maanantai 14. joulukuuta 2015

Maarianhaminan ihanuuksia elokuussa


Maarianhaminassa maanantai-ilta 4.8. oli lämmin ja vietimme kannella lukuhetkeä pikkushortseissa. Mielenkiintomme kääntyi kuitenkin pian mukavista kirjoistamme pienten optari-purjehtijoiden treeneihin, jotka pidettiin ihan siinä sataman edustalla.
Siellä sattui ja tapahtui surku-hupaisissa tunnelmissa: purjehdittiin päin toista, päin poijua ja jäätiin piihin niin että valmentajan piti käydä kumiveneellä hakemassa. Treenien lopuksi väsyneimmät pienet jolla-lapset tulivat ohjaajan veneessä rantaan ja jollat hinauksessa. Ohjaaja-parka oli saanut nenänsäkin vereen jossain hässäkässä. Mies muisteli naureskellen ja myötätuntoisesti voivotellen omaa jolla-aikaansa.Tiistaiaamuna jätimme aamiaisen väliin ja odotimme kurnivin vatsoin Bakeri Stuganin aukeamista. Minun korkeuteni purjehdus-prinsessa nautti siellä aamiaiseksi tietenkin prinsessakakkua... mmm... Välissä ei ollut mitään ylimakeaa valmishilloa, vaan hapanta ja sopivasti sokeroitua aitoa vadelmaa. Gluteenittomiakin kakkuvaihtoehtoja oli taas useampi, annokset ovat reiluja ja tunnelma aurinkoisella sisäpihalla on suloinen. Tästä on jo tullut meille ihan pakollinen Maarianhaminan elämys.

ÅSS:n paviljongin ruoka maistui lounaaksi ja illalliseksi...Kävelyretki kaupungilla vei muutamaan suosikkikauppaan. Aurinko paistoi ja lämpöäkin oli +20. Apteekissa asioin sinnikkäästi ruotsinkielellä, vaikka farmaseutti tarjoutui palvelemaan myös suomeksi... hihhih - huomasi varmaan takerteluni jossain kohtaa. Minä en antanut periksi, vaan höpötin entistä suuremmalla innolla svenskaa.

Puistossa oli meneillään nuoren parin vihkiminen, mutta en kehdannut kuvata heitä. Seurasimme lämminhenkistä tapahtumaa kunnioittavan matkan päästä ja ihastelimme kukkameriä.


Karhukaveri-pariskunta tuli samaan aikaan paviljonkiin illalliselle ja juttelimme siinä jonkun aikaa. Heillä oli suunnitelmissa lähteä seuraavana päivänä 10-11 m/s sivutuulessa Tukholman saaristoon, Särsön merikarhusatamaan. Oma aikataulumme ei sallisi enää Ruotsin kiertelyä, mutta innostuimme yhden yön Särsössä pyrähdyksestä joutuisissa tuulissa. Kippari vähän pohti, että onkohan keli aallokoineen vähän liian reipas minun ensimmäiselle pidemmälle avomeren ylitykselleni, mutta rohkaisin kipparia, että tämä kokemus on meille tärkeä.

Mainitsin sitten Facebookissa suunnitelmistamme lähteä Särsöhön ja saman tien soi puhelin: ensin Äiti-Kippari ja sitten vielä Isi-Kipparikin varoitteli Särsön aallokoista: "Jos laitatte siellä väärin veneenne kiinni, niin kaik tavarat lentävät lattialle ja teidän paatti nousee laiturille, kun yhteysalus kaahaa siitä ohi ja tekee ne aallokot." Okei-okei... otamme asian vakavasti..." Niin ja hyvähän se on, että pitävät huolta ja opastavat - oikeastaan ihan luksusta.Illalla oli taas pikkuveneiden kisoja sataman edustalla, mutta emme ehtineet niitä kovin tarkkaan seuraamaan, kun piti huoltaa venettä seuraavan päivän varhaiseen lähtöön.Illalla teimme suunnitelmia ja varasuunnitelmia Kaminamin ensimmäiselle ulkomaan matkalle. Periaatteessa muut merikarhusatamat eivät ole koskaan täynnä - paikka järjestetään tulijalle aina tavalla tai toisella. Särsössä on kuitenkin varottava, että mastot eivät kolise yhteen yhteysaluksen aallokoissa ym, joten siellä on tosiaan vain muutama paikka ja jos ne ovat täynnä, täytyy mennä muualle yöpymään.Maarianhaminaan tuli tänään hiljalleen myös Baltic ARC -kisan osallistujia. Ensimmäisenä paikalle ehtikin tuttu vene, jonka väsyneen kipparin kanssa juttelimme vähän kisafiiliksistä. Taitaa olla aika rankkaa puuhaa tuo pitkä avomerikisailu... Baltic ARC toi kyllä elämää elokuussa muuten jo vähän hiljaiseen satamaan. Veneitä tuli tasaista tahtia, kaikilla oli illalla juhlaliputus ja alkuillasta oli pienet laiturikemut.Elokuun iltahämärän jo laskeuduttua ui hylje aivan laitureiden päätyyn puhisemaan pidemmäksi aikaa. Menin katsomaan sitä lähempää yhden ruotsalaisveneen kipparin kanssa, mutta kuvista tuli niin heilahtaneita, että ei niistä ota selvää.Seuraavana päivänä alkaisi Kaminamin ensimmäinen ulkomaanmatka ja minulle näin etukäteen aika suureltakin tuntuva ensimmäinen avomeren ylitys Ruotsiin. Loppuviikosta on kuitenkin luvassa toivepostaus ihan muusta aiheesta: käyttökokemuksista Kaminamin 3Di-purjeista.


