tiistai 14. helmikuuta 2017

Venemessut 2017: kiinnostavia juttuja


Kävin venemessuilla viime lauantaina 11.2., tapasimme pienellä hauskalla bloggaajaporukalla, juttelin muiden tuttujen kanssa ja kiertelin innostuneena katsomassa messutarjontaa. Veneemme on tässä vaiheessa aika hyvin varusteltu, mutta joitain houkutuksia löytyi Kaminamillekin. Itsellemme hankimme jotain pientä ja lisäksi messut tarjosivat mielenkiintoista ohjelmaa. Palaan tällä viikolla vielä uudella bloggauksella messuilta muodin ja veneen sisustuksen -teemalla.Ilmatäytteiset kajakit

Ensimmäiseksi innostuin ilmatäytteisestä kajakeista. Meille on selvää, että emme ota kumivenettä Kaminamin perään laahausankkuriksi, eikä meillä ole sille oikein tilaa veneessäkään. Olemme joskus käyneet melontakurssin ja vuokranneet kajakkeja matkoilla luontoretkeilyyn ja se on ollut todella kivaa. Jo pitkään on hautunut ajatus, että tällä 2,3 syväyksellä olisi hyvä olla joku peli, jolla pääsisi rantaan, jos ankkuroituu tai jää haalauspoijuun. Joskus olisi kiva myös tutkia matalia saarten sokkeloita meloen. Messuilla sain Marinekaupan osastolla hyvän kokonaiskuvan ilmatäytteisten kajakkien tarjonnasta.Esittelijän mukaan kajakit voidaan jakaa kolmeen ryhmään:"rantalelut" ja veneestä rantaan siirtymiseen soveltuvat kajakit (hinnat noin 200-250 €), päiväretkikajakit (noin 350-600 €) ja retkeilykajakit (noin 350-1000 €). Valikoimista löytyy myös inkkarikanoottimalli. Monikäyttöisyyden nimissä meille sopisi tuollainen päiväretki-tasoinen kaksipaikkainen kajakki. Esimerkiksi alla oleva Sevylor Madison Premium, johon mahtuu saunakassikin mukaan (messutarjouksena 499 €). Hankinta on meillä tuumailussa.
Käytettävyyden osalta ilmatäytteiset kajakit ovat kuulemma lasikuituisia merikajakkeja vakaampia. Pakattuna tällainen vaatii tilaa matkalaukun verran ja sopisi meillekin perähyttiin. Ilman täyttö vie kuulemma alkuun kokemattomalta 15-20 minuuttia ja kokeneelta muutaman minuutin. Kuulostaa hyvältä!Led-soihtu

Led-soihdut on hyväksytty nyt virallisesti korvaamaan osittain pyroteknisiä soihtuja katsastusvarusteena. Samalla omat soihtumme ovat sopivasti vanhenemassa. Niinpä kävin Marnelan osastolla tutustumassa jo aiemmin vuoden veneilytuotteeksi valittuun ja monia innovaatiopalkintoja saaneisiin Odeo Flare mk3 -ledsoihtuihin. Itseäni huojentaa ajatus siitä, ettei mahdollisessa merihädässä, kahden hengen miehistöllä ja hätääntyneenä, tarvitsisi käsitellä kuumuutta, liekkejä tai räjähteitä sisältäviä turvallisuusvälineitä. Varsinkin kun pienellä miehistöllä on kriisissä paljon tekemistä. Led-soihtu palaa yhtäjaksoisesti noin viisi tuntia ja näkyy joka suuntaan jopa kolmen mailin päähän. Veteen pudotessaan se kelluu. Vaikka hinta on kertahankintana melko arvokas (messutarjous 110 €), niin soihtu on pitkäikäinen, kunhan vaihtaa niitä AA lithium -paristoja. Tätä voi veneilykauden ulkopuolella pitää turvalaitteena myös autossa tai retkillä. Yahting Monthly on testannut tuotteen pilkkopimeällä merellä ja siitä löytyy hyvä video Youtubesta. Olen itse aika vakuuttunut tästä tuotteesta.Purjehtijan polvisuojat

Olen jo aiemmin vaahdonnut blogissa polvien ergonomiasta veneessä. Nyt kun erilaisista polvisuojista on kokemusta, niin olen todennut että maksimaalisen suojan antava polvari ei ole käytettävyydeltään välttämättä hyvä. Kevyemmät tanssiin tarkoitetut polvisuojat taas estävät jo verenkiertoa, kun alla on muutama kerrasto ja polvet ovat suurimman osan ajasta koukussa eikä suojissa ole säätövaraa. Tämän vuoksi polvarit eivät ole minullakaan olleet koko ajan käytössä. Onneksi Sailtechin osastolla pääsi kokeilemaan Spinlockin polvisuojia ja ne tuntuivat juuri sopivilta kompromissituotteilta, joita tulisi varmaan säännöllisesti käytettyä. Näissä on kevyehkö suoja polville, mutta ne ovat säädettävät, kevyet ja mahtuvat hyvin vaatteiden alle. Muotoilu on suunniteltu polvilla työskentelyyn, eli ulkopinta ei ole mikään liukas pallo. Messutarjoushinta näille oli 34 € (normaalisti 45 €). Koska ehjien polvirustojen hinta on korvaamaton, niin ostin tietysti.Vedenpitävät hanskat ja sukat

Sailtechin osastolla oli myynnissä myös purjehduskaverin kehumia Sealskinz hanskoja ja sukkia. Ne ovat hengittäviä, mutta vedenpitävä kalvo pitää kuivana ja suojaa tuulelta. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä purjehtiessa on juuri käsien (ja kasvojen) paleleminen iso ongelma. Hanskojen kastuessa sateessa ja tyrskyissä ne eivät juuri lämmitä. Kokeilin näitä vedenpitäviä hanskoja ja niissä on tietysti pientä kankeutta ja purjehtijan usein tarvitsemat sormenpäät ovat peitettynä. Toisaalta kohmeiset sormet eivät ole sen näppärämmät kuin hanskasormet. Arvioisin, että nämä kädessään pystyy ainakin pyörittämään vinssiä ja avaamaan vinssinvapauttajan, vaikka ihan tarkimpiin hommiin hanska on otettava pois. Mies haluaa myös Sealskinzin vedenpitävät sukat. Sekä hanskojen että sukkien messuhinnat olivat noin 50 €.Tietoa ja lomapurjehdushaaveita

Tuulet ovat vieneet Kaminamia tähän mennessä muille vesille kuin Viroon, mutta ensi kauden tuuliin on jo hyvä varautua keräämällä esitteet Viron veneilykohteista ja satamista.Kyläily Ramdatassa

Kävin tutustumassa Ramdataan ja kuvittelin itseni purjehtimaan sitä vauhdikkaassa kisassa. Suomessa taitaa monet kisaveneet olla alun perin matkaveneiksi suunniteltuja. Sen vuoksi itselleni tuli sellainen tunne, että vaikka Ramdata on Kaminamia isompi, siellä on paljon pienemmät tilat juuri kisatoimintoja ajatellen. Mutta oli todella mielenkiintoista nähdä se. Muita veneitä en tällä kertaa käynyt katsomassa.Purjehdussataman ohjelmaa

Foiling-purjehdus oli vahvasti esillä messuilla ensimmäisenä viikonloppuna. Luennon videopätkät olivat kyllä huimia vauhtielämyksiä.Jos satutte olemaan messuilla ensi lauantaina kello: 11.00, kun Pata Degerman kertoo melontaseikkailustaan Grönlannissa, niin käykää ihmeessä kuuntelemassa. Häntä ei ole turhaan valittu vuoden puhujaksi (2015). Seikkailutarina oli maustettu huumorilla sekä terävillä näkökulmilla ilmastonmuutokseen, kulttuurieroihin, tiimityön edellytyksiin, projektin läpi viemiseen ja turvallisuusasioihin. En voi käsittää, että kaikki tuo käytiin läpi vain 20 minuutissa upeiden video- ja kuvamateriaalien kera.Messujen muotinäytös oli myös todella kiva ja hyväntuulinen, sillä vaatteet esitteli tanssiryhmä High Heels menevän musan tahtiin. Siitä enemmän seuraavassa messupostauksessa.

Tänään tiistaina messuilla on Naistenpäivä ja kello 19.00 Purjehdussataman lavalle nousee ARC-kisan (Atlantic Rally for Cruisers) oman luokkansa 2015 voittanut naiskippari Annika - siis Saaressa-blogin Annika! Menkää ihmeessä kuuntelemaan valtamerikisan saikkailuista!Kiitokset Messukeskukselle / Vene - Båt 2017 bloggaajapassista (mikä ei edellyttänyt postaamista ja esittelemäni tuotteet ja asiat eivät sisältäneet yhteistyösopimuksia).


Ihanaa messuviikkoa kaikille
ja 
hyvää ystävänpäivää!

8 kommenttia:

 1. Ai vitsit tuo kajakki-homma olisi teille varmaan just eikä melkeen täydellinen! Mietin myös, että sellainen olisi ollut aika hyvä Karbialla! Sitten ei olisi ollut niin tarkkaa, että pitää mennä koko ajan samoilla kyydeillä.

  Olemme muuten käyneet katsomassa samoja esityksiä! Olimme juuri tauolla Blue Peterin kahvilla, kun foilailukerronta loppui ja sitten Pata Degerman aloitti menevän juttunsa. :)

  Luulenpa että käymme vielä kerran tsekkaamassa messujen tarjontaa, tuntuu että varustepuolella on vielä nähtävää... Mukavaa ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teimme eilen tuosta kajakista ostopäätöksen ja suunnittelimme jo, mihin matalahkoihin satamiin pääsemme nyt, kun viemme keulaköydet rantaan kajakilla. Siitä tuli nyt lisäsyy odottaa ihan pian alkavaa kautta :)

   Itseänikin vähän kutkuttaisi käydä messuilla vielä uudelleen, varsinkin kun osa tutuista pääsee sinne vasta ensi viikonloppuna, mutta täytyy katsoa miten aikataulut antavat myöten. Kerran vuodessahan nämä vaan on - kaikki ilo irti, joten hauskoja messujen jatkoja teille!

   Poista
  2. Hassua, kommentti oli tullut anonyymina. Mutta se olin siis minä ja kiva kuulla, että päätitte hommata kajakin!

   Poista
  3. Tunnistin sut kyllä anomuuminakin, mutta ajattelin että sulla oli silloin sellainen päivä tms, niin en vastannut sulle että "Näin on Annika". ;)

   Jee! Kajakkikaupat on tehty eilen siitä turkoosista 2-paikkasesta. Neljään osaan taittuva mela ja pumppu maksoivat vielä jonkun kympin siihen päälle. Kyllä nyt kelpaa :)

   Poista
 2. Pääsin edes pikkuisen venemessutunnelmaan tätä kautta - kiitos :). Harmittaa tosi paljon kaiken maailman kiireet ja matkat, jotka ovat estäneet ja yhä estävät minua pääsemästä venemessuille kokonaan. No, pysyypähän kuume paremmin hallinnassa ;). Hyviä löytöjä! Kajakilla on varmasti käyttöä Viron matalissa satamissa ja tietysti moninaisen oman saaristomme tutkailussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Pilvi ettet ole ihan unohtanut minunkaan blogiani, vaikka pidin pitkän tauon :) Totta, rahaa ja aikaa kyllä säästyy, jos ei mene messuille. Jotenkin ne messut kyllä virittävät mukavasti odottamaan kauden alkuakin. Aivan muuten - jos tuulet vievät Viroon, niin kajakkihan on ihan välttämätön!

   Poista
 3. Meidänkin piti tehdä toinen reissu, ja hakea nuo polvisuojat. Arki-iltana oli kyllä väljää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvähyvä - polvarit on påp!
   Teillä on sentään vähän lyhyempi matka hypätä messuilla vaikka useamman kerran. Kyllä viime lauantaina oli jollain osastolla niin tunkua, etten päässyt juttelemaan esittelijän kanssa, vaikka aika sinnikkäästi odottelin. Niin että uskon arki-iltojen olevan hyvä ajankohta kiertelyyn.

   Poista