sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Kisa-Lumikin testausta ja puuhakasta menoa


Tänä viikonloppuna emme lähteneet merelle. Lauantaina juhlimme ihanasti Isi-Kipparin syntymäpäiviä ja muu vapaa-aika meni ensi viikonloppuna (1.-2.10.) Gullkrona Kryssarklubbenin järjestämään October Raceen valmistautumiseen.

Mutta viikko sitten pääsimme tuulettumaan keveisiin syyskuun tuuliin. Ennusteiden perusteella varauduimme ajelemaan jokaisena päivänä koneella, mutta iloisena yllätyksenä pääsimme lähes koko matkan purjein sekä perjantaina että lauantaina. Perjantai iltana sujahdimme huimat 5,8 mailia pursiseuran Pyytinkarille. Lämpöä oli vielä lähes +20 ja matkaan kului hiljaisissa tuulissa vain vähän reilu tunti. Olipas leppoisaa...

Pyytinkarilla oli lämmintä niin kauan kuin oli aurinkoa, mutta syksyn koleus ja kosteus iskee heti lipunlaskun aikoihin, mikä oli perjantaina siis jo ennen kello kahdeksaa illalla! Mantereella on jo ruskaa, mutta saaristossa näköjään hieman vihreämpää.
Ruokaa odotellessa... Nälkä oli taas hirrrrmuinen kaasu-uunin humistessa ja pizzan tuoksuessa.Lauantaiaamuna päätimme suunnata ensimmäisen kerran tänä vuonna Brännskäriin. Se on vähän tuulinen paikka, mutta kun yöksi oli luvattu hiljaisia pohjoisenpuoleisia tuulia, se oli täydellinen satama. Lauantaina etenimme 3-6 m/s tuulissa ihan mukavaa matkavauhtia. Sivutuulilla viritimme fokan ulkoskuuttaukseen ja eri purjeita nostettiin keulaan kaikkiaan viisi kertaa. Että emme olleet ainakaan laiskiaisia. Merellä oli taas paljon purjehtijoita, joitain tuttujakin ohittelimme matkallamme.Taivaalla käytiin kiivasta ilmataistelua. Kotka on vahva ja rohkea, mutta pienemmät ketterämpiä kaarteissaan.Olosuhteet suosivat uuden kisagenaakkerin testausta. Tämä North Sailsin Kisa-Lumikki on hieman sitä vanhempaa 120 m2 Lumikkia pienempi ja ennen kaikkea toisen mallinen. Vanha Lumikki eläköityy tämän myötä cruising-purjeeksemme. Hyvä että Kisa-Lumikki tuli kokeiltua nyt, sillä pakkasimme sen viikkoa aiemmin genaakkerisukkaan veneessä ja siihen oli jäänyt vähän kierrettäkin. Nyt se on käyttövalmiina kisoihin. 6-6,5 m/s tuulissa pääsimme 9 solmua (paras 9,28 solmua SOG). Tuuli pyöri ja puuskutteli niin, että niissä tiukimmillaan 60 asteen suunnasta puskevissa puuskissa oli vähän jo jännääkin. Olin itse isopurjeella ja mies genaakkerin skuutilla Kaminamin kallistuessa vauhtiin vesi kohisten. 20 minuutin jälkeen kurssimme kääntyi sen verran, että Kisa-Lumikki oli vaihdettava fokkaan...
...ja sitten codeen ja lopuksi vielä luoville fokkaan. Siinä kannettiin purjeita kannelle ja pois, viriteltiin pröötiä ja asenneltiin skuutteja moneen kertaan. Joskus oikein hymyilytti miten tehokas minitiimi olimme. Enää ei tarvitse paljon puhuakaan, tämä alkaa hoitumaan jo pitkälti telepaattisesti. Brännskäriä lännestä lähestyessä on väylällä kapeikko sellaisen kummelisaaren kohdalla. Pääsimme ensimmäistä kertaa hiljaisissa tuulissa luovimalla siitäkin läpi. Nyt ei tarvinnut hoitaa vesipainotankkeja ja barduunoitakaan, kun keli oli niin leppoisa - vendojen manöövereissä jäi helpommin aikaa ketteriin liikkeisiin.Hiljaisissa tuulissa tästäkin tuli lopulta viiden tunnin purjehduspäivä, eli ihan mukavasti. Brännskär tuli lauanataina täyteen, mutta saimme onneksi vielä laiturin päädystä syvän paikan kolmen aikaan iltapäivällä. Brännskärin tunnelmista ja uudesta hienosta kahvilasta lisää ensi kerrallla.Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!


2 kommenttia:

  1. Brännskär on niin ihana. Ja pizza uunissa.. meidänkin seuraavassa veneessä on niiiin varmasti uuni! Olemme saaneet pariin kertaan kavereiden veneen uunista tuoreita (esipaistettuja) sämpylöit, ihan parhautta =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuni on kyllä ihan ykkönen! Viikonlopuiksi teen ruuat valmiiksi ja ne lämpiävät veneen uunissa ihan itsestään minimitiskillä (kun käyttää uunivuoassa leivinpaperia ja peittelee vuoan vielä foliolla, ettei leivinpaperi syty palamaan).

      Poista