sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kauden 2013 parhaat maisema- ja luontokuvat


Huomasin olevani vähän jäävi poimimaan parhaimpia viime purjehduskauden maisema- ja luontokuvista. Omat muistot ja fiilikset - "Se oli niin ihana reissu" tai "Tuuli oli silloin niin lempeä ja olimme niin onnellisia" - vaikuttavat joskus valntoihin enemmän kuin kuvan tekninen onnistuminen. Siitä huolimatta sain poimittua 12 edustajaa mereltä ja saaristosta räpsityistä otoksista. Satamakuvatukset ovat tulossa myöhemmin omana joukkonaan. Jalusta voisi olla jossain vaiheessa hyvä hankinta, sillä ne muutamat muuten aika onnistuneet yökuvat olivat enemmän tai vähemmän tärähtäneitä.

Oma suosikkini näistä on numero 1 Isokarin rantakivikko ja Kippari. Tuo hymyilevä Kippari saa aina pääni sekaisin, en pysty oikein keskittymäänkään muihin kuviin. Kipparin itse tykkää eniten kuvasta numerosta 11, syksyn seulapilvien dramatiikasta. Mikä on oma suosikksi?


1. Isokarin rantakivikko ja Kippari
Elokuiseen viikonloppuun Isokarin monimuotoisella saarella liittyy pelkästään hyviä muistoja. Jääkauden rastamat rannat ovat kirjasvetiset ja täynnä silmää kiinnostavia yksityiskohtia. Kuvan nisäkkään kasvoiltakin on aistittavissa uuden löytämisen riemu.
2. Isokarin kivet ja taivaan peili
Tässä seesteisessä tyyneydessä horisontti melkein katoaa ja tummat kivet rikkovat meren peilaavan pinnan.3. Isokari beach
Syysaamu hiekkarannalla houkutteli uimaan4. Brännskärin lentäjä 
Lokki liiteli taidokkaasti paikallaan reippaassa vastatuulessa syyskuisessa illassa.5. Merimetson uimalaituri
Merimetso nousi poijun päälle kuivattelemaan siipiään Högsårassa, eikä pahastunut kameroista.
6. Högsåra sateen jälkeen
Tähän kuvaan liittyy voimakas mehevän ruohon ja sateen raikastaman ilman tuoksumuisto. Saari oli niin vihreä, puhdas ja hyväntuoksuinen. Näitä vanhoja lauta-aitoja näkee enää harvoin.7. Subtrooppinen syksy Kasnäsissä
Syyskuinen viikonloppu oli uskomattoman lämmin, mutta luonto viestitteli muilla tavoin, että kesä on kuitenkin päättymässä - tänäkin vuonna.8. Laiva pilvipuutarhassa
Tyyni elokuinen aamu mahdollisti laivojen kuvaamisen vain vähän potkurivoimien rikkomalla peilipinnalla.9. Tyyni pikkumeri
Se oli kuin sininen uni - koneojamatka Vuosnaisista Isokarille supertyynenä päivänä. Silmät oikein ahmivat uskomattoman kauniita sinisen sävyjä. Merellä oli uskomattoman hiljaista ja rauhalista. Tästä kuvasta on ihan turha hakea minkäänlaista tapahtumaa, voi antaa vaan silmän levätä rauhassa sinisessä terapiassa.10. Poijun torkut 
Poiju näyttää torkkuvan pienessä väreessä.
11. Syksyn seulapilvet
Pilvet seuloivat valoa syyskuun lopun päiväpurjehduksilla. Päivät lyhenivät, aurinko kulki yhä matalemmalla ja se vähäinenkin auringonvalo jäi usein pilvien taa. Syyspurjehduksilla oli ihan oma mukava tunnelmansa.
12. Kummitussaari
Stora ja Lilla Äggskär ovat merimetsojen stailaamat pikkusaaret, jotka näyttävät valkoisine puunrunkoineen tummien sadepilvien ja synkän meren välissä Halloween-päivän kortin maisemalta. Puihin voisi vielä lisätä kasvatusharson riekaleita liehumaan kummituksiksi.14 kommenttia:

 1. Tykkään kuvasta 5. Hauska venyttely, joogahetki ;-).
  Mutta pisteet 1 kuvan kipparin haisaappaille myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet eläimet muuten harrastaa pikajoogatuokioita... olen huomannut :) Haisaappaat ovat elämän söpöyttä, myös helteellä käärmesaappaina.

   Poista
 2. Apua, nyt heiti pahan! Kaikki kuvat olivat minusta aivan upeita. Lokkihulluna minua tietysti puhutteli se lentävä lokki. Merimetso kuvasta olin vihreä kateudesta, olen aina halunnut kuvan merimetsosta, mutta en ole onnistunut saamaan. Ja ah, haistoin ihan selvästi tuoksun sateen jälkeen kuvasta Högsårasta. Ihastuin tänä kesänä siihen saareen ikihyväksi. Kaiken lisäksi tuli ihan sika ikävä kesää =D. Onneksi kevät on virallisesti jo alkanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulla on lokkihulluuttakin majakka- ja kivihulluuden ohella :) Merimetsoja näkee kyllä ihan jatkuvasti, mutta harvoin näin läheltä - tämä oli ensimmäinen lähikontakti itsellenikin. Högsåra on kyllä sellainen söpöyden kiteytymä, että sinne poikkeamme varmasti ensi kesänäkin.

   Poista
  2. =D heh, joo, hulluutta löytyy täältä moneen lähtöön. Yllä mainitsimiesi lisäksi vielä italia hulluus, villasukka hulluus, muumi hulluus, merihulluus, musiikki hulluus, sushi hulluus... näin ihan muutamia mainitakseni =D.

   Poista
  3. Voin jakaa kanssasi aika monta noista hulluuksista :)

   Poista
 3. Paljon hyviä, mutta tuo Silja Line on jotenkin epätodellinen ja pysäyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silja liippasi aika läheltä, mutta emme kehdanneet mennä tällä kertaa peräpyörteisiin pyörimään Kaminamilla, kun Isi-Kippari ja Äiti-Kippari tulivat kanssamme yhtä matkaa omalla veneellään :P

   Poista
 4. Todella vaikea valita näistä kaikista huikean hienoista kuvista! Siljan kuvaa jäin tuijottamaan pitkäksi aikaa, kuten myös kuvia 2, 3 ja 11 ;) Jos on ihan pakko valita niiiiin...........no, sanon Isokarin kivet ja taivaan peili :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ansku :) Merimaisemissa muuten näkee niin erilaisia tunnelmia. Säätila ja vuodenaika muuttaa jo maisemaa ihan täysin.

   Poista
 5. Oi, todella vaikuttavat kuvat, huikeita ja epätodellisen kauniita. Ajatella, että meillä on tällainen luonto käden ulottuvilla! Saamme olla onnellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri! Siinä ei enää paljon vaikuta edes se, sataako vai paistaako. Saaristo ja meri on aina jollain tavalla hieno.

   Poista
 6. Pahapaha, paljon hyviä kuvia. Näistä TOP 3, pienen pohdinan jälkeen tässä järjestyksessä; 3, 2 ja 11. Kaks ekaa oli aika selkeitä, sit oli tiukkaa. Toi laivakin oli hieno.. ja lintu. ja ja..

  Sulla muuten samaa vikaa kuin mulla (ja monella muulla), että horisontti meinaa olla toisinaan vinossa. Se on ärsyttävää, kun ei se siinä näytöllä muka ole vinossa, mutta jotenkin se sitten koneella vähän on. Ei paljon, mutta että tarkkasilmäinen huomaa. Helppohan se olisi editoida suoraan, vaan ainakaan itse ei jaksa, kun niin pienestä asiasta kyse. Tosi mageita kuvia! Näitä vois katella paljon lisääkin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Junnu,
   mä luulen, että horisonttilinja keikahtelee pikkuisen vähän kaikilla, ellei todella kuvaa rauhallisessa hetkessä, jalustalla jne. Joskus kuvan rajaus on vielä sellainen, että horisontin kiertäminen pilaa sen ja silloin yleensä siedä pintä vinoutta. Joskus taas horisonttilinja on suorassa, mutta rannan muoto tekee optisen hämäyksen. Toisinaan kameran linssi kaareuttaa horisontaalisia linjoja... Onhan noita :) Mutta tosiaan ihan aina en edes korjaa sitä...

   Poista