemia ja katsoimme netistä pari jaksoa hyväntuulista Solsidania. Onneksi sää tyyntyi illaksi ja saimme vihdoin nukuttua paremmin. Aamulla heräsimmekin sitten jo kuudelta kovaan rapinaan: joku oli kannella...Tähän väliin oikein mukavaa vuodenvaihdetta 
ja onnea uudelle kaudelle 2015!


12 kommenttia:

 1. Ihanaa aloittaa vuoden viimeinen päivä lukemalla tätä sinun blogia =). Kyllä niin pystyin tuntemaan, miltä tuntui saada kuivat vaatteet kunnon kastumisen jälkeen päälle =D. Ja tietty villikset! Ja arvaas jännitänkö nyt sitten, että mikä se teidän kannella oikein rapisi? Arvaus, oliko orava vai joku koira toisesta veneestä =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhh... veikkauksesi ei osunut oikeaan, mutta ensi vikonloppuna sitten selviää mikä rapisi kannella ;)

   Poista
 2. Voi että miten hienoja nämä sinun matkaraportit ovatkaan! Ja nyt saatiin vielä oikea jatkojännäri ;)
  Kova rapina kannella? Joku lintu kenties, vai kissa? Tuskin maltan odottaa kuulevani vastauksen =D
  Tähän väliin toivotan Oikein mukavaa vuodenvaihdetta sinullekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku ja sunnuntaia selviää rapistelijat :D

   Poista
 3. Olisiko nuo oudosti käyttäytyvät kurjet haikaroita, harmaahaikaroita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi - ON!
   Nyt kun noista valokuvista pääsi suurentamaan, sain vinkkisi ja katsoimme vielä kuvia saaristolaiskamujemme kanssa, niin päädyimme harmaahaikaroihin. Näin sitä oppii erheiden kautta tunnistamaan linnun kerrallaan :D Nyt piti tehdä aika paljon muutoksia postauksen tekstiin ja jopa vaihtaa otsikkokin haikaroiden mukaan. En ole koskaan nähnyt niitä tuollaisena suurena parvena - taisivat pitää jo kokoontumisajoja muuttomatkaa varten.

   Poista
 4. Moi, tuo Perkalan etelä päässä oleva torni on vanha lentomajakka ja rakennus on vasta hiljattain sen juureen noussut. Kiitos kivasta blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi tiedosta!

   Googlaamalla löysin jonkun maininnan lentomajakasta, mutta en ollut vielä ihan varma, voisiko se olla juuri tuo. Kiva kuulla myös, että rakennus sen yhteydessä on ihan uusi. Siinä on komea huvila hienolla paikalla!

   Poista
 5. Hyvää Uutta Vuotta! Hyvää vauhtia kohti kevättä ja uutta purjehduskautta kohti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys! Nyt tuntuu jo siltä, että miten tässä ehtii elää sitä kaikkea muuta elämää ennen huhtikuuta ja seuraavaa kautta ;)

   Poista
 6. Kiitos mukavasta piipahduksesta loppukesän tunnelmiin. Täytyykin tutkailla enemmänkin noita sinun ruokajuttujasi, kun niin herkullisen näköisiä kasvisruokia on usein Kaminamissa tarjolla :)

  Onnea ja myötäisiä tuulia vuodelle 2015 toivottelee Aavan miehistö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, kesälöä ei yksinkertaisesti ehtinyt postaamaan kaikista reissuista. Mietinkin ensin, että pilaako kesäisistä purjehdusreissuista postaaminen jonkun joulu- tai talvifiilikset, mutta halusin joka tapauksessa tallentaa nuo tarinat. Nyt ylöättävän moni onkin ilahtunut päästessään haikailemaan kesää näiden juttujen myötä, mikä on ollut mukava yllätys.

   Hyvää uutta kautta ja upeita hetkiä vesillä myös teille! :)

   Poista