perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kotimatkan pieni meriseikkailu


Sunnuntaina lähdimme Hummelskäristä kotimatkalle puolilta päivin, kun sadekuuro oli päättynyt ja tuuli vähän rauhoittunut. Avoimilla vesillä tuuli vielä 8-9 m/s ja meillä oli ensimmäiset puoli tuntia varoiksi isossa yksi reivi.Kun meno oli leppoisaa, siinä 8 solmun paikkeilla, oli aikaa opetella tees GoPron käyttöä. Asetimme sen ottamaan still-kuvan 5 sekunnin välein.

Molempien piti tietysti saada leikkiä GoProlla... Keulakuvissa Namunen näyttää Haitakin luikummalta.

 
Yksi mukavia hetkiä oli, kun Kaminami porskutti fokalla ja isopurjeella pitkän aikaa 8,5-8,7 solmua 8m/s sivutuulessa. Toinen hyvä hetki oli keitellä purjehduksen aikana kallistellessa kaffeet ja nauttia samaan aikaan tuoksuvasta mukillisesta ja vauhdista.
Kipparilla on piiiiitkät kädet...
Noin tunti ennen kotisatamaan saapumista alkoi pieni seikkailu. Taivas synkkeni ja tuuli voimistui nopeasti 10-12 m/s, puuskissa puhalsi jo 13-14 m/s. Luovimme täysillä purjeilla kun mies lähti lenkuttamaan etukannelle ja jätti minut skuuttamaan isoa, eli päästämään sitä koko ajan enemmän ja enemmän auki. Kaminami hyökkäili kallistuksiin ja vauhti kasvoi. Jännäsin sydän kurkussa pysyykö mies kyydissä laittaessaan fokkaan reiviä. Tällaisia me vaimot olemme... Sitten tuli se 14 m/s ulvova puuska ja Kaminami kallistui isosti. Päästin isopurjeen lepattamaan ja onneksi mies pysyi edelleen kannella ja sai reiviköyden kiinnitettyä.Tyrskyt lensivät takapenkkiin saakka ja aurinkolasit toimivat uimalaseina. Reivasimme fokan, mutta meno oli edelleen vauhdikasta ja siinä piti tehdä vielä yksi vendakin. Kävin jo hakemassa kiinnitysliinat valjas-liiveihimme ja niille olikin pian käyttöä, kun miehen piti käydä uudelleen etukannella. Eräs tuttuni oli keikkunut samaan aikaan moottoriveneellä vastaan, emme varmaan edes huomanneet moikata. Kun kurssimme kääntyi ja pääsimme etenemään 10-12 m/s sivutuulessa, kulki Kaminami pitkään yli 9 solmua. Jiii-haa!Pääsimme puoliplaaniin ja Kaminami jätti oman peräaaltonsa kauas taakse. Päivän huippunopeus oli 9,71 solmua, kun vesipainolastit olivat täynnä ja fokassa reivi. Neljän tunnin purjehdusosuuden keskinopeus oli noin 7,5 solmua.Tänään alkaa yhteinen lomamme ja suunnitelmat oovat muuttuneet viimetingassa, kun Äiti-Kippari ehdotti mielenkiintoista perhe-eskaaderia. Aluksi suuntaamme merikarhusaariin ja toivon mukaan vietämme  sunnuntaina silkki-hääpäiväämme ihanalla laguunilla. Kauhean kauas emme aluksi lähde, sillä kotonakin pitää piipahdella, mies kun ei ole koskaan ihan täysin lomalla. Vähän säälittää lastata Kaminamiin kauhea määrä vettä ja ruokaa - eli painoa - mutta eiköhän tuo kulje joten kuten lomalastissakin. Seuraavaa postausta on tulossa silti varmaan jo ensi viikolla.

6 kommenttia:

 1. Upeita kuvakulmia. Teillä 8 knotsia on leppoisaa purjehdusta, mulla se on reipasta menoa. Onneksi teillä on nyt ne varvaslistat siellä etukannella. Itse ainakin sain niistä hyvin tukea kallistuessa. Miten herkkä tuo plaanaus on painon suhteen? Puhutaanko kymmenistä vai sadoista kiloista, että alkaa vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Marko

   Äkkiä se muuten iskee vauhtisokeus purjehtiessakin. Varvaslistat ovat kyllä tärkeät tuki ja turva keulakannella. Ei nyt ihan kymmenet, mutta kuulemma sata kiloa jo vaikuttaisi plaanaamiseen. On siinä syksyn viimeisillä purjehduksilla jo ihan toinen meinki, kun kaikki yöretki-irtaimisto on poistettu ja Kaminami on kisapainossaan.

   Poista
 2. Tosi upeita kuvia, joista välittyy vauhdin hurma! Ihanaa lomaa teille ja onnea silkkihääpäivän johdosta! :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten hienoja kuvia! Vauhtia ja meren hurmaa. Meillä on tänä kesänä veneilystä välivuosi - erilaisten sattumien johdosta. Mutta on hienoa, että täällä blogeissa voi kuitenkin nauttia veneilyn huumaa. Kaminami on hieno menopeli! Ollaan sen joskus nähty ohittavan pikkusaaremme Rymättylässä; sen tunnistaa. Nautinnollisia kesäpäiviä ja meren pärskettä!
  Liittyisin lukijaksesi, mutta en löydä palkkia. Terveisiä Tuulialta Rymättylästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia,
   Niin ne sanoo että kerran Kaminamin nähtyään sen tunnistaa jo kaukaa :D Koitan löytää tuon lukijaksi liittymis -nappulan takaisin blogin reunapalkkiin.

   Mukavia kesäpäiviä sinne Rymättyläänkin!

   Poista