tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pääsiäispurjehdus ja testausta


Kaminamin kausi on alkanut! Namunen pääsi uimaan 11.4. ja mies sai siihen mennessä lähes kaikki nikkarointihommansa valmiiksi hallin suojissa. Omalta osaltani vapauduin kuuden viikon kipsilastasta juuri pääsiäiseksi ja ranne on nyt kuntoutusvaiheessa. Tällä kertaa hoito ja toipuminen ovat edenneet suunnitelmien mukaan, vaikka työsarkaa on vielä paljon edessä. Purjehtiessa käytän vielä toiminnallista rannetukea. Eilen - toisena pääsiäispäivänä - meidän piti käväistä merellä vain pienellä koneajelulla. Sää oli kuin Ilmattaren lempeä halaus: +18, aurinkoa ja pehmeitä tuulenhenkäyksiä. Kaminamin pohja on puhdas, eikä sitä ole vielä varusteltu yöretkikuntoon, joten koneellakin pääsi halutessaan sellaista 8,4 solmun vauhtia.Saimme kalibroitua lokin ja kompassit, sekä tehtyä joitain muita pikkusäätöjä. Tuuli henkäili pääosin 1-2 m/s, mutta ajoittain jopa 3 m/s. Niin... piti lähteä vaan koneajolle, mutta jos nostettaisiin edes isopurje...?Tai no, kokeillaanko ihan pikkuisen myös uutta code zero -genoaa?  Sinnehän se sitten asennettiin - pröötin päähän rullalaitteineen - uusi 72 m2 avotuulten purjeemme. Siinä puuhastellessa huomasimme viiden kuukauden purjehdustauon vaikutukset rutiineihin. Mies sai tänään lempinimen Teräsmies, koska oli vielä niin talvi-teräs'. Itse olin vielä hassumpi, mutta periaatteessa pystyin tekemään rannetuen kanssa ihmeen monia asioita, nyt kun keli oli kesyimmillään.Rullasimme mustan coden zeron auki ja etsiskelimme aluetta, jossa tuulisi edes vähän.Mies sai vainun sopivasta tuulesta ja käänsimme uudelle suunnalle.Saimme hetken verran 3-3,5 m/s tuulta ja Kaminami lähti kepeästi tuulen nopeuteen. Parhaimmillaankin vauhti jäi siis 6,9 solmuun, mutta tuulen nopeus oli ihan hyvä saavutus. Nämä onnistuneet pienet hetket jättävät upean energialatauksen pitkäksi aikaa. Code zerosta saattaa tulla uusi lempipurjeemme. Sillä pääsee nousemaan noin 10 astetta ylemmäs tuuleen kuin "Pandalla", eli 77 m2 sivutuulen genaakkerillamme. Toisekseen se on rullalaitteensa ansiosta kätevä saaristossa cruisaillessa; sen voi rullata auki ja kiinni aina tarpeen mukaan lyhyeksikin aikaa, tai käyttää yhdessä fokan kanssa. (Tuo valkoinen palkki code zeron takakulmassa on tarranauhaa, joka sulkee sen rullalle.)Pienten pyrähtelyjen jälkeen tulikin taas plägää ja keskityimme nauttimaan vielä hetken meren kimmellyksestä. Ahmin meri-ilmaa, valoa ja veden solinaa niin, että alkoi väsyttää. Eväätkin oli jo syöty, joten pakkasimme purjeet pois ja suuntasimme koneella kotiin.


Tästä se lähtee... Tuntuu kuin sisällä olisi syttynyt jokin valo, jonka vain meri ja purjehdus voivat sytyttää ja joka valaisee nyt erityisellä tavallaan arkea silloinkin, kun ei ole merellä.

10 kommenttia:

 1. Tunnelma välittyi täysin ja kylläpä nyt tulee ennätyspitkä kausi, huippujuttu! Pikaisiin paranemisiin!

  VastaaPoista
 2. Aah, ihan mahtavaa!! Kausi avattu! Nauratti tuo teidän 6,9 solmun vauhtiin jääminen, kun omalla veneellämme pääsee maksimissaan jotain tuollasta. Vähän eri meininki!
  Kiva, että rannekin alkaa kuntoutua ja pääset pian tositoimiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hieno fiilis, vaikka nyt on luvattu reilusti kalseampia kelejä. Hih - veneitä on tosiaan niin monenlaisia... Sitä elää vaan oman veneensä maailmoissa ja suhteuttaa nopeudetkin sen mukaan.

   Ranteen toipumisspurtti on ollut odottamaton yllätys, eiköhän tällä jotenkin purjehdi. Käden varassa roikkuminen isommissa veneen kippailuissa ei ihan vielä onnistu.

   Poista
 3. Voi ihanaa, täällä meni ihan kylmät väreet innostuksesta teidän puolesta! Ihania kuvia mereltä. Ja hienoa kuulla, että ranteesi paranee suunnitelmallisesti. Malta toki vielä sen kanssa, että et joudu uuteen koetokseen =). Ihanaa kautta teille. Toivottavasti nähdään jossain päin suomea edes vilahdukselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katinka, kiva kuulla. En ottanut nyt järkkäriä ollenkaan mukaan merelle, kun hyvin toimivat kädet loppuvat muutenkin kesken. Kaikki kuvat on otettu uudella puhelin-kameralla, Samsung Galaxy S4 Zoomilla. Vaikka se on vähän möhkö, niin kameraan olen aika tyytyväinen :) Tätäkin pitäisi tosin vielä vähän harjoitella. ..

   Eiköhän me jossain vaiheessa nähdä merellä:)

   Poista
 4. Oi. Oikein merituuli puhalsi kuvista. Ja riemun tuntu. Iloinen teidän puolestanne. Kohta lasketaan meilläkin purjeveneitä... ei malttaisi vaan enää odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viherrys ja kiva kun pääsit tunnelmaan :) Elämme jänniä aikoja...

   Poista
 5. Pst minulla olisi blogissani haaste sinulle =) http://haaveenahyvakuva.blogspot.fi/2014/04/haaste-ja-eteenpain.html

  VastaaPoista