lauantai 7. tammikuuta 2012

Merisää ja mää

Tänä viikonloppuna jatkuu tarkempi perehtyminen merisäähän lepotuolista käsin. Ilmatieteenlaitoksen ja Merentutkimuslaitoksen julkaisu: Sää- ja meritieto – Vesilläliikkujan käsikirja on jo käyty joulun aikaan ajatuksella läpi, mutta paljonhan siinä on muistettavaa. Muun muassa mini baarit, jymy paskalit ja pilvityyppien nimet, jotka muistuttavat Harry Potter -tarinoiden lentävien luutien tuotemerkkejä ;)  Ilmatieteenlaitoksen pilvikuvasto täydentää mukavasti tuota käsikirjaa. Nyt on menossa kertaus ja asioiden kääntäminen teoriasta käytännön näkökulmaan: mitä merellä tehtävät eri havainnot ilmanpaineesta, tuulesta ja pilvistä kertovat sään kehittymisestä? Miten hyödynnän merisäätiedotteita niin, että voin ennakoida haastavia tilanteita ja valita järkevimmän reitin sekä turvallisimman sataman? (Tässä kohtaa pohtii miksi ei opiskellut esimerkiksi meteorologiksi ja mitä hyötyä ihmistieteistä on merellä?)


Säätilojen havainnointia ja ennusteiden seuraamista voi vähän kuivaharjoitella ympäri vuoden. Paikallisen säätilan kehitystä seurailen kännykkään tilaamastani ilmaisesta Forecan mobiilipalvelusta. Merisään ennusteet katson Ilmatieteenlaitoksen sivuilta . Veneily.fi -sivustojen vähän selkeämmät ennustekartat perustuvat Ilmatieteenlaitoksen ennusteisiin, eli tämä ei ole edellisestä riippumaton lähde. Sen sijaan yksityisen Forecan sivujen merisää on Ilmatieteenlaitoksen ennusteesta riippumaton ”second opinion”, jota aion jatkossakin käyttää toisena lähteenä. Löytyisikö jostain vielä kolmas? Merivedenkorkeutta koskevan uteliaisuuden voi tyydyttää Itämeriportaalissa

Vanha ”seikkailukelloni” meni hiljattain rikki ja joulupukki toi sitä korvaamaan rannetietokoneen: Suunnon Coren. Sen käyttöohjekirjasarjaan perehtymiseen menikin tovi. Tapaninpäivän (2011) myrskystä kertyi barometrin muistiin esimerkkidataa siitä, miten muutamassa tunnissa tapahtuva matalapaineen raju syveneminen (1013 -> 986 hPa) näkyy käytännössä: puuta kaatuu, merivesi tulvii teille jne. Muutaman päivän kuluttua ilmanpaine laski yhtä alas, mutta loivasti pidemmän ajan jaksolla ja seurauksena oli tavanomainen vesisade ja kohtalaista tuulta. Coren voi asettaa myös piippaamaan myrskyvaroituksen ilmanpaineen muuttuessa rajusti. Auringon nousu- ja laskuajat ovat ilmanpaineiden graafisen esityksen ohella mielenkiintoista pientä seurattavaa. Kompassiin olen ohjelmoinut paikallisen erannon, mutta kalibroinnin onnistuminen täytyy vielä tarkistaa. Ajatella, että Coresta löytyi myös kello, ajastus, hälytys ja torkkutoiminta. Omassa ranteessani tuo ihana möhkiäinen on sen oloinen, että se kävisi myös aseesta mahdollisissa meritaisteluissa merirosvoja vastaan. Äärimmäisessä hätätilanteessa voi varmaan painaa nappulaa ja antaa käskyn: ”Beam me up Spock.” ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti