maanantai 18. elokuuta 2014

Åland Runt - Maarianhaminan ihanuuksia


Heinäkuun viimeisellä viikolla käytimme pari päivää Maarianhaminasta nautiskeluun: hyviin ravintoloihin, kaupunkielämään ja pariin mielenkiintoiseen nähtävyyteen. Aamulla joimme veneessä vain kupposet ja suuntasimme heti ystäväni suosittelemaan kahvilaan aamiaiselle. Lounasaikaan sinne on jo kuulemma hurjat jonot. Miksi syödä puuroa, jos voi saada kakkua?Bagarstugan Café & Vin tarjoaa kakku-kaffettelua ja lounaita noin vartin kävelymatkan päässä Länsisatamasta ja aivan Itäsataman kupeessa, kävelykadun sivukadulla (Ekonomiegatan 2). Sieltä löytyy viihtyisiä tiloja sekä sisältä että aamuaurinkoisen terassin puolelta.Tässä on aamiaiseni... tai siis muhkea pala tästä. Muillekin ruokavammaisille tiedoksi, että gluteenittomien leivonnaisten valikoima oli jättestort!Mikä ihana aamu! Kipparikin löysi mieluisan kakun, mutta näin aamusta hän joi sen kanssa terveellisen smoothien lonkeron sijaan. Samalla sisäpihalla on muuten värikäs taidelasipaja ja myymälä.Kävelyretket Maarianhaminan keskustan leppoisassa tunnelmassa maistuivat kesälle. Hauskinta oli se, että tarjonta täällä oli enimmäkseen muuta, kuin isojen ketjujen kauppoja ja ravintoloita. Saimme keskustan pienestä marketista täydennettyä ruokavarantomme veneeseen, mutta keskustan ulkopuolella olisi ollut myös jättimarketti Kantarellen (Nya Godbyvägen) sekä isompi ostoskeskus Maxinge (Sparvägen 1, 5 min autolla keskustasta).En olisi hätkähtänyt vaikka Peppi Pitkätossu olisi ratsastanut täplikkäällä hevosellaan vastaan tässä ympäristössä.Kuumana kesäpäivänä oli vilvoittavaa kävellä Esplanadin lehväkatoksen alla Länsisatamasta kaupunkiin ja takaisin. 
Länsisataman ÅSS:n Paviljongenin ruoka on hyvässä maineessa. Söimme siellä maukkaat lounaat. 
Merenkulkumuseo ja Pommern-laiva sijaitsevat myös Länsisatamassa ja lounaasta kylläisenä ne oli mukava kierrellä. Merenkulkumuseon näyttely oli koottu mielenkiintoiseksi ja siellä oli todella paljon nähtävää. Sitä voi suositella kaiken ikäisille. Itseäni kiinnostivat eniten Ahvenanmaan laivanvarustuksen loistelias historia, elämä purjelaivoissa, laivojen kauppamatkojen eksoottiset tuliaiset kaikilta maailman kolkilta ja toinen maailman kahdesta säilyneestä aidosta merirosvolipusta.
Pommernia pidin tähän mennessä kokemistani purjelaivanäyttelyistä parhaana. Siellä pääsi tutustumaan melkein joka paikkaa, opastaulut olivat informatiivisia ja esineistöä oli paljon näytteillä. Lisäksi non-stop pyörivä filmi Pommernin retkistä maailmalla oli huikea - seurasin niitä seikkailuja pala kurkussa. Merenkulkumuseon ja Pommernin kierrettyämme olimme jo aika väsyneitä ja nälkäisiä. Illallisen söimme Merenkulkumuseon yläkerran Nauticalin terassilla ilta-auringon valaisemien satamanäkymien äärellä. Terassille voi mennä rennosti shortseissakin, mutta Nauticalin sisätilat ovat fine dining -aluetta ja siellä on eri ruokalistat. Sangriakannu kuuluu kesään ja on riittävän mietoa meikä-merenneidolle.Ruoka ja palvelu oli hyvää Nauticalin terassillakin. Hymyilytti vähän, kun umpiruotsinkielinen tarjoilija yritti mieliksemme puhua vähän suomeakin, vaikka me puhuimme hänelle ruotsia.Vaikka Länsisataman rannassa on useampi ravintola terasseineen, olivat yöt rauhallisia. Hikisen päivän jälkeen oli mukava päästä suihkuun ja istua takakannella sopivan lämpimässä illassa.


5 kommenttia:

 1. Kiitos tästä kuvamatkasta Ålandiin, kesän tuntu välittyi kuvista ihanasti. Ehkä ensi kesänä tai sitten joskus mekin päästään tuonne Aavalla tai haaveiden Aava II:lla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi toivottavasti pääsette ja mielellään vielä Aava II:lla. Vaikka saaristomerelläkin on monia kivoja juttuja, niin Maarianhaminassa ja ylipäätään Ahvenanmaalla on oma kansainvälinen tunnelmansa.

   Poista
 2. Itse asiassa Uiva -venenäyttelystä löytyi Aava II. Ongelmana oli vain rahoitus, kun paatin hinta oli liki 500 000€... mutta siinä ois kyllä ollut kaikki, mitä tarvittaisiin (ja enemmänkin). Kippari vähän jarrutteli, kun ehdotin talomme (+ muuta) myyntiä vaihtokaupaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää olla haaveita ja usein asiat järjestyvät haaveiden suuntaisesti tavalla tai toisella (kotia uhraamatta) ;)

   Poista
 3. Kumma kippari .. elämänsä tilaisuus meni ohi. Väärää merkkiä kenties ...

  VastaaPoista