maanantai 27. helmikuuta 2017

Veneruokaa: voiko jauheesta saada maistuvan omeletin?


Otin projektiksi kokeilla kevään aikana uusia veneruokia, joiden tarvikkeet säilyvät veneessä tarvittaessa pitkäänkin. Viime kauden lomapurjehduksilla tuli syötyä paljon satamien ravintoloissa, koska se on helppoa, haluaa tukea osaltaan palveluiden olemassaoloa ja on tietysti mukava nauttia paikallisesta tunnelmasta. Käytännössä söin perunaa ja salaattia, koska tämä gluteeniton-vähälaktoosinen-kasvisruoka on ymmärrettävästi aikamoinen haaste monissa vierassatamissa. Aina se sydäntä lämmittää, kun henkilökunta ei koe asiaa ongelmana, vaan toteuttaa jotain yksilöllistä. Toisaalta siihenkin pitää varautua, että syö veneessä.

Ensimmäisenä kokeiluun päätyi Terra Veganen munaton omelettijauhe. Tämä sopii siis myös vegaaneille ja on samalla gluteeniton. Ostin tämän Vegekaupasta ja kaikkien saataville tämän tuo Vegekaupan verkkokauppa. Pakkauksesta tulee ainakin 4 aikuisen annosta, jos omelettiin laittaa vähän höysteitä ja sen kylkeen salaatin, perunaa tai vastaavaa.


Sekoitin taikinan perusohjeen mukaan, jossa sekoitussuhde on: 4 rkl ainesta + 4 rkl vettä. Tosin meille kahdelle tein nelinkertaisen annoksen (16+16 rkl). Annoin "taikinan" turvota kulhossa ohjeen mukaan, mutta se jäi huolestuttavan liruksi. Epäilin jo ohjeen paikkansa pitävyyttä, mutta päätin että tällä mennään. Seoksessa on itsessään vähän suolaista makua, joten lettutaikinaa tästä ei saa muokattua (sitä varten on olemassa vegaani kananmunaa korvaava jauhe).

Maustoin taikinan vielä omaan itämaiseen tapaani: ruokalusikallisella sweet chili saucea, tilkalla soijakastiketta ja pienellä ripauksella sokeria. Paistoin pannulla pieneksi pilkottua sipulia sekä paprikaa ja hulautin omelettiseoksen päälle. Seos hyytyi sittenkin pannulla ja lisäsin pinnalle vielä juustoraastetta ja lehtipersiljaa. Omeletti kypsyi nopeasti keskilämmöllä, mutta sen hieman venyvä rakenne yllätti vähän syödessä.



Tästä sai hyvin maistuvan annoksen ja pussillinen omelettiseosta pääsee Kaminamin ruokakaappiin koko kauden säilyväksi ateriavaihtoehdoksi. Proteiinia tässä on lisätyn veden kanssa laskettuna 4,6 g /100g (kananmunassa on huimat 38 g/100g). Toisaalta vege-omelettijauheessa on mukavasti kuitua ja energiaa suunnilleen saman kuin vastaavassa määrässä kananmunaa. Tämä ei siis ole mitään epäruokaa, vaan ihan oikeaa luomu-laatuista ravintoa kompaktissa veneilyynkin sopivassa muodossa. Suosittelen!


Mukavia kevättalven päiviä kaikille!



5 kommenttia:

  1. Munaton omeletti, jopas nyt jotakin! Tämä oli kiinnostava postaus, eli aion ehdottomasti kokeilla tuota. Mekin saaressa mietimme ruokavarantoja aikalailla vene-elämän kaltaisesti: kuivakaappi täytetään ennakoiden, koska pitkiksi ajoiksi pitää olla kaapissa purtavaa. Yleensä kaikki tällaiset valmisteet sisältävät maitojauheita ym. keinotekoista, joita yritän välttää, joten jos tuosta vegaaniomeletista saa kasviksilla tuunaamalla maistuvan, se on olemassolonsa ansainnut :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman asian olen harmikseni todennut useimpien kuivatavaraksi luokiteltavien ateriavalmisteiden kohdalla: maitoa ja etenkin vehnää on ihan kaikessa ja siihen päälle paakkuuntumisenestoaineet ym. jutut, joita ei halua elimistöönsä.

      Kiva jos tästä oli hyötyä sinne saaristotiluksillekin :) Lisää kuivamuona-aterioita on tulossa tässä kevään aikana blogiin testattavaksi.

      Poista
  2. Herttinen sentään, munaton omeletti?! Tätähän täytyy kananmuna-allergikon testata, kuten myös mainitsemaasi jauhetta. Kiitos siis älyttömästi tästä vinkistä!
    ps. syön veneessä - enkä ravintolassa, on niin tuttua. Symppaan täysiä "kohtalotoveria"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postauksesta oli hyötyä sullekin! Tuo omelettiaines on siis sekä munaton, gluteeniton että maidoton ja lisäksi luomu ja vegaani. Sopii sen myöt aika monelle.

      Poista
  3. Tämä olikin hyödyllinen postaus meillekin, koska en jotenkin tullut edes ajatelleeksi, että ennne kauden alkua voisi testata veneruokia jo kotona. Itsekin tykkään nykyään suosia yhä enemmän vegaanituotteita, vaikka sekäsyöjiä ollaankin, mutta mielummin käytetään täysin maitoproteiinittomia ja kauramaitotuotteita.

    Viime kauden sillä pidemmällä reissulla meillä oli monenmoista kuivamuonaakin mukana veneessä, mutta lopulta syötiin todella usein saariston ravintoloissa; monissa oli niin herkullisia ruokia ettei raaskittu jättää kokeilematta. :D

    VastaaPoista