perjantai 13. kesäkuuta 2014

Auringon kultaamat Farmors cafén avajaiset Högsårassa


Högsåran suloinen kahvila-ravintola Farmors Café vietti viikko sitten kauden avajaisia. Saaristolaistunnelmaa väritti leppoisa musisointi.
Aurinkoinen päivä kultasi muutenkin söpön tapahtuman, jota oli saapunut viettämään mukava joukko ihmisiä. Terassilla istuessaan tunsi olevansa keskellä tapahtumia ja onnellisten ihmisten ympäröimänä.

Koko Högsåra tuoksui kesäisesti syreeneille ja niitä löytyi myös Farmors cafén pihapiiristä sekä maljakoista.

Se kuuluisa kakkupöytä on pettämätön niin maultaan, näöltään kuin reiluudeltaan: palan koon saa määritellä itse. Jono kakkuantimille kiemurteli kauniissa tiloissa, joissa riitti valtavasti ilahduttavaa katseltavaa.

Lounastakin olisi ollut jo tarjolla.  En ole koskaan syönyt farmors Cafén seisovasta pöydästä, mutta grillistä tilatut annokset ovat olleet todella maukkaita.
Tämäkin asetelma henki kotoisuutta. Melkein unohti, että on asiakkaana ravintolassa; olisi yhtä hyvin voinut olla vieraana saaristolaismummolassa.Tulimme sen verran ajoissa, ettei sitä ihanaa gluteenitonta Irish Coffee -kääretorttuannosta ollut tällä kellonlyömällä saatavilla, mutta henkilökunta valmisti minulle ystävällisesti pavlova-tyyppisen annoksen suklaamarengista, kermavaahdosta ja makeista mansikoista. Se maistui erinomaiselle, sillä marenkeja on monenlaisia ja tämä oli sitä harvinaista hyvää laatua. Juuri tällä kuvanoton hetkellä olin muuten ylitsevuotavan onnellinen - jos ette huomanneet...Kahvia kaihtava mieheni otti taas ne perinteiset lonkku-kakut. Naureskelin yhdistelmälle, sillä join oman lonkkuni vasta kakku-kaffeen jälkeen. Silmäiltyäni muitä pöytiä tajusin kuitenkin mieheni olevan trendin harjalla: iso osa aikuisista nautti lonkkua ja kakkua sekaisin!Farmors Cafén ruohokentällä pelattiin palloa ja tuttu pupula keräsi lapsia ihastelemaan pehmoisia söpöyksiä. Laitumella käyskenteli tällä kertaa lehmiä. Laiduntavien eläinten katselun vaikutusta verenpaineeseen ja kortisolitasoihin ei tarvitse edes tutkia - jokainen tietää miltä se tuntuu.Högsåra on kestosuosikkemme saaristossa ja osa sen ihanuudesta on juuri Farmors Cafén ansiota. Luulenpa, että käymme täällä jatkossakin joka kesä. Tässä vielä linkki viime kauden Farmors café -postaukseeni... näköjään samat jutut ovat kutsuneet kuvaamaan silloinkin: Högsåran helmi: tunnelmallinen Farmors Café

19 kommenttia:

 1. Täytyy kokeilla tuota lonkku ja kakku -yhdistelmää. Ties vaikka yllättäisi tällaisen vannoutuneen kahvikissan. Ja täytyy sanoa, että paikka näyttää todella idylliseltä. Laitetaan vierailulistalle, jos vaikka joskus täältä, nyt arktisilta vaikuttavilta, vesiltä palaisimme sinne purjehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, käykää ihmeessä, jos vaan seilaatte tänne etelään! Tänä keväänä on ollut aika arktisia kausia täällä Turun Saaristossakin, mutta toivotaan että vähän lämpenisi. Suomen säät ovat kyllä harvinaisen oikukkaita, kun kuulumme neljän ison sääalueen piiriin.

   Poista
 2. Oj, ei ole Farmors Cafén lyönyttä. Mikä miljöö ja mitä ihania herkkuja sekä grillistä että kakkutiskistä. Se on ehdottomasti kesän kohokohtia! Onneksi paikka näyttää olevan ennallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ystäväni on käynyt siellä skootterilla Turusta käsin. Matka kestää kuulemma jalotteluineen reilun tunnin - tai puolitoista. Sekin on siis vaihtoehto, mutta joka tapauksessa kakku maistuu parhaalta pienen meri- (tai skootteri-) seikkailun jälkeen :)

   Poista
  2. Niin ja huomasitko NJ: uskalsin kuvata myös ihmisiä! Tuo pidempi 70-300 -putki helpottaa kummasti, kun ihmiset eivät edes huomaa tulleensa kuvatuiksi. Tilanteen fiilis tallentuu paremmin, jos uskaltaa ottaa ne kanssaihmiset mukaan kuvaan - ihmiset tekevät tunnelman.

