torstai 4. helmikuuta 2016

Polvien ergonomiaa veneessä


Tässä samalla kun parantelen kuumeisen flunssani ohella revähtänyttä pohjettani (siihen menee vielä useampi viikko), niin palataan edelliseen tapaturmaani: polveen. Viime syksyn polvitapaturman kylkiäisenä jouduin miettimään purjehdusergonomiaa uudesta näkökulmasta. Syksyllähän kävi niin, että polveni kiertyi ja ärtyi linkutuskuntoon tanssitreenien piruettisarjoissa. Ortopedillä selvisi, että polvinivelessä on pieni synnynnäinen vika, joka ärtyi lipsahtaneessa piruetissa. Se rauhoittui onneksi sillä kertaa ilman leikkausta. Ei siinä mitään, mutta magneettikuvista selvisi samalla muita kiinnostavia asioita. Vaikka varsinaiset polvinivelen pinnat olivat hyvässä kunnossa, niin polvilumpion ja sääriluun välisissä rustoissa oli jo kulumaa. Tämä liittyy kaikkien purjehtijoiden ergonomiaan!
Ortopedi kertoi, että paljon polvillaan työskentelevien ammattiryhmien edustajilta löytyy polvilumpion ja sääriluun välisiltä nivelpinnoilta merkittävää kulumaa jo kolme-nelikymppisenä, vaikka varsinaiset polvinivelet (kantavat nivelet) olisivat vielä hyvässä kunnossa. Itse olen ollut varomattomasti polvillani harrastusten parissa kautta aikain. Lääkärin keskeisin ohje oli, että aikuisen ihmisen ei kuulu kontata tai olla polvillaan. Siitä siirryimme pohtimaan toimintoja veneessä. Kannella liikutaan matalana ja tukevissa asennoissa, jotta ei tiputa veneestä ja pystytään toimimaan käsillä. Toispolvi- tai polviseisonnassa pakataan purjeita, viritetään keulapurjeita nostovalmiuteen, kuvataan maisemia yms. Polvillaan tulee oltua myös nostaessa tavaraa lattialuukusta ja perähytin vesipainotankkien säätövivuille konttaan purjepussien yli. Kenenkään polvet eivät tästä tykkää, mutta jos kulumaa on jo kehittynyt lumpioiden alle, niin ortopedi toruu vielä kovemmin.
Polvilumpioiden alla olevan nivelpinnan kulumista voi säästää pehmustamalla. Polvisuojat eivät kuulemma ole olleet  purjehtijoiden keskuudessa muodissa viime vuosina, joskus aiemmin niitä käytettiin enemmän. Uskomatonta sinänsä - toivottavasti ratsastuskypärä ei mene pois muodista ratsastajien keskuudessa. Minulle ortopedi antoi tiukan käskyn: koskaan ei saa olla polvillaan ilman polvareita tai ulkoista pehmustetta, kuten moninkertaista retkipatjan palaa. Ulkoisia pehmustealustoja voi sijoittaa veneeseen usempaan paikkaan, niin että sellainen on aina saatavilla kun polvet ovat kantta vasten. Toisekseen polvia on varjeltava kaikilta sivulta tulevilta iskuilta. Hyvät polvisuojat hoitavat tämänkin.

Etsin netistä polvisuojia purjehdusvaatevalmistajilta. Edullismmasta päästä taitavat olla Henri Lloydin ysinkertaiset polvipehmusteet, hinta noin 22 €. Mustolta löytyy kevyitä neopreenisia polvisuojiaMagic Marinen ja Gillin neopreenisuojissa näyttäisi olevan enemmän kerroksia ja muotoilua. Spinlock valmistaa tukevampia ja muotoiltuja polvisuojia. Kaikkien näiden hinnat ovat alle 50 €. Vähän kallimpia ovat Magic Marinen geelipehmusteiset polvarit, reilut 70 €, joiden "one size fits all" vähän epäilyttää. Myös Mustolla on vähän vastaavanlaiset, älykkäällä ja erittäin salaisella d3o-materiaalilla pehmustetut polvisuojat reilun 50 € hintaan. Vaikka netissä on kokotaulukoita, olisi todella hyvä päästä sovittamaan polvisuojia ennen niiden valintaa.Päteviä polvisuojia on tarjolla  muidenkin urheilulajien puolelta. Itse tilasin lopulta roller derbyyn tarkoitetut supertukevat polvarit, jotka estävät varmuudella sivuilta tulevat iskut polvilumpioon. Niissä on erinomaiset säätömahdollisuudet sekä pehmusteet ja väri on just minulle sopiva. Hankintani saattoi mennä vähän överiksi, sillä nämä ovat myös aika isot klohmot haalareiden alla. Tanssitreeneissä käytän tarvittaessa keveitä Rumpfin tanssipolvisuojia, (19 € Piruetista) ja ne siirtyivät osittain myös venekäyttöön mukavuutensa ansiosta.Polvisuojien valinnassa kannatta huomioida ainakin nämä asiat:
- miten hyvin ne pehmustavat polvilumpioita?
- suojavatko ne myös sivulta tulevilta iskuilta?
- millaiset säätömahdollisuudet niissä on?
- koko: alle puetaan usein kerraston housut ja päälle sadehaalarit, eivätkä polvarit saisi estää verenkiertoa kun suuri osa ajasta veneessä istutaan polvet koukussa
- käyttömukavuus kokonaisuutena: helppo pukea ja mukavat jalassa, jotta ne eivät jää käyttämättä


Suojatkaa ihmiset polvianne, ne eivät ole ehtymätön luonnonvara!
Mukavaa loppuviikkoa.6 kommenttia:

 1. Olipa hyvää ja tärkeää asiaa. En ollut itsekään tietoinen että niinhän se varman on, että kun kerran noustaan lapsena kontusilta kävelemään niin ei ole tarkoitus enään kontata =D. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvistä vinkeistä! Ei ole polvillaan olo minullekaan herkkua, koska oikea polvi on saanut kirurgin veitsestä muutamia vuosia sitten kondromalasian takia ja se ei ikävä kyllä ole loppuelämäksi korjattu silläkään. - Mukavaa viikonloppua tältäkin suunnalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitetaam selvitä näillä polvilla mitä on :) Hyvää viikonloppua Aavan perheellekin!

   Poista
 3. Hyvä pointti. Ehkä venemessuiltakin löytyy varusteita, mitä voi sovitella. Toivottavasti revähdyksesi paranee pian - joskus ovat aika ikäviä paranneltavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, messuilla saattaisi olla polvareitakin. Kiitso Pilvi, tässä saattaa mennä viikkoja... Taas tarvitaan pitkää pinnaa, mutta kaikenlaiseen sitä ajan kanssa sopeutuu.

   Poista