tiistai 12. elokuuta 2014

Åland Runt - kansainvälistä tunnelmaa Kökarin Sandvikissa


Toisen lomaviikon sunnuntaina aloitimme "Åland Runt" -minikiertueemme Ahvenanmaalla. Tuulet olivat suotuisat seilata Kökarille, Sandvikin satamaan. Tuuli jäi heikoksi, 2-3 m/s, loppumatkasta 4,5 m/s, mutta se puhalsi onnekkaasti sivulta. Pääsimme taas liitämään code zerolla hyvää matkavauhtia, 6-7 solmua, joskus sen ylikin. Kevyt tuuuli ja hyvä vauhti on toteutuessaan mahtava yhdistelmä - aina se hymyilyttää.Ei se purjehtiminen mitään ydinfysiikkaa ole, mutta muutama naru pitää osata virittää... Kippari puuhaili uuden skuutin codeen, joka vei skuuttipisteen alas ja taakse siinä vaiheessa, kun tuuli tiukemmasta kulmasta. Näin code saatiin toimimaan hyvin vielä käyttöalueensa rajoillakin."Anna coden olla syypää sun hymyyn"...Helteiden myötä satamien valinnasta on tullut yhdenlaista bingoa. Näimme matkan varrella laajoja levälauttoja ja aiemmin s/y Charlotan kippari Marko oli blogannut, että Sandvikissa oli hirveästi levää (linkki s/y Charlotan postaukseen). Kökarissa on kuitenkin kolme mukavaa vierassatamaa, joten plan B ja C oli olemassa jos satama-bingossa ei onnistaisi. Vasta loppumatkalla jouduimme laskemaan coden. "Kökarin rännissä" keikuimme luovien 9-10 m/s puuskissa, kun vastaan lasketteli myötätuulessa Kaminamin kisakumppani DatWorEt.Bingo! Sandvikissa ei ollut enää levää. Elettiin heinäkuun viimeistä viikkoa ja satamassa oli runsaasti tilaa kello 13.00, kun rantauduimme.Satamatoimiston kauppa oli herkullinen pienine purnukoineen ja paikallisine tuotteineen. Herkullisia olivat myös vuokrafillarit, joita oli riittävästi.
Kahvilan terassilla aurinko antoi ottamattakin. Siinä meni kaffeet ja pala (gluteenitonta) bakelssia sekä paikalliset siiderit. Satamassa palvelu oli hyvää ja erityisen ystävällistä. Suihku- ja wc-tilat ovat modernit ja siistit. Yhteiskeittiössä voi laittaa ruokaa ja tiskata. Sieltä löytyy uunit, liedet, jääkaappi ja tiskialtaat. Oli ihanaa tiskata vaihteeksi ilman vesien lämmittelyä veneessä ja tiskivesien kantamista maahan imeytettäväksi.Sataman syvät paikat tulivat kello 17 täyteen. Itse asiassa niin täyteen, että kelluimme T-laiturin päässä yhtenäisenä tiiviinä lauttana, kun tuli aaltoja. Viimeisen veneen ahtautuminen kahdeksanneksi tähän lauttaan aiheutti järjestelyjä ja vähän närää muissa veneissä. Ymmärrän että he olivat epävarmoja vapaiden paikkojen syvyydestä. Omassa poijussamme oli meidän lisäksemme kaksi muuta venettä kiinnitettynä. Järjestelyjen aikana puhuin ruotsia paapuurin puolen naapurillemme ja englantia styyrpuurin naapurillemme. Kaiken kaikkiaan Savdvikissä oli paljon ruotsalaisia, virolaisia ja suomalaisia. Itämereen ihastunut naapuripariskunta oli seilannut tänne Englannista saakka, ties jo kuinka monennen kerran. Heidän tarinoitaan oli hauska kuunnella.Muutama vene jäi Sandvikin lahteen yöksi ankkuriin.Olipa onnekasta, että sadekuurot tulivat yöllä, jos kerran olivat tullakseen. Yksi virolainen vene rantautui satamaan pimeässä, kello 01 aikoihin. Satamassa jo ennestään ollut virolainen miehistö meni vastaanottamaan sen sateessa: valaisivat taskulampulla sopivaa poijua sekä laituria, antoivat hauskankuuloisia ohjeita ja ottivat köydet vastaan.
Aamulla Ahvenanmaan aurinko kuivatti sadepisarat veneiden kansilta. Meillä oli kello herättämässä ennen seitsemää ja 7.50 irroitimme jo köydet rannasta, sillä edessä oli yli 50 mailin legi ulkokautta Maarianhaminaan.


6 kommenttia:

 1. Olipa jälleen ihania kuvia! Paikka näyttää todella hurmaavalta ja nuo fillarit, ihan oikeasti näyttivät herkullisilta =D. Olisivat voineet olla leivoksia. Kun näitä sinun postauksia lukee, alkaa niin tekemään jälleen mieli merelle, vaikka ei ole kauaakaan kun siellä neljä viikkoa putkeen olimme =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka :)
   Niinpä, fillarit voisivat olla vaikka värikkäitä macaronseja. Saako siitä merellä olemisesta koskaan ihan tarpeekseen?

   Poista
 2. Yhdyn Katinkan kommenttiin ihania kuvia, joita katsellessa mieli tekee merelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kuvien myötä pääsee ainakin nojatuolimatkalle merelle, jos ei tähän hätään pääse sinne ihan livenä.

   Poista
 3. No oli teillä varsin erilainen käynti kuin meillä. Se haju vaan vei fiilikset ja hyvät asiat unohtuivat. Tuo pieni kauppa oli todella kiva ja mielestäni kohtuuhintainenkin. Vaimo oli todella iloinen kun palasin kaupasta veneelle ison tuoreita vihanneksia täynnä olevan pussin kanssa. Mekin haaveillaan Åland runtista ensi kesälle. Saitteko te 3 m/s tuulessa 6 - 7 solmua nopeutta? Mikä Kaminamin purjepinta-ala/uppoumasuhde on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Sandvik oli todella kiva satama, mutta kyllä haiseva levä varmasti pilaa ilon. Se levän haju ei ainoastaan ole paha, vaan ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa päänsärkyä ja/tai pahoinvointia. Toivottavasti teillä on siellä paremmat oltavat ensi kerralla. Tämä meidän Åland Runt kesti vain neljä päivää, mutta purjehdimme sen siis ympäri ja olikin kiva mennä välillä avoimemmilla vesillä, vähemmän oikukkaissa tuulissa.

   Kaminami tpsiaan kulkee 6 solmua 6 solmun sivutuulessa 72 m2 codella. Tuohon uppouma-pinta-alasuhteeseen meillä ei ole äkkiseltään vastausta ja se on Kipparin mukaan monisyinen juttu. Jospa saisin kirjoitettua siitä myöhemmin syksyllä postauksen...

   Poista