   Poista
 3. Kylläpä näyttää taas niin houkuttelevalta! Saariston kauneutta ei kyllä ole voittanutta. Pitäis varmaan lähteä auto- tai pyöräretkelle saaristoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Tuonne Högsåraankin pääsee myös autolla saaristoteitä ja lauttoja käyttäen. Farmors Cafén vieressä, "kylänraitin varrella" on ruohokenttä tai pelto, joten parkkipaikkaakin löytyy.

   Poista
  2. Vastataan näin kesän jälkeen tuohon autoretkeen. Auto kannattaa jättää mielummin toiselle puolelle ja tulla kävellen lossin kanssa yli. Kesällä lossilla saattaa olla ruuhkaa, mutta kävellen mahtuu yleisesti aina. Toisella puolen on oikein varta vasten tehtyjä parkkipaikkoja. Täältä muuten löytyy tietoja Högsårasta, kuten lossiaikataulu: www.hogsara.eu

   Farmors Cafesta voi muuten vuokrata polkupyöriä. Osa on oikein akuilla varustettu, joten ei tarvitse niin kovasti polkea :)

   Viime kesänä lossin viereisessä laiturissa (entinen väyläaseman laituri) oli Farmors Cafen vierasparkki, johon on päiväkävijöiden hyvä parkkeerata (max 6 h). Todennäköisesti tämä on käytössä myös ensi kaudella.

   Ja henkilökohtaisesti suosittelen grillin lisäksi myös lounaspöytää :)

   Poista
 4. Ihana paikka ja mahtavat kakut! Tuonne kylänraitille täytyy tänä kesänäkin päästä meidänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan joka kesä täytyy kyllä päästä! Viime vuonna oli sateesta huolimatta niin ihanaa, että yövyimme kaksi yötä Högsårassa ja hyppäsimme Farmors Caféssa joka päivä :)

   Poista
 5. Tuonne on kyllä pakko päästä tänä kesänä! Näyttää mahtavalta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, se on! Ja jos perheessä on lapsia, niin pihapiirissä on tilaa temmeltää, pelata kentällä, leikkiä etupihan hauskalla leikkialueella, syöttää pupuja jne.

   Sitä en tiedä miten täynnä Högsåran Lill Backan ja Kejsarhamnenin satamat ovat pahimpaan sesonkiaikaan. Nyt olimme siellä kesäkuun alussa ja viime vuonna elokuun loppupuolella. Suosittu se on ollut silloinkin.

   Poista
 6. Tämä on kyllä meidän perheen ehdoton kohde kesän Saaristomeren reissulle.

  Olipa mukavaa taas päästä purjeveneen matkaan, katselemalla kuviasi ja lukemalla mainioita kuvauksia blogikirjoituksestasi. - Lonkku-kakku sai naurut :D ja ihana kuulla, että tekevät myös gluteenittomia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vedenneito (siis nimen perusteella melkein sisar) :)
   Farmors Caféssa ei ole ollut tuo erityisruokavalio ongelma, ei vege, eikä gluteeniton.

   Poista
  2. Kyllä täytyy olla samaa sukua, kun merta näin rakastetaan :)

   Poista
 7. Ihana tunnelma. Tuo paikka on kyllä kahviloiden aateli. Sain makeat naurut tuotsta "lonkkukahvista" =D. Varmasti ihan kelpo yhdistelmä =D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onon! En ole perehtynyt tarkemmin tuohon lonkkukakutteluun, että tuoko lonkku paremmin esiin esimerkiksi kermakakun vai suklaakakun makusävyjä ;)

   Poista
 8. Käytiin tänään tuolla ja testasin lonkkukakku -yhdistelmää. Miehesi on nero!! loistava kombo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kuten sanottu, siellä nautti moni muukin tänä kesänä lonkku-kakkua. Se on jo selvästi uusi trendikäs kilpailija kakku-kaffeelle.

   Poista