keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ruokaviikko veneessä - osa 1


Ensi viikonlopun syyspurjehdusta odotellessa on aikaa palailla kesälomapurjehduksiin ja tällä kertaa ruokalistan näkökulmasta. Suunnittelen ateriat pitkälti etukäteen, koska syön gluteenitonta kasvisruokaa enkä uskalla laskea paljon sen varaan, että sopivaa ruokaa löytyisi satamista. Tosin jos sitä löytyy, joustaa suunnitelmani sen mukaan. Veneruuan pitää olla helppoa ja nopeaa valmistaa. Sen raaka-aineet eivät saisi viedä paljon kylmäsailytystilaa, eikä valmistaminen saisi tuottaa valtavasti tiskiä. Siinä on jo aika liuta reunaehtoja, mutta jotain on sentään pöytään keksitty.



Hikoilen mieluummin edellisenä päivänä kotikeittiössä ja teen alkureissun ruuat valmiiksi. Pakastettuna kalikkana ruoka säilyy varmuudella veneen jääkaapissa ainakin kaksi päivää. Ruokia voi valmistella myös pidemmälle eteenpäin esimerkiksi tekemällä valmiita pusseja kuiva-aineista, joihin nesteet yms. lisäämällä saa näppärästi vaikkapa lettuja tai soijajauheliha-pihvejä. Päivällinen on pääateriamme. Sen lisäksi syömme kunnon aamiaisen, lounassämpylät, tarvittaessa pienen välipalan ja vähän hyvää illalla. Tässä yksi Kaminamin ruokaviikko päivällisten osalta.


Päivä 1 pizzaa ja salaattia
Pizza on paistettu kotona ja lämmitetty veneessä. Täytteistä suosikkejamme ovat hyvän tomaattikastikkeen päällä: ananas, kapris, karamellisoitu punasipuli, herkkusieni ja soijajauheliha.



Päivä 2 mango-kasvislasagne
Tämäkin ruoka on valmistettu kotona ja lämmitetty veneen uunissa. Pakastettuna se säilyy varmuudella kolmanteenkin päivään. Tiskiä tästä tulee todella vähän, sillä nostan lasagnen säilytysrasiasta foliossa uunivuokaan, joka ei siis likaannu lämmittäessä. Lasagnen ohjeen postasin juuri hiljattain ja se löytyy tästä.



Päivä 3 paistettua halloumi-juustoa, uusia perunoita sienisalaatin kera ja vihreää salaattia
Halloumi ja pieni rasia valmista sienisalaattia (Atrian tuotteessa on vähiten rasvaa) vievät vain vähän kylmäsäilytystilaa. Alkureissusta ja ruokavarantojen täydennyspäivien yhteydessä nautiskelemme aina runsaasta tuoreesta salaatista. Loppureissusta tyydytään paremmin säilyviin raasteisiin, tomaattilohkoihin, kukkakaalisalaatteihin tms. Vielä en ole kokeillut mungpapujen tai sinimailasten idättämistä veneessä, mutta periaatteessa ajatus ei ole mahdoton.



Päivä 4 avokadopastaa
Voi tämä on niin hyvää ja helppoa... täydellistä veneruokaa! Raakana ostetut avokadot säilyvät veneessä pitkäänkin, mutta tuoreen basilikan ja lehtipersiljan varjeleminen veneen kallistellessa vaatii vähän järjestelyjä. Pitäisi varmaan perustaa Kaminamiin riippuvat puutarhat. Kylmätilaa vie vain pieni pussi parmesaania sekä ketsuppi-pullo - tuo kotoisa sweet & sour -maku, jota ilman en syö mitään pastaa.



Päivä 5 tofu teriyaki, paistettu sipuli ja uudet perunat kermaviilikastikkeella
Maustamaton tofukimpale ja kermaviili vievät vähän kylmätilaa ja tämä ruoka on yksi suosikeistamme. Vaikka valmistan teriyaki-kastikkeen itse, ei ruoka ole suuritöinen. Kermaviilin maustan veneessä yksinkertaisesti noin puolikkaalla pussillisella dippimaustetta.



Päivä 6 Täytetyt paprikat
Paprikoiden täytteenä on soijajauhelihaa, jonka valmistan nopeasti veneessäkin kuivasta soijarouheesta (ohje löytyy tästä ). Lisäksi täytteessä on riisinuudelia, Koskenlaskija paprika-sulatejuustoa, mausteita ja tuoreita yrttejä. Paprikoiden puolikkaita kannattaa paistaa veneen uunissa noin vartti ennen täytteen lisäämistä.



Päivä 7 (-8) Soija-bolognese ja spagettia
Tein edellisenä päivänä kerralla enemmän soijajauhelihaa ja seitsemäntenä päivänä siitä syntyi tomaattimurskan, sipulin ja mausteiden kanssa makoisa pastakastike. Teen tätä ruokaa aina kahdeksi päiväksi kerrallaan, se vain paranee lämmittäessä. Ohjeen olen postannut joskus kauan sitten ja se löytyy tästä.



Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

4 kommenttia:

  1. Wow, upean ja maittavan näköisiä annoksia! Noissahan olisi ihan ainesta veneenkeittokirjaan, olteko koskaan harkinnut =D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhihh... kiitoksia Katinka kohteliaisuudesta, sillä itse mietin että kehtaako näin simppeleistä ruokaideoista tehdä edes blogipostausta, kun ovat vielä kaiken lisäksi "ruokavammaisten" aterioita. Sitten ajattelin, että joku voi saada näistä jonkun kipinän ja vaikkapa soveltaa ohjeen omaan ruokavalioonsa sopivaksi.

      Oikeastaan mulla on ollut "Kaminamin naminamia" -keittokirja tekeillä Ifolor-valokuvakirjana ihan vaan omaan veneeseen, jotta veneruokaohjeet olisivat kätevästi saatavilla merelläkin. Projekti on edelleen vaiheessa.

      Poista
  2. No johan nyt, Katinka ehti ensin ja vei vielä sanat suustani ;)
    Nämä annokset näyttävät nimittäin todella houkuttelevilta ja sinulta löytyy näitä varmasti lisääkin, ainakin yhden kirjan verran? =D
    Meillä ei ole veneessä uunia, mutta mitä ei voi pannulla, kattilassa tai grillissä valmistaa/lämmittää, voinee nauttia kylmänäkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi teitä... :D Kiitos Ansku! Kyllähän näitä ohjeita tai simppeleitä ideoita on tietysti enemmänkin ja niistä on tulossa vielä joku postaus.

      Tuo veneen uuni on niin erilainen kuin sähköuuni, että en ole siinä kovin ihmeellisiä ruokia lähtenyt kokeilemaan. Kaasuliekin kohdalta tuppaa tulemaan ns tummapaahtoista pidempään paistaessa... Mutta on se ruokien lämmittämisessä ihan kätevä. Kyllähän ditä retkiolosuhteissa sopeutuu monenlaiseen, varmasti myös uunittomuuteen :)

      Poista