keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kaminamin ylösnousemus


Eilen, 17. marraskuuta, Kaminami nostettiin ylös yhä kylmenevästä merestä. Jo viime viikonloppuna, kun tyhjensimme sitä tavarasta, se oli likomärkä sisältä ja ulkoa. Seiniin tiivistynyt vesi valui noroina alas ja korkkilattia oli tummana kosteudesta. Ihme kyllä pilsseissä ei ollut juurikaan vettä eikä home ollut saanut sijaa nurkissa. Kaikki patjat ja veneen tekstiilit oli viety jo aiemmin kotiin pesuun ja kuivumaan. Myös kaikki purjehdusvaatteet pestiin tietysti tässä vaiheessa, joten pesukoneemme taitaa olla kohta burnoutin partaalla. Tällä hetkellä pesuhuoneessa on hapsu-suihkuverhona kuivuva peräköysi (sen pesin käsin). Viimeiset purjeet pakkasimme huollettavaksi jo viime viikonloppuna.

Yhtään ei harmita että jatkoimme kautta taas marraskuulle saakka. Nostopäivänäkin pilkisti onnekkaasti aurinko heti aamun sateiden jälkeen ja lämpöä oli vielä +8. Ajolan työntekijät kertoivat että yhtenä päivänä oli ollut jo jäiset kannet veneitä siirrettäessä. Tosin eilenkin kun hypisteli pidenpään noita metalliosia, niin pian ei tuntoaisti enää kertonut pyöriikö se vanttiruuvi vai ei. Että siinä mielessä tämä taisi olla viimeisiä mukavia hetkiä veneen nostolle.Siinä se baby nyt nousee... ja viisi kuukautta pitäisi jaksaa odottaa seuraavan kauden alkua. Taas oli pala kurkussa ja totta puhuen taisi silmätkin hiukan kostua. Nosto sujui taas kaikin puolin mukavasti - kiitokset Ajolanrannan osaavalle ja mukavalle henkilökunnalle. Telakkamiehet nostivat maston ja veneen ylös, me olimme vain varvittaessa vähän assistentteina. Meillä suurin osa ajasta kului Kaminamin laittamiseen nostokuntoon ja sen jälkeen maston purkamiseen ja pakkamiiseen huopapusseihin, kuplamuoveihin ja kelmuihin.Pohja ei ollut edes kauhean likainen, kun puunasimme sen lokakuun alussa ennen kisoja Kaminamin omalla jättipyyhkeellä. Köli sen sijaan oli pesun tarpeessa ja kölin pinta kaipaa näköjään pientä paklailua ja maalailua talven aikana. Tuo reikä tuli eräästä Etelä-Ahvenanmaan merikarhusatamasta, siitä lisää myöhemmin... Mutta auts - Kaminamilla on siis pieni pipi...Maston soma mobile - siis tuulimittari - pääsee tässä talvikauden aikana matkalle Ranskaan. Sitä trimmataan siellä niin, että saamme ensi kaudelle uutta ohjelmistoa käyttöön. Ainakin toinen meistä on asiasta jo innoissaan...Mukavaa että Ajolan oma lämmin talvihalli valmistui nyt syksyllä, eikä Kaminamin tarvitse nyt matkata pitkin maanteitä toiseen talvikotiin Rymättylässä. Meilläkin on nyt lyhyempi matka hoivaamaan sitä tuttuun Ajolaan. Talvella on suunnitteilla säännöllisten huoltotoimien ohella muun muassa: 

- perähytin säilytystilojen kohentaminen  teettämällä säilytyspusseja putkipunkkien alle
- turvallisen paikan luominen dieselkanisterille tarrakiinnitteisillä turvavöillä
- kiinnitysköysiin (tarvittaessa liitettävien) jousto-osien nikkarointi
- uusien köysipussien asentaminen istumalaatikkoon
- purjekankaisen lehtitelineen ompelu salongin seinään
- tarrakiinnitteisen verhon ompelu keulaluukkulle, ettei aurinko paista keskikaudesta silmään...
- fokan skuuttien uusiminen ja muiden köysien huolto
- pinnan kiinteän osan lyhentämistä harkitsemme, katsotaan kuinka käy...
- etustaagin hiilikuitua ympäröivän kuoren uudelleenpinnoitus jollain ihme-aineella (se kuluu paljon fokkaa käytettäessä)

Siinä se on: Kaminamin päätypaikka tyhjillään...Ensi viikolla onkin sitten luvassa kautemme yhteenvetoa. 
Minun puolestani nyt saisi tulla vaikka lunta ja pakkasta. 

Mukavaa loppuviikkoa ja pikkujouluaikaa! 


8 kommenttia:

 1. Voi, teillä on ollut todella upea kausi. Vaan tiedän kyllä tuon nosto tunteen ja palan kurkussa. Ei siitä pääse mihinkään, että haikea on mieli. Ja se pyykin määrä =D. Kaikki pitää pestä ja kuivata ettei homehdu varastossa.
  Mielenkiinnolla odotteleln teidän kauden yhteenvetoa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja toiset innokkaat veneilijät tietävät kyllä tuon nostopäivän tunteen :)

   On tosiaan ollut vähän pyykkiä: peittoja ja tyyynyjäkin voi pestä vain yhden kerrallaan... Meillä on ollut nyt saunallekin käyttöä, kun sinne saa patjoja kuivumaan.

   Poista
 2. Hieno kausi jälleen teilläkin takana, vaan silti se pala sinne kurkkuun tuntuu aina nostohetkellä takertuvan.
  Meillä on vielä uusi veneen peittämisurakka edessä, sillä meidän paatillakin oli kohtalaisen kokoinen "pipi" pohjassaan ja se on nyt korjattavana hallissa.
  "Kausi" tavallaan jatkuu vieläkin kun jälkipyykit on pestävä ja sattuneet kolhut korjattava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, pieni pipi teilläkin... off-season on oikeastaan toinen ja ihan tarpeellinen veneilykausi, jolloin aikaa käytetään huoltoon, jälkipyykkiin, muistojen tallentamiseen ja seuraavan kauden suunnitteluun.

   Mukavaa talvi(veneily)kautta siis!

   Poista
 3. Teillä on ollut pitkä ja aktiivinen kausi takana. Tänään satoi lunta. Talvilepoa/Talviunta. Kauniita unia ensi kesästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys! :)

   Meilläkin satoi ensimmäisen kerran lunta tänäaamuna, siis neljä päivää veneen noston jälkeen...

   Poista
 4. Syksy on ollut kyllä tänä vuonna aivan mahtava ja lämmintä ja aurinkoa on riittänyt pitkälle. Purjehtijat ovat saaneet ihanan, pitkän kauden. Kunpa aina olisi näin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ilmaston lämpenemisen pieniä iloja ja lun merenpinta vielä vähän nousee niin Kaminamillekin avautuu uusia syviä satamia... Olikohan tämä nyt vähän vääränlaista positiivisuutta..? :P

   Poista