Jouluisaa viikkoa ja toivottavaisti saisimme vähän luntakin!

12 kommenttia:

 1. voi ei, mitkä kesäiset tunnelmat - ja sinä olet kyllä varsinainen hyljebongari! Tai sitten ne vaan ovat lisääntyneet niin viime aikoina.

  Konkareiden opit - jotka todennäköisesti on myös hyvin luomusti kantapään kautta hankittuja - ovat ihan parhaita, niitä kannattaa kuunnella :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa on kyllä yhdenlainen Suomen Riviera - siellä on aina aurinkoa ja kansainvälistä tunnelmaa. Olen tosiaan ollut tällä kaudella onnekas hyljebongausten suhteen. Ehkä se kissamagnetismini on muuttunut hyljemagnetismiksi ;)

   On kyllä monessa kohtaa ollut valtavasti apua siitä, että koska tahansa voi soittaa Äiti-Kipparille tai Isi-Kipparille neuvoja kysyäkseen. Kaminamin ekana vuonna olimme samalla ekaa vuotta matkapurjehtijoita ihan kahdestaan ja soitin varmaan joka päivä senioreille... Vähintäänkin kysyin mihin kohtaan kannattaa jossain satamassa ja samalla sain ne arvokkaat kokemusperäiset tiedot esim. aallokon kiertymisestä satamaan tietyillä tuulilla. Onneksi heillä on pitkä pinna ja hyvä tahto auttaa - loputtomasti :)

   Poista
 2. Tosi kiva, että olet tänä vuonna bloggaillut ilman taukoa, kiitos! Aivan mahtavia kuvia taas. Bakeri stugan on minulle uusi tuttavuus. Täytyy ehdottomasti lisätä se to do-listalle!

  Meidän must-juttuja Maarianhaminassa on fillareiden vuokraus. Se on lasten kanssa reissatessa hauska tapa päästä vähän pidemmälle kuin mihin jaksaisivat kävellä. Niin ja meidän innokkaat polskijat halusivat joka päivä Mariebadiin uimaan :) Maarianhaminassa on kyllä ihana fiilis - aivan kuin ulkomailla olisi.

  Kesää odotellessa <3

  T. Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bakeri Stugania voi tosiaan suositella lämpimästi! Lounasaikaan siellä voi olla jonoa ja ulkopöydissä täyttä, mutta sisälläkin on runsaasti viihtyisää tilaa.

   Kiva kuulla Hanna teidänkin Maarianhaminan must do -jutuistanne. Fillarit voisi tosiaan joku kerta vuokrata ja lähteä vähän kiertelemään. Kai pyörilläkin voi ajaa käsi kädessä, auringolle hymyillen? ;)

   Poista
 3. Upeat kesäiset tunnelmat. Kyllä kesäinen Maarianhamina vaan on hieno paikka. Jännittyneenä jään odottamaan kokemuksia ensimmäisesta avomeriylityksestä reippaalla tuulella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Marko :)
   Maarianhamina on kyllä kestosuosikkimme. Yritän saada siihen avomerenylitys-postaukseen jonkun pienen videopätkänkin editoitu, joten saas nähdä ehdinkö saamaan sen valmiiksi ennen joulua - mutta tulossa on!

   Poista
 4. Oih ja voi miten ihanaa on katsella kesää ja tuttuja paikkoja! Meidän juniorikin tunnisti mistä kuvat on ottettu =D. Tahtooo kesääään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... kesää odotellessa... Ehkä tämä talven yli odottelu tekee osaltaan jokaisesta veneilykaudesta niin hienon ja tärkeän. Onhan tässä onneksi talvellakin kaikkea mukavaa ja vaihteeksi myös sitä "oikeaa elämää" - kehtaa sitten raas häipyä säiden lämmettyä merelle ;)

   Poista
 5. Voi miten herttaisenoloinen tuo prinsessakahvila! Purjehdusprinsessalla on myös kaunis ja tutunnäköinen raitamekko yllään ;-) Milloin tämän tarinan jatko-osa julkaistaan? Haluan kuulla miten ulkomaanmatka sujui.

  VastaaPoista
 6. Oi se Bakeri Stugan on kyllä kaikkien prinsessojen ja prinssien unelmakaffela. Olen kuullut että myös poniprinsessat tykkäävät näistä samoista raitamekoista ;) Tarinan jatko-osaa on luvassa jouluviikolla, en uskalla vielä arvailla mikä päivä - hauskaa että sitä odotetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa odotellaan jo täälläkin talven ensimmäisen kunnon pakkasen paukkuessa ulkona. :)

   Poista
  2. Jatkoa on tuloillaan vielä tänään! :) Joululoma menikin niin hujauksessa kaikenohjelman ja tarpeeseen tulleen huilailun kanssa, että postaus tuleekin nyt vähän myöhässä.

   Poista